Gairebé el 70% dels consumidors assegura que no han estat informats directament per la seva companyia elèctrica de l'impacte que els canvis provocaran en la seva factura
Els més joves (entre 18 i 34 anys) són els més disposats a canviar tant de tarifa com de comercialitzadora i es mostren més favorables a pagar el mateix preu durant les 24 hores del dia que a una facturació per trams horaris
El passat 1 de juny va entrar en vigor un canvi regulador que va afectar a tots els consumidors d'electricitat a Espanya. En aquest context, la companyia d'energia 100% renovable *Bulb, ha realitzat l'estudi 'Impacte de la nova factura elèctrica' que constata com la nova facturació del subministrament elèctric continua generant confusió generalitzada malgrat els canvis introduïts per a facilitar la seva comprensió i contribuir a optimitzar el consum i l'estalvi elèctric. L'estudi, elaborat a partir d'una enquesta a 1.000 caps de família de tota la geografia espanyola, destaca que el 80% de la població considera que la nova factura elèctrica és menys clara i menys transparent que l'anterior.
"En Bulb som grans defensors de la transparència per als nostres usuaris. I considerem que el canvi és positiu per a fomentar l'estalvi energètic, l'eficiència i l'autoconsum. Ara bé, la nova facturació no ha contribuït a millorar la comprensió de la factura elèctrica i, per tant, no és una eina útil per a ajudar les persones a transitar cap a un consum energètic més eficient i menys contaminant i per a avançar cap a un model neutre en emissions de carboni (o Net Zero). De fet, els consumidors semblen fins i tot més confosos ara que amb la factura anterior. Com a companyies energètiques, el nostre treball consisteix a guiar i ajudar als usuaris en aquesta transició, sent 100% transparents i informant-los i comunicant-nos amb ells de manera proactiva. En Bulb hem dissenyat una factura senzilla i fàcil d'entendre i els nostres usuaris sovint destaquen com els ha ajudat a entendre millor el seu consum", indica Iván Cabezuela, Country Manager de Bulb España.
Les rutines han canviat
Un dels canvis més rellevants ha estat la introducció de tres trams tarifaris per al consum d'electricitat: punta, que és el més car; pla, amb un preu intermedi; i vall, el més econòmic.
L'estudi mostra que, en qüestió de possibles alternatives, més de la meitat dels enquestats (56,4%) preferiria pagar el mateix preu per l'electricitat les 24 hores del dia, és a dir, una tarifa única . Així i tot, i malgrat que gairebé el 70% dels entrevistats afirma conèixer que existeixen altres alternatives a la facturació per trams horaris, només tres de cada deu (27,6%) admeten haver canviat o haver-se plantejat canviar de tarifa elèctrica.
*Bulb ofereix un model de tarifa única intel·ligent basat en el mateix preu de l'electricitat al llarg del dia i que s'actualitza amb el cost real de l'energia, la qual cosa garanteix que tots els usuaris paguen el mateix preu. La companyia calcula que el consumidor mitjà pot arribar a estalviar anualment entre 100 i 110 euros en comparació amb els plans estables de les grans companyies elèctriques.
Els més joves lideren el canvi
L'estudi destaca que més del 60% de les llars ha canviat els seus hàbits de consum per a adaptar-se a la nova facturació i així poder reduir la seva despesa en la factura. De fet, són els més joves (67,2%) -de 18 a 34 anys- i les dones (66,7%) els estrats de població més conscienciats amb l'estalvi i els més disposats a introduir canvi en les seves rutines.
Els més joves són, així mateix, els més disposats a canviar de tarifa elèctrica. Segons els resultats de l'enquesta, l'interès a canviar de tarifa va disminuint a mesura que augmenta l'edat de la població, passant d'un 38,1% entre els quals tenen entre 18 i 34 anys, a només un 18,9% entre els de 65 i més anys.
La falta de transparència continua vigent
L'estudi també reflecteix que la majoria dels caps de família enquestats van saber de la nova facturació a través de la ràdio i la televisió (77,9%), la premsa en línia (41,4%) i a través d'amics, familiars i companys de treball (37,9%). Només un 17% afirma que es van assabentar en ser contactats proactivament per la seva companyia comercialitzadora. Gairebé el 70% dels consumidors assegura que no han estat informats directament per la seva companyia elèctrica de l'impacte que els canvis provocaran en la seva factura i un 80% afirma que el seu proveïdor actual no els ha ofert alternatives personalitzades de cara a optimitzar la seva factura davant el canvi regulador.
"Fins al moment, les grans elèctriques del país no han traslladat de manera clara la informació que el consumidor ha necessitat i això ha derivat en què el sector energètic a Espanya sigui el segon pitjor valorat pels consumidors. Segons la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC), això es deu principalment als alts preus, a la falta de transparència i al mal servei prestat. Alguna cosa que en Bulb estem intentant canviar amb un model transparent de tarifa única, una comunicació freqüent al costat d'un excel·lent i àgil servei al client impulsat per la tecnologia", afegeix Cabezuela.
Cal destacar que malgrat l'escassa comunicació i la desinformació que existeix entre les companyies d'electricitat i els seus clients, només 3 de cada 10 consumidors (28,4%) ha canviat o s'han plantejat canviar de companyia elèctrica arran del canvi regulador. Aquesta decisió es fa més evident entre la població de menor edat (el 38,1% dels quals tenen entre 18 i 34 anys) i va perdent força a mesura que aquesta edat augmenta (només el 16,8% per als de 65 i més anys).
Així, més del 60% dels caps de família enquestats seguirà fidel a la seva comercialitzadora malgrat la falta de transparència i la desinformació.
Un model disruptor
La startup d'energia 100% renovable *Bulb, acaba de celebrar el seu primer aniversari en el mercat espanyol amb més de 24.000 usuaris subscrits a la seva proposta diferencial de comercialització d'electricitat. Aquesta proposta està basada en tres premisses: abaratir el rebut de la llum, reduir les emissions de carboni subministrant només energia 100% renovable procedent de generadors locals (principalment solar, eòlica i hidràulica) i simplificar la relació i millorar l'experiència del consumidor amb el seu proveïdor d'electricitat.
A més, el mes de març passat, la companyia va ser reconeguda com l'empresa amb major taxa de creixement anual a Europa entre les més de 1.000 empreses europees analitzades en la cinquena edició del rànquing Europe's Fastest Growing Companies FT1000, realitzat pel Financial Times i Statista. Avui dia, la companyia té més de 1,7 milions d'usuaris de forma agregada en els quatre mercats en els quals és present. A més, els seus usuaris han contribuït de manera global a evitar l'emissió de més d'11 milions de tones de CO₂.
Així mateix, el ferm compromís de Bulb amb millorar la relació amb els usuaris i amb les bones pràctiques ha estat reconegut en els indicadors de satisfacció arribant a tenir una valoració de 4,8 en Google Reviews i de 4,5 en Trustpilot.
Consulta la notícia original ACI