Actualitat Notícies

Deduccions fiscals per a millora energètica
Deduccions fiscals per a millora energètica

Si tens un immoble que necessita millores d'eficiència energètica, hauràs de fer una inversió per a reduir el seu consum o instal·lar energia renovable. La reforma pot ser costosa, però et pots beneficiar de diverses deduccions fiscals molt interessants: fins al 60% per a l'IRPF i de fins al 50% en l'IBI. T'expliquem tot sobre elles.

S'apliquen en l'IRPF i l'IBI

El 6 d'octubre de 2021 va entrar en vigor el Reial decret llei 19/2021, de mesures urgents per a impulsar l'activitat de rehabilitació edificatòria dins del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència. Amb aquesta norma podràs aplicar deduccions sobre les quantitats que pagues per a obres de millora energètica en edificis i habitatges. Però aquesta no és l'única ajuda fiscal que pots rebre: en molts llocs també es contemplen descomptes en l'Impost de Béns immobles, IBI, pels desemborsaments fets per a *insatalciones renovables
Deduccions en IRPF per millora de l'eficiència energètica

En l'Impost sobre la Renda de Persones Físiques, IRPF, podràs deduir entre el 20% i el 60% del cost de les obres de millora energètica en edificis i habitatges. Un dels requisits per a poder aplicar-les és que es milloren les dades del certificat d'eficiència energètica respecte a l'obtingut abans de la reforma.

Aquestes són les actuacions que et donen dret a una deducció.

Reduir un 7% el consum de climatització: 20% de deducció

Et pots deduir el 20% de les quantitats pagades per obres per a reduir la demanda de calefacció i refrigeració realitzades entre el 6 d'octubre de 2021 i el 31 de desembre de 2022.

Per a comprovar la reducció de la demanda de calefacció i refrigeració de l'habitatge es compara el certificat d'eficiència energètica de l'habitatge anterior a les obres amb el qual emeta el tècnic competent després de realitzar-les: per a tindre dret a la deducció la suma dels indicadors de demanda de calefacció i refrigeració s'ha d'haver reduït en almenys un 7% entre l'un i l'altre.

  • La deducció es pot aplicar tant per al teu habitatge habitual com si tens un altre pis que està llogat com a habitatge o que tingues intenció de llogar abans de 31 de desembre de 2023.
  • La deducció pots aplicar-la en el període impositiu en el qual s'expedisca el certificat d'eficiència energètica després de les obres. Si t'expedeixen el certificat en un any posterior a quan vas pagar les obres, has d'esperar fins a aqueix any per a deduir-te, però pots incloure les quantitats satisfetes des del 6 d'octubre de 2021 (entrada en vigor del Reial decret), fins al 31 de desembre d'aqueix període impositiu. En tot cas, el certificat haurà de ser expedit abans d'1 de gener de 2023.
  •  La base màxima anual d'aquesta deducció serà de 5.000 euros.

Reduir el consum d'energia primària no renovable: 40% de deducció

Pots deduir-te un 40% del cost de les obres que aconseguisquen una millora en el consum d'energia primària no renovable en el teu habitatge habitual (o la que tingues llogada o penses posar en lloguer abans de 31 de desembre de 2023). L'energia primària no renovable és, per exemple, el gasoil de calefacció o el gas natural. Si canvies el teu sistema de calefacció per un altre de *aerotermia, podràs deduir el 40% de la inversió.

Millores en edificis d'habitatges, etiqueta B: un 60% de deducció

Si es tracta de realitzar obres de rehabilitació que milloren l'eficiència energètica en tot un edifici d'ús predominant residencial, la deducció podria arribar al 60% del que s'invertisca.

Per a tindre dret a aquesta deducció:

  • Hauràs d'acreditar, a través del certificat d'eficiència energètica, una reducció del consum d'energia primària no renovable d'un 30% com a mínim.
  • O bé aconseguir la millora de la qualificació energètica de l'edifici per a obtindre una etiqueta energètica com a mínim B.

La base màxima anual d'aquesta deducció serà de 15.000 euros. No obstant això, és important tindre en compte que podràs deduir la inversió en els quatre exercicis següents, sense que en cap cas la base acumulada de la deducció puga excedir de 15.000 euros.
Quines despeses es poden incloure en la deducció?

Evidentment, tots els que siguen indispensables per a poder realitzar les obres de millora:

  •  Honoraris professionals
  •  Projectes tècnics
  •  Direcció d'obres
  •  Execució d'obres o instal·lacions
  •  Equips i materials
  •  Certificats d'eficiència energètica (imprescindibles per a justificar que es pot aplicar la deducció)

D'altra banda, s'especifica clarament quins treballs no es pot incloure en l'import deduïble:

  • Obres realitzades en parts dels habitatges en les quals es realitze una activitat econòmica; o en places de garatge, trasters, jardins, parcs, piscines i instal·lacions esportives, etc.
  • Instal·lació o substitució d'equips que utilitzen combustibles d'origen fòssil, com a calderes de gas.

Descomptes en l'IBI per instal·lar fotovoltaica

Un estudi realitzat per la Fundació Renovables, en col·laboració amb *Otovo conclou *qye:

  •  415 municipis espanyols de més de 10.000 habitants ofereixen bonificacions en l'IBI per a les instal·lacions d'autoconsum.
  •  Hi ha també en alguns d'ells bonificacions sobre l'Impost sobre Instal·lacions, Construccions i Obres (ICIO): 292 municipis tenen totes dues deduccions (IBI i ICIO) disponibles, la qual cosa afectaria un 52% del total de la població espanyola estudiada.

Aquest mapa mostra, per províncies, el percentatge de població que en *cda província té bonificacions en l'IBI per renovables.

mapa de reducciones IBI poblacion que las disfruta
Font: Fundació Renovables

Aquests avantatges fiscals són un incentiu més per a optar per sistemes d'energia més eficients i sostenibles, especialment per les energies renovables. T'animes a instal·lar algun d'aquests sistemes?

Consulta la notícia original ACI

© 2024 - Sernutec - Servicios y Nuevas Tecnologías