Els consumidors volen ser respectuosos amb el medi ambient, però els costa pel preu dels productes. El 61% dels espanyols reconeix que li resulta difícil en l'actualitat fer una compra d'aliments sostenibles i menys de la meitat estaria disposat a pagar més per aquesta mena de productes, segons es desprén de les dades de l'Enquesta Sobre Hàbits de Compra i Consum 2021 de la Mesa de Participació Associacions de Consumidors (MPAC). En concret, l'enquesta confirma que la consciència ambiental està fermament implantada en les llars espanyoles com demostra la seua evolució positiva en matèria de reciclatge i separació de residus o la seua preocupació i actitud combativa contra el desaprofitament alimentari, ja que un 88% ho considera un problema i intenta evitar-lo.
L'enquesta mostra que s'estableix en un 6% l'ús del comerç 'en línia' entre la població després que experimentara un increment durant el període de pandèmia fins al 8,9%. No obstant això, la compra d'alimentació 'en línia' encara no està consolidada, però sí que s'aprecia una valoració positiva per part dels enquestats, concretament d'un 67% si bé només la meitat ho ha usat alguna vegada, sobretot per la comoditat, mentre que el 35% encara és reticent al no poder veure el producte que adquireix.
El supermercat, el lloc preferit per a fer la compra
D'aquesta manera, el supermercat es continua mantenint com el lloc de compra preferit per al 64% dels enquestats, igual que en 2020, seguit des de lluny pels hipermercats (16%) i el xicotet comerç de proximitat amb el 14%, tots dos amb percentatges similars en els últims anys analitzats. D'altra banda, es constata que els consumidors diversifiquen la compra en diferents establiments depenent de si es tracta de comprar productes peribles o no peribles. Així, els productes frescos s'adquireixen majoritàriament en els xicotets comerços i mercats municipals (46% en el cas de la carn, 45% en el peix i el 52% de fruites i verdures).
A més, el consumidor mitjà a Espanya dóna una gran importància a la qualitat de l'establiment en el qual fa la compra (58%) per damunt de la proximitat amb un 54% i del preu (47%), la qual cosa suposa un augment respecte a altres anys en els tres factors que es consoliden com els més importants per als ciutadans, fins i tot en els mesos de confinament per la pandèmia. Una situació similar passa a l'hora d'adquirir un producte on la qualitat preval per a la meitat dels enquestats seguit des de lluny per les preferències personals (23%) i el preu (19%). I és que més del 90% dels enquestats és conscient de la importància del binomi alimentació i salut, un percentatge que enguany s'ha vist reforçat per les circumstàncies sanitàries a nivell global.
L'etiquetatge, l'assignatura pendent
L'enquesta mostra que la meitat de la població consultada assegura que l'etiqueta és la seua principal font d'informació sobre un aliment, però es desprén un progressiu desinterés per ella i un augment dels enquestats que asseguren no buscar informació per aquest canal.
Internet se situa segona font d'informació i es manté entorn d'un 20% des de 2019. De fet, l'etiquetatge actual resulta millorable per a més del 50% dels consumidors, bé perquè les seues dades són poc visibles, confusos o irrellevants. L'informe destaca que un 24% dels espanyols reclama l'opció de disposar d'aquesta informació en format digital, sobretot entre els enquestats de menor edat, imposant-se també la *omnicanalidad per a buscar informació sobre els productes.
Respecte als conceptes més importants de l'etiqueta per al consumidor, un 60% es fixa en la data de caducitat, el 59% en els ingredients i al 34% en l'origen de l'aliment. Sobre la informació nutricional, la qual cosa més importa són els sucres (64%) i els greixos (61%). D'altra banda, després de l'impacte del confinament i de la pandèmia, els espanyols són ara més conscients de la relació entre nutrició, salut i hàbits saludables. El 58% reconeixen que han recorregut a aliments amb al·legacions nutricionals per a complementar la seua dieta i potenciar els seus defenses, el seu estat d'ànim o els seus nivells d'energia i bona part han aprofitat el confinament per a fer esport i alimentar-se d'una manera més completa.
Finalment, l'enquesta assenyala que la majoria dels consumidors no se sent vulnerable, mentre que el 33% que afirma sentir-se vulnerable ho fa pel seu nivell de renda (17%), un percentatge que és major quant menor és la seua formació. No obstant això, s'aprecia també una major vulnerabilitat en unitats familiars unipersonals i de més de cinc membres i més en entorns rurals que urbans (60% enfront del 45%). Els majors de 65 anys són els que més desconeixement presenten davant aquesta figura (21%) i els que més vulnerables es consideren pel desconeixement, fonamentalment, de les noves tecnologies.
Consulta la notícia original ACI