Un dubte freqüent al moment d'ingerir determinats aliments és, puc menjar un producte caducat i que no em passe res? Perquè puguem comprendre amb claredat si és moment de rebutjar l'aliment caducat o si podem consumir-ho sense riscos t'expliquem les diferències entre data de caducitat i consum preferent que sempre veiem en els aliments.
Data de caducitat i consum preferent
En molts productes, trobaràs una data de caducitat i en uns altres una de consum preferent, ambdues assenyalen coses diferents i per açò mereix la pena aclarir i distingir tots dos conceptes:
Data de caducitat: fa referència a la data després del com l'aliment pot provocar danys en la salut si s'ingereix. És la data usada per a aliments molt peribles o que no tenen llarga vida com per exemple: llets, iogurts i carns que tenen alt percentatge d'humitat. Per sobre d'aquesta data l'aliment no s'hauria de consumir, doncs no es garanteix la seguretat sanitària ni la innocuïtat del mateix, per la qual cosa podria ocasionar problemes de salut amb la seua ingesta.
Data de consum preferent: a diferència de l'anterior s'utilitza per a aliments que posseeixen major vida útil, doncs generalment no són humedos i no pereixen en curt temps. Aquesta data indica que passada la mateixa el producte ja no ofereix la plena qualitat que hauria d'oferir, així pot haver perdut alguna de les seues qualitats o no ser enterament satisfactori, podent veure's alterades les seues característiques organolépticas com el sabor, l'olor o presentar un sabor ranci entre unes altres, però que des del punt de vista sanitari és totalment comestible.
La data de caducitat és la que més hauria de guiar les nostres decisions ja que un producte caducat (encara que pugues no causar danys) pot comportar riscos per a la salut i si decidim ingerir-ho és la nostra plena responsabilitat les potencials conseqüències.
Per contra, la data de consum preferent no implica riscos per a la salut, només canvis en l'aspecte d'un producte, el sabor, l'aroma o uns altres, per la qual cosa passada la mateixa podem perfectament ingerir un aliment com pot ser un llegum o un oli i així, evitaríem el seu desaprofitament.
Iogurt
Puc menjar un iogurt caducat?
Hi ha persones que sempre consumeixen productes caducats i he de reconèixer que fins a un parell de dies després jo també he consumit algun que un altre iogurt que tenia en la nevera, encara que com vam dir abans, la data de caducitat ens assenyala que podem estar davant un aliment que comporta riscos sanitaris.
No obstant açò, la clau està en el tipus de producte, ja que el iogurt com tal té *fermentos actius i a mesura que passen els dies la seua acidesa s'accentua reduint-se el risc de microorganismes patògens es reproduïsquen en ell. Així, un iogurt natural sense més (no edulcorat ni amb agregats com a cereals o fruites) no hauria de portar data de caducitat sinó de consum preferent ja que el que s'altera és les seues característiques *organolépticas i no la seua seguretat sanitària.
No obstant açò, en el cas de llets de sabors, iogurts amb agregats o ensucrats, carns i semblants, la data de caducitat hauria de ser determinant i per a la nostra seguretat hauríem de respectar-la, doncs com vam dir, passada la mateixa podem patir danys sobre la salut si decidim ingerir el producte.
La data de caducitat hauria de ser respectada, doncs indica que després de la mateixa el producte no és segur per a la salut
Per contra, la data de consum preferent no determina que passada la mateixa hem de rebutjar el producte sinó simplement ens està indicant que la qualitat de l'aliment pot no ser la que esperem.
Ara ja saps que data de caducitat i de consum preferent no són iguals i que del seu coneixement depèn que malgastem menys i protegim la salut.
Pot consultar la notícia original ACI