Un decàleg per a previndre problemes
- Si contractes en una agència de viatges, tria-la bé: comprova que té bones referències i està adherida al sistema arbitral de consum (solen col·locar aquest adhesiu a l'entrada del local o en un altre lloc visible).
- Tria bé la web: si compres online llig atentament les condicions generals i comprova que la pàgina compta amb una adreça física a Espanya i/o amb telèfon/email en el qual poder contactar amb ells.
- Si optes per un lloguer turístic o per llogar directament a un particular, fes-lo tot per escrit, respectant les normes.
- Planeja bé les dates: si decideixes anul·lar un viatge combinat amb menys de 15 dies d'antelació, el més probable és que hages de pagar una penalització de el 5% i el 15%, més despeses d'anul·lació i gestió (llevat que es dega a una causa de força major). Si es tracta de serveis solts, informa't bé de les condicions abans de pagar.
- Usa passarel·les de pagament segures: la seua URL comença per https:// (i apareix la icona d'un cadenat). Paga des del teu ordinador (o el teu telèfon intel·ligent/*tablet) i evita els equips o xarxes Wifi públiques.
- No perdes els papers: conserva els documents que acrediten la reserva i la resta de dades (imprimeix els emails, guarda rebuts i pantallazos).
- Guarda't els fullets publicitaris o els *pantallazos de la web. La publicitat es vincula al contracte i, si els serveis no es corresponen amb els publicitats, pots reclamar.
- Porta el teu mòbil, *tablet o cambra amb la bateria carregada: en l'aeroport podrien impedir-te l'embarque si les autoritats intenten encendre el dispositiu i no funciona (per sospitar que es tracta d'una altra cosa).
- Els viatges combinats tenen més garanties: si contractes un viatge combinat (que incloga almenys una nit d'estada o oferisca almenys dos serveis que sobrepassen les 24 hores: transport, allotjament, excursions...), tindràs més protecció legal que en comprar serveis solts. Això és així perquè l'agència de viatges és igual de responsable que la companyia que presta el servei (companyia aèria, hotelera, tour operador, etc.), l'agència minorista i l'organitzador són responsables solidaris: pots reclamar a l'agència per a simplificar, encara que convé que deixes constància de la queixa quan es produïsca el problema i davant qui el causa (si és amb l'hotel, el guia, etc.).
- Porta els telèfons útils sempre a mà: com a mínim el de l'agència a Espanya i el del seu representant en el lloc al qual viatges. També el d'OCU, que pot ajudar-te en cas de problemes.
Si t'han enganyat
Una cosa és que les coses no hagen anat com esperaves però... Què passa si el viatge que havia contractat en realitat no existeix? Continuen produint-se casos d'enganys i estafes, agències o intermediaris que "embenen" un viatge que en realitat no és tal.
- Si això succeeix, el primer és presentar una denúncia davant la guàrdia civil o policia.
- És molt important conservar qualsevol documentació, des de contractes a publicitat.
- Si havies finançat el viatge i encara no l'havies acabat de pagar, pots reclamar la cancel·lació del préstec a l'entitat financera.
Pot consultar la notícia original ACI