El consum és el motor de l'economia espanyola. Fins i tot quan vénen mal donades, les llars es mengen l'estalvi per seguir consumint.
I què compren? Com ho compren? A quin preu? Han donat ja el gran pas al futur o segueixes ancorat en la compra presencial i reticent a Internet? Els estudis diuen que som més humans i previsibles del que esperava qualsevol teoria de ciència ficció. Tot porta un temps necessari d'adaptació i en realitat, el consumidor mitjà fa un mix: una mica d'online i un molt de presencial. Això és: la majoria dels espanyols utilitza Internet per informar-se i triar, però acaba per comprar en la tenda física. L'informe Nielsen 360 que elabora la consultora del mateix nom els ha cridat els "total consumer".
Ells són els consumidors d'aquesta era, un nou tipus de ciutadans que han fet de la compra una experiència multiforme, on intervenen multitud de factors, canals i interferències. Es planten en el supermercat, la gran superfície, la seva tenda de moda preferida o el comerç de barri amb el mòbil a la mà. Ara el telèfon és la seva llista de la compra.
És la tendència natural en l'era del 4.0. Les empreses que analitzen el màrqueting digital auguren que les vendes detallistes online es duplicaran entre el 2015 i 2019, la qual cosa significa més del 12% de les vendes globals pel 2019.
El ecommerce a Espanya
De moment, la quota en vendes del ecommercede gran consum a Espanya és del 0,8%, similar a la d'Itàlia, però lluny del 6% de França o 6,4% de Regne Unit, doncs solament un 13% de les llars espanyoles, segons Nielsen, realitza la compra online de principi a fi. Aquesta diferència entre països s'explica en part perquè a Espanya està molt estès el supermercat de proximitat.
Al mercat de segona mà li està costant entrar a Espanya. Solament el 20% dels entrevistats per a l'Observatori Cetelem de Consum a Espanya, una de les bíblies al costat de l'informe Nielsenque estudia quant i com consumim, reconeix haver comprat alguna cosa usat. I el que s'adquireix són els productes tradicionals d'aquest mercat: llibres i discos (28%), moda (15%) i tecnologia (13%).
Pot consultar la notícia original ACI