T'assetgen per terra, mar i aire amb e-mails, cartes i crides en les quals intenten encolomar-te tarifes, assegurances, descomptes... Els demanes que paren i no ho fan. Els dius que no t'interessa i no t'escolten. T'expliquem com evitar crides o correu-vos fem i les obligacions, límits i horaris de les empreses en comunicacions comercials.
Claus per a deslliurar-te del spam
1. La Llista Robinson
Mai t'emportaries a un *teleoperador a una illa deserta.
Per a tallar amarres amb l'assetjament comercial existeix la Llista Robinson, un registre en el qual s'apunta qui no vol rebre publicitat.
Funciona, però amb 2 matisos importants:
No ho dubtes: apunta't ací ara mateix. Es fa en 5 minuts.
Primer hauràs de registrar-te: dónes les teues dades, reps un e-mail per a confirmar i ja tens el teu nom d'usuari (el DNI o NIE) i una clau numèrica.
Després bastarà punxar en "Accés al servei": et demanen nom i clau per a tot seguit preguntar-te per quina via vols deixar de rebre publicitat.
Les opcions són e-mail, telèfon (mòbil i fix), correu postal i missatges SMS/*MMS. S'activen per separat, indicant la teua adreça/número.
Cada pas que dónes serà confirmat amb un e-mail: convé guardar aquests correus com a prova.
Per a les empreses amb les quals tens o vas tindre contracte: envia e-mail o carta demanant que deixen d'enviar-te publicitat. La web de la Llista Robinson et facilita un cercador d'entitats per a fer-los arribar la teua petició. Conserva tot el que envies.
2. Denunciar en l'Agència de Protecció de Dades
És el lloc en el qual denunciar si les empreses passen de tu i continuen assetjant-te. Pots denunciar si:
ja han passat 3 mesos des que et vas apuntar a la Llista Robinson i així i tot et continuen cridant o escrivint entitats amb les quals mai has tingut relació.
empreses amb les quals tens o vas tindre contracte ignoren les teues peticions de deixar de rebre publicitat.
En la web de l'Agència trobaràs tot el que necessites per a escriure la teua denúncia. Les multes de l'Agència de Protecció de Dades fan tremolar a les empreses. Si molta més gent reclamara, les coses canviarien.
El que diu la Llei
El 25 de maig de 2018 va entrar en vigor el Nou Reglament General de Protecció de Dades. Et donem més informació en:
Novetats GDPR o RGPD
La Llei General de Defensa dels Consumidors i Usuaris regula els drets dels consumidors en les comunicacions comercials a distància i estableix el següent:
La modificació del Text Refós de Defensa de Consumidors i Usuaris va vindre a regular els horaris en els quals les empreses podien oferir els seus productes als usuaris per via telefònica. La norma assenyala que les anomenades comercials:
Només podran realitzar-se entre les 9 del matí i les 21 de la nit.
Mai en festius, ni en caps de setmana.
Consulta la notícia original ACI