L'Organització de Consumidors i Usuaris analitza els aspectes més importants a tindre en compte per a evitar, en la mesura que siga possible, la maçada fiscal per les novetats fiscals aprovades.
OCU destaca la limitació en la pràctica a les aportacions a plans de pensions i l'ampliació dels tipus en l'escala de gravamen.
L'Organització adverteix que l'Impost sobre el Patrimoni es consolida i augmenta així mateix el seu tipus impositiu.
L'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU), a través de la seua revista mensual núm. 87 d'OCU Inversions, publica una sèrie de consells per a abordar les mesures fiscals que van entrar en vigor el passat 1 de gener.
Impost sobre la Renda de les Persones Físiques
En opinió d'OCU, els més afectats són els que declaren rendes generals de més de 300.000 euros o bé aquells que declaren rendes de l'estalvi de més de 200.000 euros.
En aquest sentit, a aquells contribuents la base imposable dels quals excedisca de 300.000 euros començarà a aplicar-se-li un tipus estatal del 24,5%, en comptes del 22,5%.
A més, a aquesta escala de gravamen estatal se li afig l'escala autonòmica que, depenent de la comunitat autònoma en la qual residisca el contribuent pot fer que acabe pagant quasi el doble, així, per exemple, els residents a Madrid amb rendes que superen els 300.000 euros acabaran pagant per elles en 2021 un 45,5% mentre que als residents a Catalunya se'ls aplicarà un 50%.
Per això, OCU recomana reduir els ingressos en la mesura que siga possible per a evitar que pugem la menor quantitat d'escalons i així no saltar a trams més onerosos, i, fins i tot que els contribuents es plantegen un canvi de residència fiscal perquè una mudança a una altra Comunitat Autònoma pot estalviar molts impostos.
En tot cas, OCU recomana consultar un especialista en fiscalitat per a valorar l'estalvi que suposa un canvi de residència en relació amb els costos econòmics i emocionals que això comporta.
D'altra banda, en relació amb les rendes de l'estalvi (les que provenen de cobrar uns dividends, uns interessos o del que guanye amb una assegurança o un fons, etc), la retenció continua sent del 19%, ara bé, aqueix percentatge només s'aplica als primers 6.000 euros de la base liquidable de l'estalvi.
Les quantitats entre 6.000,01 i 50.000 euros han de pagar un 21%. Fins al 31 de desembre passat el que excedira de 50.000, pagava un 23%, si bé, enguany han afegit un tram addicional, de manera que a la base que excedisca de 200.000 euros se li començarà a aplicar un percentatge del 26%.
Per això, OCU recomana anar amb compte a no acumular massa rendes de l'estalvi, és a dir, a no traure innecessàriament a la llum -per vendes o donacions- rendes d'aquest tipus que facen saltar de tram.
Si el contribuent té un fons amb guanys, el consell d'OCU és que no el reembosse, sinó que el traspasse per a poder acollir-se així al diferiment fiscal en els traspassos. I en cas d'haver obtingut guanys, OCU recomana tractar de compensar-les, per exemple, reembossant fons amb pèrdues o venent accions amb minusvalideses.
Finalment, OCU adverteix que el límit de les aportacions a plans de pensions s'ha reduït a 2.000 euros en la majoria dels supòsits.
Impost sobre el Patrimoni
En relació amb l'Impost del Patrimoni, enguany s'aferma de manera definitiva, ja que s'ha eliminat el caràcter “temporal” del seu restabliment de 2011.
Per tant, als quals els corresponga pagar aquest imposat OCU informa que se'ls incrementa el percentatge a pagar per aquest tram ja que augmenta des de 2,5% al 3,5%. No obstant això, l'Impost sobre Patrimoni està cedit a les Comunitats Autònomes, per la qual cosa aplicar aquesta pujada dependrà d'elles. Per exemple, a Madrid es manté la bonificació del 100%.
OCU adverteix que, en relació amb aquest impost, el govern vol escometre una “harmonització fiscal”, és a dir, una pujada d'impostos en les Comunitats on menys es tributa.
Finalment, OCU li recorda que quant menor siga la seua base imposable d'IRPF menys pagarà en l'Impost de Patrimoni, ja que la suma de quotes de l'IRPF i de l'Impost de Patrimoni (IP) no pot superar el 60% de la base imposable total de l'IRPF (excloent els guanys de més d'un any). Si la suma excedeix aquest percentatge, la quota de l'IP es reduirà fins a aconseguir el límit del 60% de la base imposable general de l'IRPF, fins a un límit del 80% de la quota d'IP.
Consulta la notícia original AQUI