Les dades són molt eloqüents: quasi el 97% de les sentències sobre clausulas abusives són favorables als consumidors. Els jutjats especials creats en cada província per a resoldre els conflictes amb clàusules abusives estan col·lapsats, cal esperar… però el resultat és quasi sempre favorable.
El Consell General del Poder Judicial va aprovar, al maig de 2017, que 54 Jutjats de Primera Instància (un per província) s'especialitzaren exclusivament a resoldre les demandes sobre clàusules abusives hipotecàries, com clausulas sòl, despeses de formalització o hipoteques multidivisa, entre altres.
Al·luvió de demandes
Fins a finals de 2018 s'havien presentat en aqueixos jutjats 338.887 demandes, la qual cosa ha suposat un important col·lapse, amb el que els consumidors hauran d'esperar bastant temps per a obtindre la seua sentència.
Però l'espera val la pena: fins a 31 de desembre de 2018 en total s'han dictat 81.288 sentències, de les quals pràcticament el 97% han sigut favorables als consumidors. Encara queden més de 250.000 demandes pendents de resoldre… milers d'usuaris que tenen per davant una llarga espera que segur valdrà la pena, perquè és previsible que els percentatges de sentències favorables siguen similars als de l'actualitat.
Eres a temps de reclamar
Les clàusules abusives en contractes hipotecaris són un problema generalitzat.
Quasi tots els consumidors que tenen una hipoteca han patit les conseqüències de la clàusula d'imposició de despeses hipotecàries, que establia que el consumidor havia de fer-se càrrec del pagament de totes les despeses, tributs i comissions derivats del préstec hipotecari. Segons el Tribunal Suprem aquest tipus de clàusules són abusives i per tant nul·les, la qual cosa permet als consumidors reclamar almenys part de les despeses pagades quan van signar la hipoteca.
Lamentablement, el Suprem ha anat retallant les quantitats que els consumidors poden reclamar: el 6 de novembre de 2018 va canviar de criteri respecte a qui ha d'assumir l'Impost sobre Actes Jurídics Documentats, establint que és el consumidor el que ha de pagar aqueixa despesa, un dels més importants. Posteriorment, una nova sentència de gener de 2019 va fixar el repartiment de les despeses de manera que els consumidors només podran reclamar la meitat del cost de la formalització dels crèdits hipotecaris que van signar en el seu moment, exclòs l'Impost de AJD. En resum: encara que es manté la abusividad de la clàusula, pràcticament anul·la els seus efectes econòmics.
Però deixant a un costat les despeses hipotecàries, el teu contracte pot contindre altres clàusules abusives: pots tindre clàusula sol, tindre un préstec referenciat al IRPH, que la seua abusividad aquest pendent de resoldre el Tribunal de Justícia de la Unió Europea, o haver contractat una hipoteca multidivisa.
Pot consultar la notícia original AQUI