Actualitat Notícies

El consumidor domèstic espanyol paga hui l'electricitat un 50% més cara que fa deu anys
El consumidor domèstic espanyol paga hui l'electricitat un 50% més cara que fa deu anys

El preu s'ha elevat en tota Europa, però la pujada a Espanya ha sigut molt major que la mitjana registrada als països del nostre entorn. Perquè a Espanya en l'última dècada ha pujat el doble que a Europa.

Els consumidors domèstics espanyols han pagat l'electricitat en el primer semestre de 2019 a raó de 240,3 euros per megavat hora, preu que es troba un 11,9% per damunt de la mitjana UE28. Fa deu anys, la situació era ben diferent. Perquè fa deu anys el preu que pagaven les llars espanyoles per l'electricitat no sols no estava onze punts per damunt de la mitjana UE28, sinó que, abans al contrari, estava per davall d'aqueixa mitjana. Així, en el primer semestre de 2009, a Espanya, el preu de l'energia elèctrica domèstica estava lleugerament per davall dels 160 euros el megavat hora, mentre que el preu que pagaven per aqueix mateix bé els consumidors domèstics del Vell Continent estava lleugerament per damunt d'aqueixos 160 euros. Si ens anem un any arrere, al primer semestre de 2008, la situació és més antagònica si cap. En aqueix primer semestre, el preu que pagaven les llars espanyoles per la seua electricitat a penes superava els 130 euros, mentre que al nord de Pirineus, la mitjana estava entorn dels 160. De manera que, des del primer semestre de 2008 i fins al primer semestre de 2019 (última dada Eurostat), el preu de l'energia elèctrica per al consumidor domèstic ha experimentat un increment del 76% a Espanya; del 36% en la UE28 i del 39% en l'Eurozona.

Ara mateix només hi ha quatre països a Europa en els quals les llars paguen l'energia elèctrica més cara que ací: Irlanda, on el Salari Mínim Interprofessional està per damunt dels 1.600 euros; Alemanya i Bèlgica, on l'SMI se situa per damunt dels 1.500; i Dinamarca, que no té salari mínim interprofessional, però és el país en el qual es van registrar les mitjanes dels ingressos bruts per hora més elevades de tot el continent europeu (amb molta diferència, a més; la dada és d'Eurostat també). A Espanya, el salari mínim interprofessional està per davall dels 1.000 euros.

La UE28 està integrada per Alemanya, Àustria, Bèlgica, Bulgària, Croàcia, Dinamarca, Eslovàquia, Eslovènia, Espanya, Estònia, Finlàndia, França, Grècia, Hongria, Irlanda, Itàlia, Letònia, Lituània, Luxemburg, Malta, Països Baixos, Polònia, Portugal, Regne Unit República Txeca, Romania, Suècia i Xipre.

L'Eurozona la integren Alemanya, Àustria, Bèlgica, Eslovàquia, Eslovènia, Espanya, Estònia, Finlàndia, França, Grècia, Irlanda, Itàlia, Letònia, Lituània, Luxemburg, Malta, Països Baixos, Portugal i Xipre.

Pot consultar la notícia original ACI

© 2024 - Sernutec - Servicios y Nuevas Tecnologías