Actualitat Notícies

Atenció amb les ofertes de trucades  i dades sense límits 
Atenció amb les ofertes de trucades  i dades sense límits 

Les operadores telefòniques les venen com a tarifes sense límits, per a cridar i navegar tot el que vulgues. Però la lletra xicoteta et diu una altra cosa: la majoria de les tarifes que s'anuncien com a il·limitades imposa alguna restricció a les crides o les dades i moltes inclouen en els seus contractes el terme “use raonable”, però sense definir-lo amb claredat.

Les tarifes de mòbil han anat canviant a mesura que avança la tecnologia: primer a les tarifes de veu amb moltes restriccions (anomenades només a uns certs destins, només en uns certs horaris o només determinat nombre de minuts) els van anar succeint tarifes il·limitades i ara són els bons de dades els que han anat creixent fins a eliminar els límits. *Yoigo va ser la primera companyia que va presentar en el mercat la seua tarifa Infinita en 2018 i un any després Vodafone va fer el propi amb els seus *Ilimitables; però no ha sigut fins al confinament de 2020 quan hem vist comercialitzar tarifes d'aquest tipus a Movistar, Orange, a la nouvinguda Virgin i, més recentment, a *Pepephone. Però de veritat són il·limitades? pots guiar-te només pel preu per a triar entre elles?

El truc de l'ús raonable

Hem revisat la lletra xicoteta de totes les tarifes que s'anuncien com a il·limitades per a comprovar si realment ho són o si es tracta d'una exageració o, fins i tot, de publicitat enganyosa. I hem comprovat que la majoria de les operadores que ofereixen algun tipus de tarifes il·limitades inclou en els seus contractes el terme “use raonable”, però sense definir en què consisteix exactament. Així, queda al seu criteri decidir si estàs fent un *uzo raonable de la tarifa o no. És bastant habitual que, per a les crides, s'indique entre les condicions que la tarifa és exclusiva per a fins particulars i privats (excloent un ús comercial) o que no s'ha d'utilitzar per a funcions com a walkie-talkie o vigila-bebés.

I què ocorre si la meua companyia considera que el meu ús no és raonable? Perquè normalment facturarà a part les crides o gigues que, al seu judici, has utilitzat de més, el que pot encarir molt la factura. En casos extrems, si creu que has reincidit després dels avisos, et poden tallar el servei o rescindir fins i tot el contracte.

Per tant, utilitzant aquest terme ambigu, poden posar noses a unes tarifes que estan anunciant com a il·limitades, amb el que generen falses expectatives entre els usuaris. Actualment, si vols contractar una tarifa mòbil il·limitada has de pagar entre 35,95 i 47,99 euros al mes. La tarifa més econòmica és la d'Orange i la més cara, la de Vodafone Il·limitada velocitat màxima. Pots triar la tarifa que millor encaixa en les teues necessitats en el nostre comparador:

Topalls de minuts o de números als quals pots cridar

Per a començar, les crides il·limitades no inclouen anomenades a números de tarifació especial (80X i 90X), números curts o serveis *Premium, que compten amb una tarifació addicional i específica. Tampoc inclouen les anomenades a números estrangers, excepte el *roaming a la Unió Europea des de 2017 (en Vodafone s'inclou també els EUA).

A més de les restriccions genèriques, algunes operadores imposen restriccions més concretes, que et convé conéixer per a no acabar pagant càrrecs extra:

  • Màxim de minuts per crida: per exemple, si eres client de R, pots parlar un màxim de 2 hores seguides en cada crida.
  • Màxim de minuts al mes: des del límit de 5.000 minuts que posa Telecable als 9.000 d'O2, que equival a 5 hores al dia.
  • Màxim de destins al mes: limita la quantitat de números diferents als que pots cridar i oscil·la entre 150 i 300 destins diferents (Telecable). Yoigo ha eliminat aquesta limitació.

Comptat i debatut, les úniques companyies sense restriccions aparents en crides són *MásMóvil, Movistar i *Yoigo: no trobem límits concrets en les condicions generals i, a més, així ens ho van confirmar telefònicament.

Per a les dades, major opacitat encara

En el cas de les dades, trobem una mica més del mateix, encara que amb informació encara més opaca. Les limitacions principalment són a nivell de:

  • Velocitat: Vodafone ofereix tres modalitats de tarifa amb GB il·limitats,les més econòmiques per a navegar a 2 *Mbps i 10 *Mbps, mentre que la il·limitada amb velocitat màxima permetrà fer-ho a 300 *Mbps. En el cas d'Orange, la velocitat màxima és de 150 *Mbps. La resta de companyies no detallen la velocitat de navegació permesa.
  • Limitacions en *roaming: totes les companyies limiten els GB mensuals a gaudir en *roaming pels seus clients de tarifes il·limitades. La que ofereix menys GB per a navegar a la UE és la *Go *Up d'Orange amb 17 GB. Per part seua, Movistar permet utilitzar 50 GB en *roaming a la UE.
  • Quantitat de GB: parlen d'ús raonable, però cap companyia és clara sobre el que considera ús raonable. L'única que ens va informar, per via telefònica, va ser Vodafone, que va indicar que el límit eren 3 TB (una mica més de 3.000 GB).
  • Limitacions en la contractació: amb Virgin i *Pepephone només pots contractar la tarifa il·limitada en gigues i minuts si ho fas conjuntament amb altres serveis, ja que no es comercialitza com a tarifa mòbil independent i necessitaràs un paquet amb fibra per a aconseguir-la.

Orange imposava restriccions addicionals en compartir dades des del mòbil per mitjà del *tethering amb les seues tarifes il·limitades (10 GB amb *Go *Up i 40 GB amb *Go *Top), però prompte van deixar d'existir. El *tethering consisteix a usar el mòbil com a encaminador per a proveir d'internet a la tauleta, a l'ordenador…

Límits clars i sense marge d'interpretació

L'estudi posa en evidència que el concepte “use raonable”, àmpliament utilitzat per les operadores de telefonia, pot generar conflictes perquè el que l'usuari entén per ús raonable pot no ser el mateix que interpreta la companyia, que té l'última paraula. Per això, exigim a les companyies major transparència i claredat en les seues condicions generals, especificant la quantitat màxima de minuts o gigues disponibles. Només amb una informació transparent poden els usuaris comparar les diferents tarifes i contractar amb ple coneixement de les característiques de la tarifa triada.

Igualment és inadequat publicitar una tarifa com a il·limitada quan en realitat té topalls i restriccions en la seua lletra xicoteta, perquè pot cridar a engany als consumidors. En aqueix sentit, OCU demana a les operadores que utilitzen altres denominacions, llevat que la tarifa siga realment il·limitada.

Consulta la notícia original ACI

© 2024 - Sernutec - Servicios y Nuevas Tecnologías