Permetrà un estalvi als consumidors espanyols d'entre el 15% i el 20% en la llum, segons el Govern
La mesura s'aplicarà a partir de la subhasta del mercat elèctric del pròxim dimarts 14 de juny
El Congrés dels Diputats votarà aquest dijous la convalidació del decret llei sobre el topall del gas
Ens imaginarem que el gas costa la meitat del que diu el mercat ara. Quin preu tindria llavors la llum? Aqueixa és la pregunta que es plantejarà tots els dies fins al pròxim 31 de maig de 2023 en el mercat elèctric espanyol. Els preus es recalcularan i seran forçosament inferiors en haver limitat artificialment el preu del gas. Així funcionarà l'anomenada “excepció ibèrica” que ha aprovat finalment la Comissió Europea aquest dimecres a la vesprada.
Espanya i Portugal aconseguiran amb l'aplicació d'aquesta fórmula contindre el cost de l'electricitat. Segons els càlculs del Govern suposarà una caiguda immediata de la factura d'entre el '15% i el 20%'.
'Es tracta d'una mesura excepcional, en un temps excepcional i que permetrà comptar amb un nivell de protecció fins al 31 de maig de 2023 molt major al d'altres consumidors europeus'. Teresa Ribera, vicepresidenta tercera del Govern
El topall al gas començarà a aplicar-se el pròxim dia 14 de juny. Es notarà en la meitat de la factura del mes.
A qui afectarà immediatament?
De nou cal saber si un té contracte lliure o està en el mercat regulat.
Els consumidors amb tarifa *PVPC (mercat regulat o tarifa d'últim recurs) notaran la caiguda en la seua pròxima factura. Els seus preus estan lligats a l'evolució del mercat majorista. Són ells els que més han patit directament l'encariment de la llum en els últims mesos.
Els que tinguen un contracte en el mercat lliure (sol ser una tarifa fixa) ni s'assabentaran al principi. Aquests són ara majoria i hauran d'esperar a renovar el seu contracte. La teoria diu que aqueixes renovacions reflectiran el menor cost de la llum en el mercat ibèric. En aqueix moment és quan es beneficiaran de la mesura.
Això és gratis?
No. Limitar el preu del gas no és una ganga perquè té uns costos. Aquests són els números:
La Comissió Europea ha calculat que la mesura suposarà una ajuda d'Estat de 8.400 milions d'euros. D'aquests, 6.300 milions d'euros corresponen a Espanya.
Caldrà compensar a les centrals de gas la diferència entre el preu real del combustible en els mercats i el topall fixat pel Govern.
Però només caldrà fer comptes amb aquestes plantes de cicle combinat que són les que utilitzen gas. Amb la resta, no.
Qui paga aquest cost?
El consumidor elèctric i, encara així, el Govern insisteix que eixirà guanyant. 'L'efecte net de la mesura serà positiu', s'insisteix. És a dir, d'una banda els baixa el preu del quilowatt però, per un altre, han de compensar a les centrals de gas. L'efecte de totes dues mesures ix a favor de client, diu el Govern sense aportar més dades ni una estimació de l'estalvi mitjà que pot suposar.
El cost es reparteix entre tots?
No.
Paguen segur d'entrada tots els que tinguen tarifa regulada perquè són els que més es beneficiaran. També les empreses i pimes que tinguen preus de la llum que fluctuen diàriament en funció del mercat elèctric. Aquests clients també contribuiran a sufragar el cost.
Els clients amb tarifa fixa no contribuiran a aquesta espècie de pot comú d'eixida. Però, conforme vagen renovant els seus contractes, s'aniran incorporant al repartiment. Quants poden ser aquests consumidors? Perquè hi ha contractes que se signen per a un, dos, tres anys... És complicat de saber.
I les elèctriques?
També perden en general. El seu ingressos cauran perquè en limitar el preu de la llum, també es redueix el que cobren per cada quilowatt generat. És una espècie de manera de reduir els anomenats 'beneficis caiguts del cel' que el sector nega que existisquen, encara que fins a Brussel·les parla obertament d'ells i proposa als països que adopten mesures per a reduir-los.
Efecte dominó
Hi ha efectes no desitjats en tot aquest esquema per a tractar de contindre la llum. Què passa quan el mateix producte és molt més barat en un lloc que en un altre? Que tothom vol comprar en el lloc barat per a estalviar-se diners. Perquè això és el que ocorrerà amb França.
Per a corregir aquesta externalitat (efecte indirecte) el Govern va plantejar la possibilitat de realitzar algun tipus d'ajust. No obstant això, no és gens clar que al final els francesos no acaben guanyant alguna cosa a costa dels espanyols i la seua excepció ibèrica.
Consulta la notícia original ACI