Si llogarem o comprar una casa i volem instal·lar gas natural és important estar ben informat sobre com donar d'alta aquest subministrament. Et comptem detalladament uns passos a seguir per a fer aquest tràmit més senzill i uns consells per a contractar la tarifa adequada.
El primer que has de tindre en compte és si l'habitatge té ja un contracte amb l'anterior amo (el més normal en habitatge de segona mà o lloguer) o, en cas contrari, la casa no té ni tan sols instal·lació.
Si no hi ha instal·lació: drets d'alta i escomesa
En el cas que el nostre domicili no dispose d'instal·lació de gas és necessari que et poses en contacte amb un instal·lador de gas natural autoritzat. Aquest instal·lador és el que realitzarà totes les adaptacions necessàries, elaborarà un Certificat de la instal·lació i normalment et facilitarà els tràmits amb la distribuïdora de gas de la teua zona. Pots sol·licitar pressupost a diversos instal·ladors i triar aquell que més t'interesse.
Com ocorre amb l'electricitat, cada territori té la seua pròpia distribuïdora que serà la que gestione l'alta. *Nedgia (Grup Gas Natural) està present en gran part del país, però hi ha altres com *Nortegas, Madrilenya de Gas o Gas Extremadura que tenen la seua propi àrea de distribució. Algunes distribuïdores com *Nedgia (Grup Gas Natural) promocionen aquest subministrament amb importants bonificacions que *problablemente el teu instal·lador t'oferirà.
Si la casa ja té gas...
Els tràmits se simplifiquen si el teu habitatge ja té instal·lació de gas:
Si la casa porta menys d'1 any amb el servei de gas donat de baixa, tan sols serà necessari que la Inspecció Periòdica de la instal·lació (cada 5 anys) continua vigent per a començar a donar el servei.
Per contra, si ha passat més d'1 any, serà necessari acudir a un instal·lador perquè ens prepare un nou Certificat de la Instal·lació.
En habitatges de segona mà o lloguers el més normal és que ja tinguen un contracte de subministrament actiu. En aqueix cas, el més ràpid i econòmic és sol·licitar un traspàs del contracte. No hauràs de pagar res pel canvi, encara que és aconsellable consultar els deutes o consums pendents de facturar per a arribar a un acord amb l'anterior titular. Si l'anterior propietari tinguera deutes o tens sospites que el comptador de l'anterior propietari poguera estar manipulat, millor sol·licita un alta nova per a evitar assumir responsabilitats de l'anterior propietari.
Quina tarifa d'accés contracte?
Siga com siga la teua companyia, a l'hora de contractar el subministrament de gas cal triar entre la tarifa d'accés 3.1 (fins a 5000 kWh a l'any) i la tarifa d'accés 3.2 (de 5000 a 50000 kWh a l'any). La primera es dirigeix a llars amb baix consum de gas i la segona a llars que fan un ús més intens normalment per tindre calefacció amb gas. El subministrament és exactament el mateix en un i un altre cas. Només canvia la tarifa a pagar. Amb la tarifa d'accés 3.1, es paga poc al mes de terme fix (entorn de 4 €/mes) a canvi de patir unes tarifes més elevades pel consum. Amb la tarifa d'accés 3.2, el preu mensual és major (entorn de 9 €) i a canvi el preu del kWh és més reduït.
En un subministrament nou, la companyia et preguntarà si utilitzes el gas per a la calefacció o no per a atribuir-te l'una o l'altra tarifa d'accés. A més, la companyia distribuïdora, cada any ha de valorar quin ha sigut el teu consum, i reassignar-te la tarifa que més t'interesse automàticament.
El problema és que quan es van dissenyar aquesta estructura de tarifes, exactament a partir 5000 kWh passava a ser més interessant la tarifa 3.2. La realitat és que en l'actualitat, amb els canvis en les tarifes, cal arribar als 7500 kWh a l'any perquè interesse contractar la tarifa 3.2. Per això, si el teu habitatge no és especialment gran o no vius en una zona molt freda, millor optar per la tarifa 3.1 i espera a la primera revisió anual al fet que la distribuïdora reassigne la tarifa si és necessari.
Consulte la notícia original ACI