La crisi sanitària ocasionada pel Covid-19, així com el confinament posterior, van originar un canvi en els nostres patrons de consum; una vegada superada la pandèmia, la població ha mantingut la majoria d'aquestes noves modalitats de compra.
in-Store Mitjana ha realitzat una investigació de mercat per a conéixer els hàbits de compra en línia del consumidor espanyol. La investigació detalla que la pandèmia ha incrementat significativament l'ús del canal en línia a Espanya, amb un augment de 17 punts respecte els anys anteriors (el 71% de la població ja compra en línia diverses vegades al mes), encara que el model omnicanal continua sent el preferit del consumidor. De la mateixa forma, l'estudi assenyala les preferències per categoria, productes o establiments dels espanyols a l'hora de realitzar la seua compra en línia.
El 71% de la població compra en línia, 17 punts per damunt de l'època pre-Covid
Mentre abans de la pandèmia tan sols un 54% dels consumidors comprava en línia diverses vegades al mes, després de la crisi sanitària aquest percentatge s'ha incrementat en 17 punts, arribant al 71% de la població estudiada. A més, les persones que mai compraven en línia o que només ho feien una vegada a l'any han passat del 14% al 3,2%. També han incrementat els consumidors que compren en línia un mínim de 2 vegades per setmana: del 8% abans de la pandèmia al 11,5% actual.
Per categories, alimentació i begudes és el sector que més ha crescut: un 43% d'augment respecte al consum en línia abans de la pandèmia; seguit per bellesa, perfumeria i higiene (+31%); llar (+25%); i roba, calçat i accessoris (+23%). Concretament, un 78% dels consumidors realitzen compres en línia d'alimentació i begudes; un 76% compren productes de bellesa, perfumeria o higiene; un 66% articles per a la llar; i un 71% roba, calçats i accessoris.
En relació amb els productes per a la llar, un 66,1% dels e-shoppers compren en línia diverses vegades al mes enfront d'un 43% que el feia abans de la pandèmia. També és significatiu el descens de les persones que actualment no compren mai o només una vegada a l'any aquest tipus d'articles en línia respecte a l'època pre Covid: del 25% al 7,1%.
L'estudi també destaca que, arran de la pandèmia, els compradors en línia dediquen més temps a la compra: mentre abans el 59,2% no dedicaven ni una hora a la setmana, després del *Covid aquest percentatge baixa al 41,3%. A més, el 21% dels e-shoppers dediquen més de 3 hores a la setmana a la compra en línia d'articles per a la llar, enfront del 16% anterior.
La integració dels canals físic i en línia, el gran repte per a les marques
L'estudi confirma que els compradors en línia també continuen consumint en botigues físiques: el 41,1% dels consumidors utilitza indistintament el canal físic i en línia, combinant tots dos mons de manera quotidiana. Un 18,8% dels compradors en línia afirmen destinar pràcticament totes les despeses de compra de la llar al canal en línia; i un 7,6% comenta que no compra pràcticament cap article per a la llar per aquesta via.
Els establiments més utilitzats per a la compra de productes per a la casa són, per aquest ordre: supermercats (84,4%), hipermercats (55,3%), farmàcies o parafarmàcies (43,3%) i botigues d'alimentació del barri (42,8%).
Així, l'estudi posa de manifest que la integració dels canals físic i en línia constitueix un dels principals reptes als quals s'enfronten les marques després de la pandèmia. I, per a aquest desafiament, han de comptar amb eines per a transmetre al comprador el missatge adequat durant el procés de compra, ja siga a través de suports tradicionals en botiga física o digitals en el canal en línia.
En aquest sentit, s'ha d'aportar per la innovació en el punt de venda a través de la tecnologia, amb circuits digitals que personalitzen la comunicació amb el *shopper; així com per l'increment dels circuits de publicitat en els portals en línia dels establiments.
Productes d'alimentació, drogueria, higiene i bellesa, els més demandats en comerç en línia
L'estudi també assenyala que més del 81% dels e-shoppers adquireixen productes d'alimentació, mentre quasi un 66% consumeix articles de drogueria i un 62,3% d'higiene i bellesa. El 71% dels enquestats confirma que la categoria en la qual més gasten en línia és alimentació, seguida per higiene, bellesa i drogueria.
Per productes, la pasta, arròs i llegums són els més comprats (quasi un 96%); seguits per olis, vinagres i condiments (95,3%); conserves, sopes i salses (93,5%); farina i llevat (88,9%); i lactis, aperitius i snacks (88,2%). És a dir: els e-*shoppers compren en línia els productes que millor es conserven, mentre entre el 30 i el 40% afirmen que mai comprarien productes frescos, congelats, gelats, ous o precuinats.
La major part dels compradors valoren el canal en línia per la seua comoditat i conveniència: més del 71% ho usa quan ha de realitzar una compra de càrrega mentre que el 63% afirma fer-ho per a no eixir de casa i triar l'horari més convenient.
Finalment, l'estudi destaca que els e-shoppers valoren positivament trobar descomptes comercials (86,5%); promocions en moments especials com el Black Friday o el Nadal (56,4%); el llançament de nous productes (54,5%); o sortejos i concursos (41%).
Consulta la notícia original ACI