Actualitat Notícies

El coronavirus distorsiona el consum en les grans superfícies
El coronavirus distorsiona el consum en les grans superfícies

El pic més alt es va produir el dia 10 de març, que coincideix amb l'anunci del tancament dels centres docents en la comunitat de Madrid, amb un repunt superior al 330%

A mesura que el coronavirus es propagava a Espanya, sobretot, en la segona setmana de març, en els supermercats es vivien escenes insòlites amb prestatges buits i compres massives. Les imatges amb carros plens de menjar i paper higiènic han circulat per totes les xarxes socials com un reflex del pànic que començava a estendre's entre la societat. Prova d'això és que durant la primera quinzena d'aquest mes el consum en grans superfícies va experimentar un repunt del 25% respecte al mateix període de l'any anterior.

Són dades extretes de l'aplicació de finances personals, Fintonic, arran de les dades de despesa en compra i freqüència de compra de 900.000 usuaris. En aquest sentit, la setmana que va del 9 al 15 de març, va ser una de les més agressives, impulsada pel pic del dia 10, que coincideix amb l'anunci del tancament de els centres docents en la Comunitat de Madrid. De fet, va arribar a registrar-se un augment del 330% en la quantitat de persones que va realitzar alguna compra en aquesta mena d'establiments. En línia amb la quota de mercat, Mercadona, Carrefour, Lidl, Dia i Alcampo van ser les més recorregudes.

Font: Fintonic

Una cosa més diferent va ser la primera setmana de confinament. Entre el 16 i el 22 de març, el sondeig llança que solament el 35% va acudir una única vegada a comprar a grans superfícies d'alimentació en aqueixos dies, complint rigorosament les indicacions de l'Executiu.

Encara que el comportament és similar en tota la geografia espanyola, destaquen Catalunya i Aragó, en les quals s'ha detectat més d'un pagament en aquests comerços. També es redueix l'import mitjà a 80 euros (un 17% menys) respecte a la setmana anterior. No obstant això, aquesta quantitat se situa per damunt d'un dia habitual, segons les dades que maneja la *fintech.

La por al contagi es va traslladar a la pantalla gran

Fins al decret de l'estat d'alarma, les sales de cinema van reduir la seua afluència en un 59% en la primera quinzena de març, igual que en la *hotelería i restauració. Mentre que el passat 6 de març, la caiguda era del 19%, el divendres dia 13 ascendia al 56% la disminució del trànsit. Solament els va salvar una despesa significativament superior, en termes comparables.

Un altre dels grans perjudicats ha sigut el sector tèxtil. La por a un possible contagi, unit a la incertesa que se cernia sobre la situació va influir sobre les principals cadenes d'aquesta indústria quant a nombre de consumidors. Si es té en compte solament el primer cap de setmana d'aquest mes, la reducció va aconseguir el 28%.

Font: Fintonic

Precisament aquests dos últims sectors són dos dels més afectats per la pandèmia de coronavirus en els quals el tancament dels locals ha anat acompanyat d'Expedients de Regulació Temporal d'Ocupació (ERTEs). Burger King, Zena Alsea (Vips), El Corte Inglés, Decathlon o Primark són només alguns d'ells.

Centres comercials deserts

A l'ombra es mantenen els centres comercials. Ignacio Cernuda, CEO de LyC consultors, companyia dedicada a l'assessorament i comercialització de centres comercials, assegura a DIRIGENTS que el tancament dels establiments que no ofereixen serveis de primera necessitat ha repercutit de manera "significativa" en aquesta mena d'instal·lacions.

Això afecta al 90% de la superfície bruta alquilable (SBA) dels centres, amb una tendència a dues velocitats. Perquè mentre en els centres urbans que, per norma general, compten amb un hipermercat i es pot accedir a ells a peu, la caiguda de visites oscil·la entre el 75% i el 80%, en els perifèrics aquesta xifra ha aconseguit el 90%. I encara que "encara és ràpid per a aventurar els efectes que aquesta situació puga tindre", preveu que no seran positius. Tot dependrà de la duració de la pandèmia.

Consulta la notícia original AQUI

 

 

© 2024 - Sernutec - Servicios y Nuevas Tecnologías