Més enllà de l'etiquetatge sobre la composició d'un aliment, el consumidor demanda moltes altres dades referents als articles d'un supermercat. Per exemple, si procedeixen de l'agricultura ecològica, quin és el percentatge de puresa dels seus ingredients, el grau de compromís social i mediambiental del fabricador en la seva elaboració, etc.
Així ho ha explicat a Efefuturo un dels responsables d'aquest projecte, l'enginyer David Martínez, cap del Departament de Tecnologies de la Informació i Comunicacions en l'associació Ainia Centre Tecnològic.
Per fer operativa la plataforma, s'ha treballat amb tecnologies semàntiques i d'intel·ligència artificial, ha explicat l'investigador d'aquest projecte en el marc de la UE, dirigit pel Centre Tecnològic de Linz d'Àustria, i en el qual també participen VKI (Àustria), la Universitat de Zurich, Fastline (Alemanya) i Coop (Estònia).
Una base de dades amb més de 10.000 referències
En concret Ainia ha liderat la creació d'una base de dades amb més de 10.000 referències procedents de diferents fonts amb informació múltiple sobre productes (nutricional, d'ingredients, d'etiquetatge, origen) per a la seva categorització segons les preferències d'usuaris particulars.
Segons Martínez, l'actual perfil de consumidor és el d'una persona interessada en dietes personalitzades que prefereix aliments el més naturals i saludables possible.
A més està hiperconectada amb accés il·limitat des de múltiples dispositius a una informació que li agrada compartir sobre productes que consumeix o que vol comprar.
Explica que l'usuari quan compra no només vol conèixer la composició dels productes, és a dir, si contenen gluten, si són rics en vitamines i fibra, baixos en greixos o el seu nivell de conservants.
També desitja saber si les empreses recorren a nens per a la fabricació d'un producte, si són respectuoses amb el medi ambient, si experimenten amb animals, si participen en projectes de comerç just, etc.
En creuar dades sobre preferències de l'usuari i característiques dels aliments mitjançant intel·ligència artificial, la plataforma desenvolupada envia informació complementària a la de les etiquetes a les pantalles als dispositius mòbils dels usuaris mentre recorren els passadissos del supermercat.
Geolocalización dins del supermercat
La ubicació del consumidor a cada moment és detectada mitjançant “beacons” (petits dispositius de geolocalización amb tecnologia Bluetooth de baix consum).
Per utilitzar aquesta tecnologia, l'usuari comença estrenyent un botó en una aplicació en el seu mòbil amb la qual dóna permís al sistema per localitzar la seva ubicació exacta en el supermercat.
Una vegada situat l'usuari enfront del lineal, el sistema prioritza automàticament els productes que s'ajusten a les seves preferències personals i els hi mostra en ordre segons els seus interessos.
Per exemple en el cas de la llet, el sistema identifica que l'usuari està enfront d'aquest producte en el lineal i pondera de forma automatitzada l'envàs que més s'ajusta a les preferències de la persona d'acord als seus molts interessos.
La base de dades amb tota la informació disponible permet a més la connexió amb proveïdors dels supermercats perquè pugui compartir-se amb els fabricants del producte.
Pot consultar la notícia original ACI