Actualitat Notícies

Decàleg del bon consumidor: les 10 claus per a evitar estafes en rebaixes
Decàleg del bon consumidor: les 10 claus per a evitar estafes en rebaixes

“Res en la vida ha de ser temut, solament comprés. Ara és el moment de comprendre més, per a témer menys”. Aquesta màxima de la física i química polonesa Marie Curie (1867-1934) té plena vigència i es pot aplicar a un ampli espectre de situacions quotidianes. Fins i tot als recels i pors dels consumidors a l'hora de caure en una possible estafa en comprar en un e-*commerce desconegut o en veure un descompte massa bo per a ser cert durant les rebaixes.

Per aquest motiu, experts en drets dels consumidors i en el sector *retail ofereixen una sèrie de claus i precaucions que permeten identificar les pàgines web fraudulentes, els anuncis maliciosos en xarxes socials, el famós *phishing o les falses rebaixes que no s'apliquen sobre un preu inicial real.

1- Tot està en els detalls

Encara que les mesures de seguretat implementades a nivell bancari en els últims anys han acabat amb un gran nombre d'enganys, els *ciberdelincuentes s'han professionalitzat i creen botigues en línia d'aspecte professional.

“Sempre que entrem en un *marketplace nou s'han de prendre precaucions”, exposa a Consumidor Global el director del Màster de *eCommerce de *IEBS i *CEO de *Serendipia *Agency, David Morán, en referència a la importància de comprovar el domini oficial de la marca o botiga en qüestió, veure les dades de contacte que presenta la web i que conste l'avís legal.
 

2- Mirar la lletra xicoteta del domini

Així i tot, a vegades es donen suplantacions d'identitat d'un e-*commerce. En aquests casos, el domini s'assembla, però no és el mateix. Cal fixar-se bé.

A més, processar pagaments sense que algú estiga ben registrat és difícil, per la qual cosa demanaran una informació extra que ha de fer saltar les nostres alarmes”, afig Morán, qui explica que navegadors com Chrome o Firefox “ens donaran l'alarma” si al costat de la URL no apareix el típic *candadito (certificat de seguretat SSL)”.

3- La importància de les etiquetes en rebaixes

Si el consumidor s'acosta a una botiga física durant les rebaixes, “jo aconsellaria mirar bé les etiquetes, en les quals ha d'aparéixer el preu inicial i el preu actual amb el descompte, la qual cosa permet saber de quina rebaixa ens beneficiem”, exposa a Consumidor Global la vocal de la Subcomissió del Consell General de l'Advocacia Espanyola sobre Drets dels Consumidors, *Rosana Pérez *Gurrea, qui adverteix que alguns establiments no compleixen està norma d'etiquetatge.

També és important tindre en compte que, per llei, els productes rebaixats han d'haver sigut oferits en l'establiment prèviament amb el preu normal. L'estafa més comuna “és que ens embenen un producte defectuós o taratge en lloc d'un en perfecte estat, alguna cosa que està prohibit també en rebaixes”, afig Pérez Gurrea.

4- ‘Phishing’ i ‘bots’

El *phishing és una de les tècniques més utilitzades pels *ciberdelincuentes per a enganyar els consumidors en fer-se passar per una empresa o servei de confiança. Durant el *Black *Friday, la campanya de Nadal o les rebaixes cal estar més atents que mai.

“L'ideal és tindre el nostre correu amb algun gestor tipus *Gmail o *Hotmail, que detecten els correus maliciosos i els bloquegen o els envien a *spam o promocions”, apunta Morán, qui afig que qualsevol correu en el qual demanen directament dades de pagament i dades personals “hauria de fer saltar la nostra alarma”.

5- Ni missatges privats ni comentaris

També és cada vegada més habitual rebre missatges privats amb anuncis en Twitter o Instagram, així com comentaris en publicacions per a oferir alguna ganga.

La majoria de les vegades es tracta de “bots”, explica Morán, qui assegura que “una marca mai arribarà a nosaltres a través d'un missatge privat o d'un comentari en un post”. Si això succeeix, solen ser missatges poc personalitzats i malament escrits que cal descartar immediatament.

6- Ofertes *superatractivas d'un altre planeta

Si un producte que costa 200 euros s'embene per 10, seria aconsellable contactar amb l'e-*commerce via telefònica o per email, i rebre un feedback per part del venedor, coincideixen tots dos especialistes.

El descompte habitual durant les rebaixes sol estar entre el 30% i el 40%. En la indústria de la moda, a causa de les grans liquidacions que es duen a terme, poden aconseguir un 60%. Tot el que s'isca d'aquestes xifres requerirà una xicoteta comprovació per part del consumidor.
7- Triar el millor comparador

Sempre “és recomanable” utilitzar un comparador de preus o un verificador d'ofertes en línia, opina Pérez *Gurrea. En aquesta línia, Morán assegura que el millor comparador de preus és Google *Shopping, que figura en els filtres bàsics de cerca.

D'aquesta manera, n'hi ha prou amb introduir un producte concret en el cercador i donar-li a la pestanya *Shopping perquè apareguen els preus i imatges de totes les botigues en línia que tenen aqueix producte. “És una eina molt utilitzada i fiable”, apunta Morán, qui explica que la resta de comparadors tenen un biaix que fa que els productes apareguen abans o després en funció del que paguen les botigues.

8- Veure l'historial de preus

Els preus de les botigues en línia varien moltíssim al llarg de l'any. Per a saber si en rebaixes el consumidor ha trobat realment un bon preu existeixen eines que funcionen amb els *marketplace i guarden l'històric de preus.

En aquest sentit, l'expert recomana Camelcamelcamel.com, un verificador en el qual s'ha d'introduir la URL d'un determinat producte de *Amazon i a continuació apareix l'històric de preus. Els venedors “compleixen més en l'en línia que a les botigues físiques amb els descomptes reals perquè és més fàcil accedir a l'històric”, resumeix Morán.

9- Política de cancel·lacions

Com en tots els períodes de venda, en les rebaixes en línia “tenim dret de desistiment notificant-ho a l'altra part sense pagar cap penalització”, detalla Pérez *Gurrea sobre aquest dret del consumidor que s'aplica durant els 14 dies naturals posteriors a l'adquisició o recepció del bé.

Si el producte està defectuós, “el retornem igual que en períodes normals de venda i hauran de retornar-nos els diners, donar-nos un article nou o reparar-lo”, explica l'experta. Referent a la devolució per qualsevol altre motiu, és important *chequear la política de cancel·lacions de la pàgina web o de l'establiment abans d'efectuar la compra. “Si no s'admet, la marca ha d'anunciar-ho de manera clara i visible”, afig.

10- Noves garanties i guardar sempre el tiquet de compra

En aquest camp, el canvi més sonat a Espanya en 2022 ha sigut l'ampliació de la garantia de dues a tres anys. A més, els fabricants també hauran de disposar de peces per a fer reparacions durant 10 anys, mentre que en 2021 el termini obligat era d'un lustre.

Per a qualsevol mena de reclamació, 'és imprescindible conservar el tiquet de compra', sentència Pérez Gurrea.

Consulta la notícia original ACI

© 2024 - Sernutec - Servicios y Nuevas Tecnologías