Nestlé està retirant de les prestatgeries dels supermercats almenys 46 varietats de gelats després que s'haja detectat la presència del cancerigen òxid d'etilé en l'additiu estabilizante E410 (també dit goma de garrofín o garrofa).
La companyia segueix sense fer públic el llistat de productes afectats. La relació dels gelats producte d'aquesta incidència inclou 46 varietats de gelats fabricats per Froneri de les marques Nestlé, Milka, Toblerone, Nuii, Oreig, Princesa, La Lletera i Smarties. Tots ells comercialitzats per la signatura suïssa a Espanya.
Consulta si has comprat un lot afectat
Per part seua, la companyia matriu de Nestlé indica que “no hi ha cap categoria de producte afectada íntegrament i no tots els productes produïts sota el mateix número de lot estan necessàriament afectats”. És per això, al·leguen, que han establit un únic punt d'informació centralitzat en la seua pàgina web per a comprovar de manera individual el tipus de gelat i el lot al qual pertany.
Amb el següent cercador podràs saber si has adquirit algun dels lots afectats. No obstant això, com recorden experts com Gemma de la Canella, especialitzada en seguretat alimentària, l'haver consumit algun d'aquests gelats no implicarà una intoxicació aguda. Amb tot, es procedeix a la seua retirada pel risc que implicaria un alt consum de substàncies tòxiques.
Froneri assegura haver pres mesures
La companyia matriu de Nestlé afirma en la seua pàgina web que, des que es va rebre l'alerta “sobre la contaminació accidental d'aquest ingredient” s'han “pres mesures proactives i treballen en plena cooperació amb les autoritats sanitàries” per a retirar aquells lots de productes en els quals “s'ha utilitzat l'ingredient amb traces de *ETO”. Així, recalquen: “Estem retirant ràpidament tots els lots afectats dels punts de venda”.
Quin perill té per a la nostra salut?
Per a aquells que hagen consumit un gelat afectat per l'òxid d'etilé, un missatge: calma. La quantitat seria tan mínima que no podria afectar el nostre sistema. Així ho explica la tecnòloga d'aliments Gema de la Canella: “Si ho has menjat ja no passa res, no es tracta d'una alerta per intoxicacions agudes i no tens vida per a menjar tants quilos de gelats durant tots els dies com perquè això supose un problema”.
Més concretament, l'òxid d'etilé “és un gas incolor, inflamable i d'olor dolça que s'usa principalment per a produir altres substàncies químiques, com a anticongelants”. Aquesta substància està classificada pel Reglament (CE) núm. 1272/2008 com un possible mutagen, possible carcinogen i possible tòxic per a la reproducció, podent tindre aquests potencials efectes en l'organisme. Per això, el seu ús està prohibit a la Unió Europea.
Consulta la notícia original ACI