Encara que a vegades resulte sorprenent, pot haver-hi un gran abisme entre els hàbits de consum de les diferents generacions. Un bon exemple són els anomenats centennials, aquells nascuts a partir de l'any 2000 i que han crescut amb una alta presència d'Internet i dispositius mòbils al seu voltant.
De la mateixa manera que els millennials es van adaptar a l'arribada d'Internet i a la crisi de 2008, l'actual situació mediambiental i la crisi sanitària ha configurat el perfil d'un consumidor exigent, compromés i híbrid, segons l'Informe Adyen del Retail. Així, el 39% de les persones entre 18 i 29 anys enquestades considera que han de vigilar les seues despeses a causa de la incertesa, perquè es veuen condicionades pels canvis polítics, econòmics i socioculturals que experimenten.
Respecte als mètodes de pagament, un 72% de les persones entre 18 i 39 anys prefereixen usar la targeta, mentre que un total del 33% dels enquestats d'aquesta edat ni tan sols utilitzen ja targetes físiques, sinó que confien en un dispositiu mòbil o ewallets com Apple Pay o Google Pay per a dur a terme les seues compres.
D'aquí ve que huit de cada 10 empreses consideren molt rellevant per al seu negoci oferir actualment opcions de pagament coherents en tots els canals de compra (81%) i assegurar l'oferta d'opcions de pagament que els seus clients vulguen utilitzar (81%).
Aquest perfil de comprador valora especialment la seua experiència i les facilitats que puguen oferir els comerços. Un 77% dels joves a Espanya no comprarà en establiments en els quals haja tingut una mala experiència de compra prèvia, ja siga en línia o en botiga. Mentre que quasi cinc de cada 10 consideren la comoditat de l'experiència de compra (on està la botiga o opcions de lliurament) més important que el preu mateix dels articles.
Així mateix, un 43% d'aquests joves abandonaran una botiga si no tenen els seus mètodes de pagament preferits. El 23% dels *centennials pensa que les empreses han de convertir l'experiència de compra en una cosa més interessant mitjançant, per exemple, experiències de realitat virtual, cafés en botiga o activitats especials.
La majoria de retailers semblen disposats a assumir aquest pas i oferir diferents opcions als seus clients; huit de cada 10 consideren que els seus negocis necessiten tauletes o dispositius mòbils per a atendre millor, a més d'implantar experiències digitals a les seues botigues.
Per aqueixa raó, la majoria de les empreses desitja optimitzar el recorregut del client en múltiples canals (web, mòbil, botiga o call center), que és rellevant per a un 83% dels retailers. Per part seua, un 52% dels joves són més fidels a un comerç que compte amb les majors facilitats per a l'usuari, per exemple, que permeta comprar en línia i retornar en botiga.
Entre les principals preocupacions de les empreses espanyoles es troba la cerca d'oportunitats de venda a través de nous canals socials com YouTube, Instagram o Facebook (85%). No obstant això, només un 27% de la generació Z realitza compres en canals com Facebook o Instagram.
Sobre aquest el consumidor que determinarà les regles del joc en els pròxims anys, Juan José Llorente, Country Manager de Adyen a Espanya i Portugal, afirma que “quasi huit de cada 10 joves compraran abans en un comerç si el seu programa de fidelització funciona automàticament a través de la seua targeta de pagament. Per aqueixa raó en els pròxims anys cobraran una especial importància els pagaments connectats, que permetran als retailers conformar una imatge completa dels seus clients i crear programes de fidelització multicanal. Per tant, disposar d'un comerç unificat a través del millor soci tecnològic resulta fonamental per a destacar enfront de la competència i emmotlar-se al consum del futur”.
D'altra banda, malgrat el gran auge del comerç en línia, la tendència en alça de tornar als espais físics sembla especialment notòria en aquesta franja d'edat. El 66% d'aquests consumidors entre 18 i 29 anys desitgen continuar comprant de manera física.
Aquest nou consumidor està implicat amb els canvis socials i mediambientals i és especialment responsable de les conseqüències que la seua compra puga generar en el món. Un 30% dels joves de la Generació Z considera l'ètica d'un comerç un valor fonamental a l'hora d'optar per una botiga o una altra. Aquesta xifra revela els pilars per a entendre, no sols el model de consum, sinó també els valors a tindre en compte pels comerços per a sobreviure als imminents canvis que començaran en 2022.
Consulta la notícia original ACI