Actualitat Notícies

Assegurances: no haurien de cobrar la prima no consumida
Assegurances: no haurien de cobrar la prima no consumida

Pagues una assegurança que et costa desenes, centenars o milers d'euros, i abans que acabi l'any, el risc assegurat desapareix. Perquè l'asseguradora no et retorna la prima no consumida, encara que ja no tingui res a fer per tu. És a dir, et cobren per res, fins i tot encara que mai hagi intervingut ni hagi hagut d'indemnitzar-te. En OCU no estem d'acord, ens sembla injust i acudim a la *DGS perquè no et cobrin la prima no consumida de les teves assegurances

No és posible recuperar l'import de la pòlissa

Què ocorre amb l'assegurança quan desapareix la persona, l'objecte o allò per a què s'havia fet l'assegurança? Perquè ocorre que la companyia et cobrarà la prima de l'any sencer encara que el segur ja no vingui al cas i hagi costat desenes, centenars o milers d'euros.

La Direcció General d'Assegurances (*DGS) ha establert un criteri propi segons el qual considera "indivisible" la prima que correspon a un període, normalment anual, encara que es pagui *fraccionadamente per mesos, trimestres o semestres. L'única possibilitat certa de deslliurar-se de pagar per una assegurança que s'ha tornat inútil és que l'asseguradora hagi ficat en el contracte una clàusula que expressament ho permeti, alguna cosa que gairebé mai fa.

Des d'OCU portem anys demanant que això canviï: denunciem la impossibilitat de recuperar l'import d'una pòlissa cancel·lada anticipadament i ens dirigim a la DGS sol·licitant que això canvie.

Si no hi ha risc no hauria d'haver-hi prima

En OCU ho tenim clar: si hem contractat una assegurança per un període determinat, i abans que es compleixi, desapareix el risc, la persona o l'objecte assegurat, hauria de poder-se recuperar la part de prima proporcional al període restant

Clients morts, cotxes robats...

Et vam mostrar un parell d'exemples reals perquè vegis fins a quin punt et poden cobrar l'assegurança per la cara:

  • Els dos membres d'un matrimoni tenien sengles assegurances d'assistència sanitària pels quals havien pagat l'1 de gener una prima anual de 2.430 i 2.260 euros respectivament. Un mor al febrer  i l'altre, al març. Els seus fills reclamen a l'asseguradora la devolució de les primes no consumides corresponents a la resta de l'any, durant el qual i com és lògic, no es farà ús de l'assegurança. Perquè l'asseguradora ha respost negativament emparant-se en aquest criteri de la *DGS. I si el pagament hagués estat mes a mes (el que és més comú perquè aquest tipus d'assegurances té un alt import), els fills haguessin hagut de continuar pagant fins a final d'any, perquè l'asseguradora li ho podria exigir judicialment.
  • Una persona té el seu cotxe assegurat a tercers; li ho roben i mai s'arriba a trobar. L'asseguradora no li indemnitza pel robatori i encara que deixa de suportar el risc i la pòlissa ja no serveix absolutament per a res, s'exigeix el pagament de l'any sencer.

La prima no consumida s'ha de retornar

Mentre el propi organisme supervisor d'assegurances mantingui el criteri que la prima és indivisible, és molt difícil que el consumidor recuperi la prima no consumida ni de manera amistosa ni en via judicial. Per això OCU s'ha dirigit a la *DGS perquè impedeixi que aquesta situació injusta continuï succeint i permeti cancel·lar el segur i recuperar la prima corresponent al període en què el risc ha cessat, principalment en aquests dos casos:

  • Quan desapareix la persona assegurada, l'objecte assegurat o el risc per al qual es va subscriure l'assegurança, si aquesta desaparició no ha donat lloc a una indemnització amb càrrec a l'assegurança.
  • Si se sol·licita una ampliació o existeixen noves circumstàncies que agreugin el risc inicialment cobert i l'asseguradora o bé no accepta cobrir-les o proposa una sobreprima que l'assegurat no accepta.

Consulta la notícia original ACI

© 2024 - Sernutec - Servicios y Nuevas Tecnologías