Han recordat que “en aquestes dates augmenta el consum en alimentació, regals, joguets, videojocs, articles de decoració, i les despeses afecten a les nostres butxaques. Està en les nostres mans canviar els nostres hàbits, reflexionar i no deixar-nos portar per les presses o per la publicitat”.
Les claus per a un consum responsable passen per reduir, reutilitzar i reciclar. Per açò, des de Kontsumobide es recomana utilitzar més d'una vegada els adorns nadalencs, l'arbre o el pessebre. Els joguets que ja s'usen poden servir a altres persones, per la qual cosa es recomana donar i intercanviar els joguets usats, en lloc de tirar-los a la brossa.
Cal tenir en compte triar productes de proximitat i de temporada, també els fabricats amb materials amb impacte ambiental més baix (fusta, cartó). A l'hora de preparar menús, cal organitzar racions ajustades i aprofitar les sobres; és una manera d'evitar el balafiament de menjar.
Així mateix, a l'hora d'afrontar les nostres compres nadalenques, alguns consells per a un consum responsable i segur:
1-Planificar les compres i realitza-les de forma escalonada, no les deixes per a última hora. És útil fer una llista del que necessites.
2-Realitzar un pressupost per a controlar les despeses excessives i superflus. És necessari adaptar les necessitats al pressupost disponible.
3-Usar les targetes racionalment.
4-Comprar els aliments amb antelació, aprofitant les ofertes i congelant aquells aliments (marisc, carns i peixos) que solen pujar de preu quan ens aproximem a Nadal.
5-En triar els joguets, cal tenir en compte l'edat del menor i evitar el sexisme. No s'ha d'escatimar en seguretat comprovant que els productes incloguen l'etiquetatge, els advertiments de seguretat i les instruccions d'ús, així com el marcat CE.
6-En els videojocs, cal fixar-se en el significat dels pictogrames del Codi PEGI (Pa European Game Information). Aqueixos logos informen sobre l'edat mínima d'ús recomanada i els continguts.
7-Vigilar la seguretat dels adorns nadalencs. Si s'utilitzen garlandes lluminoses, hem de comprovar que les connexions estan en bon estat.
8-Informarse de la política de devolucions del comerç: si accepten devolucions, en quin termini i en quines condicions. La llei únicament obliga als comerços si el producte és defectuós o pateix alguna tara.
9-Exigir i guardar tiquet o factura de compra, pots necessitar-ho en cas de retornar el producte, presentar una reclamació o per a beneficiar-te de la garantia.
10-Conservar els fullets publicitaris, la publicitat és vinculant.
11-Si sorgeix un conflicte, demanar una fulla de reclamació en l'establiment.
12-Triar una empresa que exhibisca el distintiu d'adhesió a l'arbitratge de consum, és un plus de garantia.
Pot consultar la notícia original AQUI