Actualitat Notícies

Deu drets que tens com a consumidor i que pot ser que desconeguis
Deu drets que tens com a consumidor i que pot ser que desconeguis

Aquest 15 de març el calendari recorda el Dia Mundial del Consumidor. Una data per treure pit davant tots aquells drets que tenim els usuaris dels diferents productes i serveis. Després d'anys d'abusos bancaris, preferents, clàusules solc o els conflictes permanents de telefonia i companyies elèctriques, entre uns altres, la situació d'indefensió del consumidor ha millorat. No obstant això, com recorden les diferents organitzacions que vetllen pels interessos d'aquest sector, encara queden moltes assignatures pendents. Per seguir avançant en aquest sentit, l'Organització de les Nacions Unides (ONU) va declarar el Dia Mundial dels Drets dels Consumidors l'any 1983. I per què aquest 15 de març? Doncs perquè la data coincideix amb la commemoració del discurs donat pel president John F. Keneddy aquest dia de 1962 per reconèixer al consumidor com un element fonamental dins del procés productiu.

Malgrat el camí avançat hi ha una altra arma que juga en contra dels consumidors i és el desconeixement. I és que sense la informació adequada hi ha drets que acaben en paper mullat. Perquè no t'enganyin, aquí va un decàleg, elaborat amb l'ajuda de dues de les principals associacions de consum d'aquest país: Facua i l'OCU. Aquí van deu drets que tens conquistats com a usuari i que ignores o sols passar per alt. Pren nota! I, si escau...reclama!:

1. Exigir la devolució d'una compra en línia en 14 dies.

La Llei protegeix el dret a desistir de la compra en el termini dels 14 dies següents a la recepció del producte o a la contractació d'un servei "sense haver de donar cap justificació", com puntualitza Rubén Sánchez, portaveu de FACUA-Consumidors en Acció. A més, si la informació sobre desistiment no està disponible a la web, o no s'ha comunicat en fer la compra, el termini per desistir s'amplia fins a 12 mesos sense que impliqui penalització o despeses addicionals. Si no s'indicava clarament que en cas de devolució les despeses d'enviament corren per part del comprador, el venedor haurà de fer-se càrrec dels mateixos.

2. No et poden cobrar per pagar amb targeta

Com recorden des de l'Organització de Consumidors OCU, el 'Reial decret Llei 8/2014 de mesures urgents per al creixement, la competitivitat i l'eficiència', aprovat pel Govern l'1 de setembre de 2014, va deixar molt clar que quedaven prohibit els recàrrecs per pagar amb la majoria de targetes de crèdit o dèbit declarant il·lícites les comissions a l'ús d'aquest mitjà de pagament. "Cobrar-te un recàrrec per pagar amb targeta de crèdit o dèbit és il·legal. No obstant això, malgrat la Llei, encara hi ha empreses, especialment quan compres online un bitllet d'avió o un producte per Internet, que se segueixen saltant la norma i quedant-se amb els teus diners. Si t'ha succeït, no et conformis i reclama", adverteixen.

3. Si el teu vol es retarda... controla les hores de més i exigeix compensació

"Quan la persona viatgera arribi a la destinació final 3 o més hores després de l'hora d'arribada inicialment prevista per la companyia aèria i la causa del retard no sigui extraordinària, podrà exigir una compensació d'entre 250 i 600 euros (en funció de la distància i de si el vol és o no intracomunitari) d'acord amb la Sentència del Tribunal de Justícia Europeu de 26 de febrer de 2013, tal com recull el Servivio de Consum Respon de la Junta d'Andalusia. Les úniques circumstàncies en les quals una companyia aèria no té obligació legal de proporcionar cap tipus de compensació és si la cancel·lació d'un vol s'ha produït a causa de raons com una erupció volcànica, condicions climàtiques extremes o vagues. A més, si hi ha hagut una cancel·lació, t'han facilitat un bitllet per a un altre vol i el temps d'espera en l'aeroport és superior a dues hores per a curta distància o quatre, per a un de llarga distància, la teva companyia està obligada a facilitar-te vals per a menjar i beguda canjeables en els bars o restaurants de l'aeròdrom.

4. Hotels que no compleixen el promès

"Si en arribar a un hotel l'establiment no compleix amb tots els requisits contractats (com, per exemple, que la piscina estigui en obres o avariada, no funcioni l'aire condicionat, no estigui en primera línia com van prometre o no tingui unes determinades vistes anunciades) tenim dret al fet que ens canviïn d'hotel a un altre de les característiques que contractem -si es va contractar per una agència de viatge- o al fet que ens efectuïn una devolcuión parcial de l'import de la reserva", subratllen des de Facua.

5. Existeix un màxim a pagar per roaming.

Si viatges fora de la Unió Europea no et poden cobrar més de 60,50 euros en concepte de roaming. "Les companyies tenen un límit de facturació per defecte. Quan s'aconsegueix, han de bloquejar els serveis i només poden cobrar més si l'usuari ho autoritza expressament. Sinó tot el que es consuma de més no tenen dret a exigirnoslo, alguna cosa que desconeix el 99% dels usuaris", alerta Rubén Sánchez, portaveu de Facua. Els usuaris de telefonia mòbil han de ser conscients d'això i conèixer els límits imposats per defecte al roaming. La seva operadora els ha d'informar mitjançant un missatge curt de les condicions i tarifes que s'apliquen en arribar al país de destinació. I és que tenint en compte que els preus fora de la UE solen ser bastant elevats s'han d'extremar les precaucions per no acabar amb un bon esglai en la factura. "Els usuaris que després de viatjar fora de la UE rebin factures en les quals se superin els 60,50 euros per serveis de roaming poden reclamar a les seves companyies que rectifiquin els càrrecs ja que únicament estan obligats a abonar el citat topall. Pot cobrar-se una quantitat superior si el client va autoritzar expressament a la seva operadora a continuar prestant-li serveis de roaming després d'haver aconseguit aquesta facturació o sí prèviament l'usuari havia decidit establir un límit de consum superior al previst per defecte2, afegeix Sánchez.

6. La companyia telefònica t'ha de donar de baixa en 48 hores, ni una més i sense excuses.

Si no volem continuar en una companyia telefònica, una vegada comunicat a la companyia aquesta ha de fer efectiva la baixa en un termini màxim de 48 hores des que l'hi comuniquem. "No pot al·legar que cal esperar al fet que acabi el mes o posar qualsevol altra excusa, el termini són dos dies" sinó no poden cobrar-nos el consumit a partir d'aquest termini legal", indiquen des de Facua. Tots els usuaris tenen dret a resoldre a qualsevol moment el seu contracte amb l'operador, avisant amb dos dies hàbils d'antelació. Així ho anuncia la pàgina web de l'Oficina d'Atenció a l'Usuari de Telecomunicacions. No obstant això, és habitual que les companyies evitin costi el que costi realitzar aquesta baixa de 48 hores. Si hi ha problemes, el client haurà de demanar clarament aquest tipus de baixa 'exprés' emparant-se en l'article 7 del Reial decret 899/2009 -carta de drets de l'usuari dels serveis de comunicacions electròniques.

7. Davant un tall de llum per impagament

Quan es tracta de reenganxar un domicili a la xarxa elèctrica després d'un tall del subministrament per impagament, la companyia està obligat a restablir-ho en 24 hores una vegada s'hagi abonat la factura. En cas d'incomplir, la companyia elèctrica haurà d'abonar una indemnització de 30 euros o el 10 % de la primera factura posterior a la reclamació, la qual cosa suposi un import major. Entre les companyies que més reclamacions reben anualment, les elèctriques solen ocupar els primers llocs del rànquing. Sobre aquest tema, des de Facua insisteixen que els usuaris poden exigir a l'empresa que realitzi un consum real i no benvolgut. "I no saltar-se l'obligació de maner sistemàtica", critiquen.

8. Si t'inclouen en un registre de mororos per error

La inclusió en un fitxer de morosos és una pràctica habitual com a mesura de pressió per reclamar un deute. "Si t'inclouen per error en un d'ells per un deute inexistent tenim dret no solament a exigir que ens esborrin i treguin del registre sinó a més podem interposar una demanda per intromissió il·legítima i vulnearabilidad al dret a l'honor per deixar la descobert dades personals privats", il·lustren des de Facua. I a més hi ha un matís: solament és lícita la inclusió en aquests fitxers d'aquells deutors que no poden o no volen, de manera injustificada, pagar els seus deutes, però no d'aquells que legítimament estan discutint amb el creditor l'existència i quantia de la deud. a.

9. Que no et castiguin per retardar-te o deixar de pagar la quota d'un préstec:

Als diners que es deu el banc li aplica un interès de demora, que pot arribar a ser molt elevat. Però, ull! Una sentència del Suprem va determinar quan és abusiu, aclarint les coses als consumidors. La seva conclusió és que el consumidor té dret al fet que se li anul·li aquest sobrecarrego ja que es considera una pràctica abusiva. Segons estableix el Suprem, en declarar-se abusiva (i com a tal, nul·la), aquesta clàusula ha de suprimir-se directament del contracte, sense afectar a la resta dels seus termes. "D'aquesta manera l'entitat solament podrà exigir el pagament dels interessos ordinaris, doncs s'elimina qualsevol pagament addicional que es derivi de l'aplicació de l'interès de demora abusiu", aclareixen des de l'OCU. "Si el tipus d'interès de demora que t'apliquen supera en dos punts l'interès del teu préstec, exigeix a l'entitat que modifiqui la liquidació, excloent els interessos de demora per nul·litat de la clàusula. És molt probable que el banc ignori les teves pretensions. En aquest cas, paga la liquidació presentada i, després, reclama per escrit la totalitat dels interessos de demora cobrats, més el seu interès legal", afegeixen.

10. Garanties dels cotxes

En el cas que el vehicle sofreixi una avaria coberta per la garantia, el temps de permanència en el taller per a la seva reparació no computarà com a període de garantia i s'afegirà aquest temps a la data original de finalització de la garantia. Per a això és necessari sol·licitar un resguard amb la data de lliurament i devolució del vehicle, juntament amb l'informe de reparació. Totes les reparacions realitzades cobertes per la garantia legal compten amb una garantia addicional de sis mesos, per la qual cosa es pot donar el cas que determinades avaries ja reparades amb anterioritat estiguin garantides, encara que el termini de dos anys de la garantia legal ja s'hagi consumit. En el cas de les reparacions fora del període de garantia, aquestes estan garantides pel taller durant tres mesos o 2.000 kilómetr. us.


Assignatures pendents

Malgrat l'avançat en els últims anys en matèria de Consum, des de Facua posen el focus en les assignatures pendents: "El cos inspector segueix sent insuficient i mancada contundència a l'hora de combatre el frau. També critiquem la tebiesa de les administracions competents en Consum", indica Rubén Sánchez, el seu portaveu. I continua: "Hem guanyat en protecció i les lleis són bastant correctes però falten polítics taxatius que permetin que no es converteixin en paper mullat enfront dels interessos de grans companyies", lamenta.

Per la seva banda, des de l'OCU insisteixen que el desenvolupament de les noves tecnologies presenta nous desafiaments per als consumidors. "La qüestions relacionades amb la privadesa ens preocupen", assenyalen. de la mateixa manera que les clàusules abusives en els contractes, "que és avui dia un dels grans problemes als quals s'enfronten els consumidors". I el llistat de reptes segueix: "El desenvolupament del consum col·laboratiu està provocant problemes en determinats sectors, per aquest motiu des d'OCU demanem una regulació del comerç col·laboratiu i les plataformes per preservar els drets dels consumidors. També creiem que és necessari protegir als consumidors vulnerables, especialment als majors, que necessiten d'una major grau de protecció que la resta. Per a això tenim activa una campanya centrada a millorar la protecció d'aquest col·lectiu", conclouen.

Pot consultar la notícia original ACI

© 2024 - Sernutec - Servicios y Nuevas Tecnologías