A la Unió Europea, més de la meitat dels consumidors han experimentat un frau o una estafa en els últims dos anys, concretament el 56% dels europeus, segons una enquesta publicada aquest dimecres per la Comissió Europea.
Les falsificacions, els productes que no van arribar als seus compradors, les factures falses o les subscripcions mensuals no desitjades són els fraus que comptabilitza l'enquesta. També té en compte casos de robatori d'identitat per a accedir a comptes bancaris o fraus en casos de promocions i premis, revenda o inversions financeres enganyoses.
Segons les dades que llança l'enquesta, els fraus en promocions i premis, també amb loteria, van ser els més repetits en els últims anys, representant el 28%. Seguits del robatori d'identitat, amb un 22%, i d'estafes a través de la xarxa amb l'objectiu d'obtindre dades bancàries, el 21%.
Espanya en la mitjana europea
Espanya se situa en la mitjana europea respecte a aquests casos, amb un 55% de fraus en els últims dos anys. Un *ránking que lidera Dinamarca amb el 69%, Irlanda 68%, i Regne Unit 67%. L'estudi estableix una relació entre els fraus i la major incidència del comerç online, que a Espanya és una mica menor que en la resta d'estats de la Unió Europea (UE).
En concret, un 53% dels ciutadans espanyols va comprar per Internet en l'últim any, mentre la mitjana europea se situa en el 60%. Una mitjana molt més elevada a Dinamarca i Regne Unit, amb més del 80% de ciutadans que van fer compres per Internet. Una xifra que coincideix amb els països on es van donar més estafes.
Els fraus es perpetren majoritàriament a través de la xarxa de xarxes, amb un 43% dels casos amb correu electrònic i amb anuncis en la web. Mentre que el 28% de les irregularitats es van donar a través de trucades telefòniques, segons l'enquesta.
Quant a les quantitats defraudades és complicat establir una estadística, encara que l'estudi assenyala que les víctimes d'aquests casos van perdre entre 0 i 500 euros, per la qual cosa apunten a una xifra total acumulada que posaria rondar els 2.400 milions d'euros defraudats en els últims anys. Si bé, la majoria va assenyalar el perjudici emocional (79%) per damunt de la pèrdua econòmica (24%).
Consulta la notícia original ACI