El consumidor s'ha tornat més digital, reduint les visites als establiments físics, a més d'estar més conscienciats amb el seu hàbits de compra i nivell de despeses i més compromés amb la seua comunitat. De fet, un 60% assegura que ha reduït la seua visita a botigues físiques, mentre que un 40% estaria disposat a pagar un extra per productes locals i reduir el menjar empaquetat per raons mediambientals.
Així ho revela l'informe “*Future *Consumer *Index. Desconstruint al consumidor en un entorn postbovina”, elaborat per *EY, que realitza un seguiment periòdic dels canvis en el sentiment i comportament dels consumidors, identificant nous patrons de consum. En aquesta ocasió, s'ha buscat analitzar al consumidor una vegada iniciada el “compte arrere” de la vacunació.
En concret, sobre els hàbits de consum el treball recull que la conscienciació que ha adoptat el consumidor es reflecteix en un ciutadà més responsable i preocupat per la seua salut física i mental, prestant més atenció a qüestions com l'alimentació, el temps de qualitat i l'impacte social i mediambiental amb dades similars als de l'edició anterior. D'altra banda, les xifres mostren un consumidor més previngut i estalviador.
Respecte a com han canviat les seues prioritats de compra després de la pandèmia, el preu, la disponibilitat del producte i el caràcter saludable repeteixen com els atributs més valorats pel consumidor, encara que la crisi econòmica derivada de la pandèmia ha fet que el preu es col·loque en primer lloc, augmentant nou punts la seua valoració respecte a l'edició anterior.
Així mateix, continua incrementant-se la importància i valoració de l'origen local del producte, fruit del desig de generar un major impacte en la nostra comunitat més pròxima, igual que els productes sostenibles i orgànics. En aquesta nova enquesta, els ciutadans han valorat molt positivament la disponibilitat de lliurament amb sis punts més, quedant patent la tendència de visitar menys els establiments físics. Per la seua part la personalització i el luxe continuen sent els atributs de menor importància, caient la seua valoració (-2 punts entre els quals els consideren “més importants”).
Sobre el nivell de despesa, l'informe assenyala que les restriccions establides i el “queda't a casa” han fet que productes de neteja i frescos, serveis de lliurament i subscripcions digitals siguen les categories que més han incrementat el nivell de despeses, fins i tot comparant amb les dades d'octubre, mentre que la despesa en vacances, roba i calçat, cura personal, activitats fora de la llar i fins i tot la despesa en articles de luxe ha disminuït.
D'altra banda, continua el creixement del canal en línia en totes les categories de consum en comparació amb les dades d'octubre, sobretot en la compra de productes tecnològics, roba, sabates i accessoris i productes de bellesa i cura personal, en part gràcies a la millora de l'experiència d'usuari a l'hora de realitzar les compres i facilitats en el procés de devolució. Encara que si bé és cert que la botiga física continua sent el principal canal per a aliments, begudes i productes de la llar principalment.
Decau la confiança
La successió d'ones de contagis estan minant la confiança del consumidor que retarda la recuperació econòmica a 2022. Així ho estima el 54% dels espanyols, segons revela l'informe, que assegura que la pandèmia continua generant molta preocupació entre els consumidors, no sols per l'impacte que està tenint tant en la situació econòmica (per al 73% dels mateixos) i en la salut de les famílies (61%) sinó per com està afectant la nostra manera de viure.
Així, el 50% els consumidors considera que la llibertat a l'hora de gaudir de la vida és la seua major preocupació, una xifra que ha crescut 14 punts des del mes d'octubre i que la situa en quarta posició. En aquest entorn, la intenció d'augmentar l'estalvi continua creixent entre els espanyols, cinc punts, mentre que un 42% assegura que els seus ingressos continuen disminuint i un 73% no considera que els seus ingressos milloren en els pròxims dotze mesos.
Consulta la notícia original ACI