Actualitat Notícies

Competència alerta al consumidor de les irregularitats en els canvis de companyies de gas i llum
Competència alerta al consumidor de les irregularitats en els canvis de companyies de gas i llum

La Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) ha detectat que diverses empreses d'electricitat i gas no poden acreditar el consentiment al canvi de companyia de diversos clients. Per això considera necessari regular els requisits perquè es pugui acreditar inequívocament el consentiment dels clients quan existeixen dubtes sobre això.

A més, s'hauria d'establir la regulació de la contractació telefònica en el cas del sector elèctric, simètrica a l'existent en el sector gasista. Al seu web ha creat una secció sobre aquests temes per orientar al consumidor. Addicionalment, com ja ha recomanat la CNMC en altres ocasions, les empreses haurien d'incrementar els controls als agents de venda.

A més, el regulador va detectar que durant el període d'anàlisi, 11 beneficiaris del bo social, van afirmar haver estat canviats sense consentiment o de manera enganyosa i van perdre el seu dret a un descompte del 25% en la seva factura, segons l'Informe sobre la supervisió de l'efectiu consentiment del consumidor al canvi de comercializador de la CNMC .

En concret, la CNMC ha analitzat els canvis de companyia d'electricitat (3.160.246) i gas (931.123) que van tenir lloc entre l'1 de juliol de 2015 i el 30 de juny de 2016. Per a això, la CNMC ha estudiat unes mostres estadístiques representatives, que totalitzen 3.400 casos de canvis de comercializador en gas i en electricitat, a partir de les dades requerides a les pròpies empreses.
Canvis sense consentiment

En el cas del sector elèctric, es va trobar que en el 3% dels casos, el comercializador no ha pogut demostrar que els clients haguessin sol·licitat el canvi de companyia. En les mostres estadístiques analitzades s'han detectat 33 canvis no acreditats: 21 realitzats per ENDESA ENERGIA i 12 per IBERDROLA CLIENTS. A més, en el 11% dels casos analitzats, existeixen dubtes que els clients donessin realment el seu permís per al canvi.

En el sector gasista, el 0,9% dels canvis de comercializador no van acreditar el consentiment del consumidor i el 4% d'ells va ser dubtós. En les mostres representatives del sector gasista s'han trobat 12 canvis no acreditats destacant ENDESA ENERGIA amb 6 canvis no acreditats, i IBERDROLA CLIENTS amb 3 canvis sense acreditar.

Extrapolant aquests resultats, es podria afirmar que durant el període d'estudi, no seria possible acreditar el consentiment almenys en un total 40.000 canvis de clients elèctrics, ni en almenys 4.000 de canvis de clients gasistes.

D'altra banda, la CNMC ha constatat que una part dels canvis sense consentiment ha afectat a clients vulnerables, que tenen dret a percebre el bo social (un descompte que durant el període analitzat aconseguia el 25% de la factura mensual).

Concretament, s'han detectat 176 canvis amb pèrdua del Bo Social. En 11 casos, els consumidors van afirmar haver estat canviats sense consentiment o de manera enganyosa. Les mesures de protecció incloses en el Reial decret 897/2017 en el qual es regula la figura del consumidor vulnerable, i el nou bo social evitaran que se segueixin produint aquestes situacions.


Altres mesures que proposa la CNMC

La CNMC té la responsabilitat de supervisió el compliment de la normativa i dels procediments relatius als canvis de comercializador (article 7.4 de la Llei 3/2013). Dins d'aquestes funcions està la de verificar que els consumidors han atorgat el seu efectiu consentiment al canvi de comercializador en els sectors d'electricitat i del gas natural (article 3.q del Reial decret 1011/2009).

En aquest sentit, la CNMC continuarà supervisant la verificació del consentiment de canvi de comercializador, amb especial atenció a possibles anomalies vinculades a la prestació del Bo Social.

Des d'aquest regulador s'han editat unes recomanacions que van tant per al consumidor, de cara a protegir-li de qualsevol abús, com també quant al treball del comercializador d'aquest tipus de serveis, de cara al fet que facin el seu treball amb certes garanties i transparència de cara als propis consumidors.

Competència demana que s'eviti la captació de clients a través de canals de venda domiciliària o per contractació telefònica

Quant al consumidor, Competència recorda que abans de decidir-se per una nova oferta, compari els preus i els serveis que ofereixin almenys un parell d'empreses diferents. Al mateix temps s'assenyala que s'informi té dret al bo social elèctric, que ofereix la tarifa elèctrica més econòmica.

També s'assenyala que si té dificultats per entendre o comparar les ofertes de subministrament de gas o d'electricitat, utilitzi aplicacions com el comparador de la CNMC comparadorofertasenergia.cnmc.es o demani assessorament en una Oficina d'Informació al Consumidor o a través d'una organització de consumidors.

Abans de decidir-se per una oferta, llegeixi atentament les condicions del contracte. En particular, busqui si el contracte inclou o no la contractació i cobrament d'altres serveis addicionals, ja que tal vegada li pugui interessar més un contracte simple, que inclogui únicament el servei de subministrament de gas o electricitat. Examini també quins són les condicions de revisió dels preus i informi's sobre quin és el procediment per efectuar una reclamació.

Si té dificultats per entendre o comparar les ofertes de subministrament de gas o d'electricitat, utilitzi aplicacions com el comparador de la CNMC comparadorofertasenergia.cnmc.es o demani assessorament en una Oficina d'Informació al Consumidor.


Cura amb la permanència

També es demana al consumidor que examini si el contracte té compromisos de permanència o inclou penalitzacions econòmiques al consumidor per la seva cancel·lació i si rep una trucada telefònica o una visita inesperada al seu domicili perquè canviï de subministrador, no ha de sentir-se pressionat, ni precipitar-se. Demani una còpia del contracte amb les condicions ofertes, i comprovi que en el contracte escrit figuren totes les condicions que li indica el venedor.

Una altra qüestió que s'assenyala és no facilitar al venedor les dades bancàries, ni les factures anteriors, ni les seves dades personals, si no està realment segur de la contractació. Si realitza la contractació per internet, guardi o imprimeixi una còpia de l'oferta i el contracte.

En el cas de contractes celebrats fora d'establiment comercial (vendes domiciliàries, per telèfon o per internet), té 14 dies per desistir del contracte sense haver de donar cap justificació. El venedor està obligat a informar-li del procediment a seguir.


Comercializador ha de ser transparent amb tercers

Quant al comercializador, la CNMC destaca el següent: En primer lloc, assenyala que ha de facilitar al consumidor tota la informació de les seves ofertes de manera veraç, transparent, completa i senzilla, de manera que els consumidors puguin avaluar i comparar aquestes ofertes amb les d'altres competidors.

Una altra obligació és que ha d'informar al consumidor de les condicions i terminis de revisió dels preus, del cost dels serveis addicionals que es contracten amb el subministrament i de l'existència, si escau, de clàusules de permanència i de les penalitzacions econòmiques per rescissió del contracte.

Ha de fer que les ofertes siguin fàcilment comparables, havent d'aportar al consumidor una estimació de l'impacte econòmic que suposa la contractació de la nova oferta pel que fa a les condicions actuals. S'haurà d'aportar de forma clara els termes i els períodes sobre els quals s'apliquen els descomptes oferts.

Ha d'informar al consumidor de tots els seus drets, en particular sobre el dret de desistiment en els terminis previstos en la normativa. Ha d'informar en el contracte de subministrament els procediments que disposa el consumidor per efectuar una reclamació. Al mateix temps té obligació d'informar de la millor oferta disponible de la seva empresa que millor s'adapti al seu perfil.

Pot consultar la notícia original ACI

© 2024 - Sernutec - Servicios y Nuevas Tecnologías