Cada vegada hi ha més formes de desplaçar-se amb cotxe sense necessitat de vehicle propi. A les grans ciutats, el transport públic o pràctiques com el '*carsharing' són cada vegada més habituals. L'estiu també reflecteix la nostra forma de vida, i cada vegada són més els usuaris que prefereixen deixar el seu cotxe a casa i llogar un en el lloc on van a passar les vacances. No obstant això, les associacions de consumidors reconeixen que els problemes i reclamacions són encara molt freqüents en aquest camp.
Per parlar de com evitar problemes en llogar vehicles, en el passat SER Consumidor entrevistem a Francisco Ferrer, assessor jurídic de *Facua: “El primer és comparar els preus. Els preus són lliures. Ara amb l'entorn digital ara és més fàcil comprovar-ho a les diferents webs i veure quin s'ajusta més al nostre pressupost. Fonamental: el contracte s'ha de formalitzar per escrit, com no pot ser d'una altra forma. En ell deuen constar totes les dades de l'empresa, del consumidor, el termini, totes les dades de la matrícula del vehicle, el preu amb qualsevol càrrega o suplement i el segur. Ens han d'informar clarament de les condicions. Per exemple, amb el tema del segur: saber si és a tercers, si és a tot risc i, per descomptat, si existeix alguna franquícia. Perquè com tenim algun problema, cal saber clarament quin és la nostra responsabilitat”.
Ferrer continuava: “Encara que siguin lliures, els preus han d'estar exposats a la vista del públic d'una manera comprensible i han de detallar tots els serveis oferts. Cal tenir en compte si el lloguer és per dia o per quilòmetres, el lliurament d'accessoris no obligatoris, què passa si el cotxe es lliura en un lloc diferent, el tema del preu pel cost del combustible, etc”.
Jesús Soria, director de SER Consumidor, va recordar que el Govern de Balears fa anys ja va regular i va arribar a un acord amb el sector per la mala imatge que donaven per la quantitat de reclamacions que tenien: “És molt freqüent que les companyies s'escudessin que els clients havien signat i acceptat pràctiques abusives. A pesar que això és cert, les pràctiques no per això deixaven de ser abusives”.
L'entrevistat recordava també que convé estar presents i atents a l'estat del vehicle al moment de lliurament i de devolució del mateix: “Estar amb l'operari quan ens donen el paperet que emplenen per veure si té alguna esgarrapada o el que sigui. Cal comprovar sempre el que marca l'operari per no portar-nos cap sorpresa. Ull també a les penalitzacions pel lliurament fora d'hora o similars”.
En el cas que lloguem un cotxe amb determinades característiques i que després no tinguin aquest model que havíem contractat, l'assessor de *Facua deia: “Deurien donar-nos un de similars característiques o superiors, però mai d'inferiors. Si ens donen un d'inferior i nosaltres ho acceptem, el preu haurà d'anar concorde a aquesta inferioritat”.
Finalment, l'entrevistat va recordar que amb problemes en aquest camp podem acudir a l'arbitratge de transport: “Hi ha moltes reclamacions sobre el lloguer de cotxes, sobretot per temes d'informació. Si les reclamacions són inferiors a 15000 euros, que és el més habitual, podem acudir a l'arbitratge de transport, i el meu consell és que s'utilitzi”.
Pot consultar la notícia original ACI