Actualitat Notícies

Consumidors majors, consumidors prudents
Consumidors majors, consumidors prudents

La Comunitat de Madrid ha elaborat una sèrie de guies i fullets informatius per a persones majors, sota el títol “Consumidors majors, consumidors prudents”, que recullen consells pràctics per ajudar-los a evitar possibles fraus i abusos en subministraments bàsics de la llar, com l'electricitat, l'aigua, la telefonia i el gas. Aquest material divulgatiu es pot consultar en format digital al Portal del Consumidor i s'ha distribuït en format paper en Centres de Majors de la Comunitat de Madrid.

A més, des de la Direcció general de Comerç i Consum es duen a terme xerrades informatives dirigides a persones majors i també a treballadors socials que treballen amb aquest col·lectiu, per recordar-los quins són els seus drets com a consumidors i evitar així possibles riscos en matèria de consum.

Quant als subministraments, s'aconsella al consumidor negar-se a proporcionar a qualsevol comercial que acudeixi al seu domicili qualsevol factura de les companyies de subministraments que tingui en aquest moment contractades, per evitar que utilitzin les seves dades per a canvis de tarifa o de companyia subministradora sense un previ consentiment raonat.

REVISIONS DE GAS

Els fraus més comuns es produeixen en les revisions de les instal·lacions de gas a les quals acudeixen falsos inspectors de les companyies d'aquest subministrament.

Per evitar-ho, el Portal del Consumidor recorda que aquest tipus d'inspeccions s'ha de realitzar cada cinc anys i la companyia ha d'avisar al client, de manera individual i comunicar-li, amb una antelació mínima de tres mesos, la realització de la inspecció, així com el cost de la mateixa.

A més, es recorda que el client no ha d'abonar gens en efectiu a la persona que realitzi la inspecció posat que el preu del servei s'inclourà en la següent factura de gas. El preu es refereix solament al servei d'inspecció perquè l'expedició del certificat resultant és gratuït i l'hi proporcionarà al client l'empresa que la realitzi. Cal tenir en compte també que no és obligatori subscriure cap contracte de serveis de manteniment sobre la instal·lació.

CONSENTIMENTS I NOMBRES TELEFÒNICS

Quant als serveis de telefonia, es recomana al consumidor no donar consentiment telefònic en contractar fins a no estar segur del que realment vol. En cas de contractar per aquesta via o per internet, es recorda que el contracte es pot resoldre sense cost durant els primers 14 dies.

A més, és aconsellable revisar les factures per comprovar que el preu s'ajusta al contractat, informar-se del termini de permanència, que les trucades als nombres que comencen per 803, 806, 807, 905 i 907 tenen un preu superior i evitar contestar a missatges de text desconeguts en poder tractar-se de serveis premium.

LA TELEFONIA, EL SUBMINISTRAMENT MÉS RECLAMAT

Durant els primers nou mesos de l'any, la telefonia va ser el subministrament més reclamat, amb un total d'1.505 queixes, el 60,18 % del total i un 32,18 % menys que el mateix període de l'any anterior. El motiu més reclamat en el sector de subministraments va ser facturació incorrecta (51,94 %), seguit per servei defectuós (5,68 %) i servei no sol·licitat (5,12 %).

El Portal del Consumidor recomana que, en cas de dubtes o necessitat d'obtenir informació, el consumidor acudeixi a l'Oficina Municipal d'Informació al Consumidor més propera al seu domicili, a la Direcció general de Comerç i Consum (C/ General Díaz Porlier, 35, Madrid) o al Portal del Consumidor de la Comunitat de Madrid. A més, es recorda que el consumidor pot presentar la seva fulla de reclamacions o sol·licitud d'arbitratge de manera presencial o amb certificat digital a la seu electrònica de la Comunitat de Madrid.

Pot consultar la notícia original ACI

© 2024 - Sernutec - Servicios y Nuevas Tecnologías