La pandèmia ha accelerat les tendències de consum que ja estaven en marxa. L'enquesta Global Consumer Insights Prema Survey 2021, elaborada per PwC a 8.600 consumidors enquestats de 22 països, revela que els canvis accelerats per la pandèmia es mantenen, cosa que significa una transformació històrica del comportament del consumidor. Entre les dates en les quals van fer els treballs de camp de les dues onades de l'enquesta, els consumidors han evolucionat encara més cap a la digitalització i la demanda de productes ecològics.
La compra en establiments físics continua sent el canal de compra preferit pels consumidors i la fi de les restriccions ocasionades per la COVID-19 ha fet que augmenten, tant a Espanya com en el món, aquells que compren en botigues físiques almenys una vegada a la setmana (del 36% al 49% i del 41% al 45%, respectivament). No obstant això, la nostra enquesta aprecia una tendència cada vegada més rellevant: la digitalització del procés de compra. Així, el 50% dels consumidors afirmen haver-se tornat més digitals en el seu consum en els últims sis mesos.
Quasi la meitat dels consumidors en el món -46% a Espanya- declara haver-se tornat més saludable durant els últims sis mesos
A més d'aquestes dues grans tendències, la pandèmia també ha accelerat un altre tipus d'hàbits en els consumidors. Estan conscienciats amb la salut i malgrat les limitacions de moviment quasi la meitat dels consumidors en el món -46% a Espanya- declara haver-se tornat més saludable durant els últims sis mesos. Si parlem de regions, de nou són aquells que viuen al Sud-est Asiàtic i Orient Mitjà, els qui encapçalen aquest sentiment i, si tenim en compte el teletreball, els qui treballen des de casa afirmen tindre millor salut ara (55%) que els qui ho fan fóra (46%).
També són més conscients del preu. Encara que comencen a mostrar-se signes de recuperació de l'economia, la preocupació dels consumidors pels preus encara no ha disminuït. Més de la meitat dels consumidors enquestats -un 56% en el món i un 59% a Espanya- assenyala que el preu ha pesat encara més en les seues decisions de compra durant els últims sis mesos. A més, un 54% -un 52% a Espanya- assegura haver posat major atenció a l'estalvi durant aquest mateix període. L'informe revela, a més, que el preu és assenyalat com el motiu principal dels consumidors espanyols enquestats per a comprar en línia (43%), superant a la comoditat (38%) i molt per davant de la qualitat (24%).
Finalment, han apostat més per la proximitat, encara que les restriccions de mobilitat vagen relaxant-se. D'aquesta manera, el 43% dels enquestats en el món -37% dels espanyols- afirma haver consumit de manera més local en els últims sis mesos.
A més, de cara a l'estiu, i en comparació amb la nostra primera onada, l'enquesta assenyala una recuperació en els percentatges de consumidors que preveuen incrementar la seua despesa en viatges en els pròxims sis mesos -a Espanya pugen del 14% al 26% i en el món del 20% al 25%-. Així mateix, augmenta també el número dels qui diuen que és (molt) probable que acudisquen a un hotel abans que finalitze l'any -a Espanya, del 30% al 39% i, en el món, del 36% al 43%-.
Per a Roberto Fernández *Humada, soci responsable del Sector *Retail en *PwC España, “els consumidors manifesten una major voluntat de gastar i una creixent preocupació pels aspectes ecològics”. Quant als canals, la botiga continua sent la reina i “el mòbil avança en detriment d'altres dispositius, aspectes que conviden a continuar treballant a millorar l'experiència de compra, així com la relació digital i emocional amb els consumidors”, assegura.
Consulta la notícia original ACI