La nova factura, que entrarà en vigor l'1 de juny, redueix al 25% la part fixa per a fomentar un canvi en els hàbits de demanda.
El nou rebut de la llum inclourà tres trams diferents de preus al dia i donarà un molt major pes al consum sobre la part fixa per a intentar forçar a llars i empreses a ser més eficients en el seu ús energètic. Aquestes seran les principals novetats que inclourà a partir del pròxim 1 de juny la factura elèctrica de 10,7 milions de consumidors acollits al Preu Voluntari per al Xicotet Consumidor (PVPC).
El nou sistema inclou un complex canvi de metodologia amb l'objectiu de fer més simple la factura i fomentar la seua comprensió per part de les famílies. No obstant això, en lloc de simplificar-ho, eleva a cinc els blocs que compondran el rebut: energia consumida, "peatges" destinats a pagar la retribució de les xarxes elèctriques, "càrrecs" dirigits a finançar altres costos del sistema, el lloguer del comptador i els impostos.
La primera de les parts es refereix a l'electricitat consumida cada mes, el preu del qual ve marcat per l'oscil·lació hora a hora del cost d'un quilowatt hora en el mercat majorista. Aquest varia en funció d'oferta i demanda i pot consultar-se en la pàgina de l'operador Xarxa Elèctrica.
Les següents potes són els peatges i els càrrecs, aglutinats fins ara en una sola partida. En el nou rebut totes dues parts queden dividides: els primers seran establits per la Comissió Nacional dels Mercats i de la Competència (*CNMC), com estableix la normativa europea, i els segons pel Ministeri de Transició Ecològica. En tots dos casos el preu tindrà una part fixa i una altra variable que dependrà del consum, dividides per trams.
El segment més car serà el de les hores punta (De 10.00 a 14.00 hores i de 18.00 a 22.00), seguit de les hores planes (08.00-10.00; 14.00-18.00 i 22.00-00.00) i de les hores barres (00.00-08.00, caps de setmana i festius). Actualment el consumidor obté un preu de la llum diferent segons el moment del dia en què la consumeix, però el nou sistema l'intensifica en incloure aquestes variacions de tarifes en els peatges i càrrecs.
Finalment, la factura inclourà un pagament fix a la distribuïdora pel lloguer del comptador i els dos impostos que recauen sobre el rebut: el d'Electricitat (5,1%) i l'IVA (21%).
Fonts del Ministeri de Transició Ecològica expliquen que la nova tarifa arrancarà amb una baixada del 3% per la reducció dels peatges aprovada per la CNMC, i a partir d'ací la seua evolució dependrà tant del consum com del preu del mercat elèctric. Per aquest motiu, des del Govern expliquen que la tarifa beneficiarà als qui siguen capaces de reduir el seu consum energètic o traslladar-lo a les hores denominades planes o valls.
"El canvi d'estructures fa que els consumidors hagen de canviar per a adaptar el seu patró de consum. Aquell que s'interesse i gestione la seua energia pot desplaçar el seu consum als períodes més barats i beneficiar-se d'aquestes baixades de preus quan pose la llavadora o el forn", expliquen fonts de l'Executiu. La part variable, és a dir lligada al consum, marcarà un 75% del cost final, enfront del 40% actual.
En el sector calculen que el nou rebut elèctric es traduirà en un descompte mensual de cinc euros per a un consumidor mitjà, si bé perjudicarà el milió d'usuaris que estan acollits actualment a l'actual tarifa de discriminació horària que incentiva el consum en les hores nocturnes. Un altre dels canvis serà la possibilitat de contractar dues potències diferents per a diferents períodes, de tal forma que un habitatge puga tindre poca potència durant el dia i elevar-la a la nit si haguera de recarregar, per exemple, un cotxe elèctric.
La mesura només afectarà els clients acollits a l'antiga tarifa regulada -ara denominada PVPC-, per la qual cosa queden fora els 16 milions de llars que han contractat el seu subministrament en el mercat liberalitzat. En aqueix cas, el preu vindrà marcat per l'oferta que signen amb la comercialitzadora elèctrica de torn.
El nou sistema de factura de la llum arriba en un moment en què el preu majorista del mercat s'està disparant respecte als registres de 2020. El mes d'abril, sense anar més lluny, va ser el més car en els últims 31 anys. No obstant això, fonts de Transició Ecològica expliquen que l'encariment no afecta únicament a Espanya i està lligat al major preu internacional del gas i a la forta pujada del cost dels drets d'emissió de Co2. En aquest sentit, assenyalen que qualsevol solució hauria de procedir de la Unió Europea.
Consulta la notícia original AQUI