L'IPC de maig torna a pujar, arribant al 8,7%. Els preus dels carburants i dels aliments trenquen previsions i fan que la carestia de la vida siga una realitat en aquest 2022. Un panorama dur, que obliga als consumidors, independentment de la seua situació, a modificar els seus hàbits i consumir menys. Ho hem comprovat.
2022 està sent un any dur en termes econòmics. Fins i tot no hem superat l'impacte de la pandèmia a tots nivells, quan estem assistint a una pujada imparable del preu de béns i serveis de tota mena, un panorama d'incertesa amb la guerra a Ucraïna com a teló de fons.
Enquesta OCU: els espanyols reaccionen a la inflació
Tot això ens passa factura, tant en termes figurats com reals. Fins a quin punt afecta la situació als consumidors i usuaris europeus en general i dels espanyols en particular? Per a saber-ho hem realitzat una enquesta a una mostra representativa de la població entre 25 i 74 anys. L'enquesta es va realitzar els últims dies d'abril de 2022 i vam obtindre més de 5.000 respostes, d'elles més de 1.000 de consumidors espanyols.
La nostra enquesta ens permet saber quina és la situació financera actual dels consumidors, i com ha canviat respecte a l'any passat, quins marges d'estalvi tenen les llars per a fer front a més augments de preus, què opinen els usuaris d'aqueixes pujades i quins comportaments han adoptat per a afrontar la crisi i la carestia creixent de la vida.
La contracció del consum, una realitat en 2022
La nostra enquesta revela que l'increment de l'IPC i l'impacte de la guerra d'Ucraïna estan influint de manera decisiva als hàbits de consum, en diferents àmbits, tant en el consum energètic, com en la mobilitat, les compres i fins i tot l'alimentació: reaccionem a la carestia de la vida amb una clara contracció del consum.
75% dels enquestats han modificat els seus hàbits de consum d'energia, aigua, els seus hàbits de mobilitat o el relatiu a les seues compres.
Obligat canvi d'hàbits
Aqueixos canvis van des de baixar la calefacció o deixar d'usar electrodomèstics, a comprar les marques més barates, deixar de comprar aliments no essencials o comprar menys pescat o carn. Per descomptat, s'han retallat despeses d'oci, com deixar d'eixir a bars i restaurants, canviar plans de vacances o ajornar viatges…
A més un 29% dels enquestats ha deixat de comprar roba (i un 13% tampoc compra roba per als seus fills). Obres, reparacions, canvis d'electrodomèstics... aqueixes despeses de la llar són altres 'partides pressupostàries' que també s'han deixat per a millor moment.
La veritat és que en aquesta situació, 2 de cada 10 enquestats diu que està començant a tindre dificultats per a pagar factures d'energia, entorn d'un 10% han deixat per a un altre moment afrontar despeses relatives a la salut: anar al dentista, comprar ulleres, anar al metge o al psicòleg… i un 7% està tenint dificultats per a fer front a despeses relacionades amb l'educació dels fills.
La guerra d'Ucraïna, determinant
Aprofitem la nostra enquesta per a preguntar als *consumidore com els havia afectat la guerra a Ucraïna en els seus comportaments i què opinaven sobre el conflicte.
Encara que són majoria els que pensen que les pujades de preus de l'energia i el combustible van començar abans de la invasió russa d'Ucraïna, no estan les coses tan clares pel que fa als preus d'altres béns, com els aliments: quasi la meitat dels enquestats fan coincidir l'augment dels preus del menjar amb la guerra,
En qualsevol cas, 2 de cada 3 usuaris enquestats opina que la guerra d'Ucraïna ha afectat alguna cosa o molt als seus hàbits de consum, a la situació econòmica i fins i tot a la qualitat de vida en general.
Disposats a fer sacrificis
Preguntats directament sobre les repercussions econòmiques del conflicte:
Els temors a les conseqüències són ací: el conflicte ha reactivat la por a una guerra nuclear, o simplement a gastar diners davant el temor que vengen temps més difícils.
Temps difícils… i sense matalàs
La realitat és tossuda, i les dades no són positius: l'IPC avançat de maig s'ha xifrat en el 8,7% i la inflació subjacent (que elimina l'energia o els aliments frescos . El consumidor comprova cada dia que omplir la cistella de la compra suposa un desemborsament cada vegada major. No és d'estranyar que quatre de cada cinc enquestats es manifesten obertament pessimistes i consideren que els preus de l'energia i els carburants continuaran pujant, i que el 63% dels enquestats afirme que prefereix no gastar davant la incertesa econòmica.
Com afrontar aqueix panorama? Perquè amb moltes dificultats, perquè segons refereixen, un de cada tres consumidors no té suficients estalvis per a afrontar noves pujades de preu en els pròxims mesos.
La veritat és que quasi 4 de cada 10 enquestats considera que la seua situació econòmica és pitjor ara que fa un any.
Esperem que canvien les coses. Des d'OCU continuem mobilitzant-nos perquè així siga, sol·licitant canvis destinats a modificar el preu de l'energia o vetlant perquè es mantinga la competència en sectors com el del carburant o l'alimentació i no es lesionen els drets dels consumidors.
Consulta la notícia original AQUI