Actualitat Notícies

El teu contracte d'electricitat es regeix pel mercat regulat o el mercat lliure?
El teu contracte d'electricitat es regeix pel mercat regulat o el mercat lliure?

Segons dades de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC), quasi 7 de cada 10 persones desconeixen si el seu contracte d'electricitat es regeix pel mercat regulat o el mercat lliure. Conéixer aquest aspecte és de gran importància tant en el preu que pagues per la teua electricitat com els drets que t'emparen. Per això és necessari tindre un adequat coneixement sobre aquest tema.

Tingues en compte que segons els estudis de FACUA i els de la *CNMC, la majoria de tarifes del mercat lliure són més cares que la regulada, denominada Preu Voluntari per al Xicotet Consumidor (*PVPC). La qualitat del subministrament elèctric no varia si estàs en un model o un altre de mercat.

Si tens una potència inferior a 10 quilowatts (kW) i no has realitzat mai cap canvi de companyia o tarifa, hauries de continuar formant part del mercat regulat. El problema és que hi ha molta gent que, sense saber-lo, ha sigut objecte d'altes fraudulentes en tarifes del mercat lliure. L'origen va poder ser, per exemple, que en el seu moment van rebre a la seua casa la visita de comercials d'una elèctrica que, en lloc d'aclarir-los que venien a oferir-los una tarifa del mercat lliure, van simular que s'havien passat a realitzar una revisió del comptador o una comprovació que el seu contracte estava en regla.

Per a comprovar que estàs en el mercat regulat, recorda que la tarifa aplicada en ell sempre es denomina *PVPC (Preu Voluntari per al Xicotet Consumidor). Ha d'aparéixer en la teua factura amb aquesta denominació.

Evidentment, la carestia de la llum fa que busquem fórmules per a estalviar en el rebut. Però pot ocórrer que passar del mercat regulat al mercat lliure no siga la solució.

És important que avalues al detall les ofertes de les elèctriques perquè no et prenguen el pèl. I que tingues en compte que a més d'optimitzar el teu consum, també pots valorar si la potència que tens contractada és massa alta. Perds quasi 53 euros a l'any per cada kW de més (tenint en compte la tarifa que està vigent des de gener de 2017).

També has de tindre en compte que si reuneixes els requisits per a acollir-te al bo social, només podràs fer-lo si tens contractada una tarifa del mercat regulat. El bo social suposa una sèrie de descomptes en la potència i en part de l'energia consumida. Ací pots conéixer els requisits que cal complir per a tindre accés al bo social i els descomptes que implica en funció de les característiques i ingressos de la unitat familiar.

El mercat regulat (tarifa *PVPC)

Entren dins del mercat regulat els subministraments amb una potència contractada no superior als 10 kW. En aquest mercat es fixa el preu del quilowatt hora (kWh) d'energia consumida per mitjà d'un mecanisme regulat per l'administració, que pren com a referència el cost de producció reflectit en la subhasta del mercat majorista elèctric i que varia segons la demanda que existisca d'energia en cada hora.

El preu del kWh serà diferent depenent del dia i de l'hora, tenint pics en els quals el preu s'eleva (normalment quan la demanda d'energia és molt alta) i altres moments en els quals és més baix (normalment a la nit). L'època de l'any també condicionarà el preu de l'energia, ja que en les de temperatures extremes, en existir més demanda, poden existir pujades.

Dins del mercat regulat existeix també la possibilitat de contractar tarifes amb discriminació horària, en les quals es diferencien dos o tres períodes, establint trams horaris en els quals el preu serà més barat.

La companyia t'haurà d'informar en cada factura de l'import al qual haguera ascendit la mateixa d'haver-se aplicat la resta de modalitats tarifàries de discriminació horària associades al mercat regulat (*PVPC).

Les tarifes del mercat regulat sol poden ser oferides per determinades companyies, trucades comercialitzadores de referència. Així que si estàs en el mercat lliure i vols tornar al regulat, pots contractar-lo amb qualsevol d'aquestes companyies, ja que les tarifes seran les mateixes.

- Endesa Energia XXI SL.
- Iberdrola Comercialització d'Últim Recurs *SAU.
- Comercialitzadora Regulada, Gas & *Power SA.
- EDP Comercialitzadora d'Últim Recurs SA.
- *CHC Comercialitzador de Referència SLU.
- *Viesgo Comercialitzadora de Referència SL.
- Empresa d'Enllumenat Elèctric de Ceuta Comercialització de Referència SA.
- *Teramelcor SL (Melilla).

El contingut de la factura està regulat, per la qual cosa es garanteix l'accés a una informació mínima, com saber si el teu comptador està integrat en el sistema de *telegestión.

Els comptadors integrats en el sistema de *telegestión permeten realitzar gestions a distància relatives a l'execució del contracte, com pot ser la presa de lectura, els canvis de potència o la programació de diferents períodes de facturació, entre altres.

La factura és mensual si el teu comptador està integrat en el sistema de *telegestión. Si no ho estiguera, la comercialitzadora pot emetre-la cada dos mesos.

Si creus que la potència del teu contracte és massa alta (o baixa), pots realitzar un canvi de potència sempre que hagen transcorregut un mínim de 12 mesos des de l'últim canvi en la mateixa (aquest període no s'aplica si has efectuat un canvi de titularitat del contracte). I si tens el comptador integrat en el sistema de *telegestión, pots modificar la potència en fraccions de 0,1 kW segons les teues necessitats.

Els paranys del mercat lliure

En el mercat lliure, les comercialitzadores elèctriques poden establir el preu del quilowatt hora (kWh) que vulguen. En moltes de les seues ofertes asseguren que apliquen un percentatge de descompte en les tarifes, la qual cosa pot induir-te a creure que es refereixen a un descompte sobre el preu del kWh existent en el mercat regulat (*PVPC), però no és així. Els descomptes que prometen les comercialitzadores en el mercat lliure s'apliquen en realitat sobre tarifes que elles mateixes han definit. Més enllà que poden induir-te a error, has de tindre clar durant quant temps s'aplicarà aqueix descompte, ja que és molt freqüent que a partir del segon any desaparega. I per descomptat, pot ser que encara amb aqueix descompte, la tarifa que et cobraran siga més cara que la que pagaries en el mercat regulat (*PVPC).

En els moments de l'any en què la tarifa regulada és més cara, les elèctriques el tenen més fàcil per a convéncer a la gent que es passe al mercat lliure, perquè pot ser que el preu del kWh que ofereixen per a tot un any estiga per davall de l'existent en el mercat regulat en aqueix període. Però cal tindre en compte que si la tarifa regulada baixa després, la de mercat lliure continuarà sent la mateixa, amb el que en lloc d'estalviar, acabaràs pagant encara més.

En el mercat lliure poden existir tantes ofertes com puguen imaginar les companyies, per la qual cosa és molt important saber si la rebuda és efectivament la que més s'adapta als teus interessos.

Les condicions i preus és normal que canvien d'un any per a un altre, per la qual cosa és molt important llegir la lletra xicoteta del contracte, ja que és possible que en renovar, sense adonar-nos, estiguem comprometent-nos amb unes condicions pitjors que haurem d'assumir fins que finalitze la clàusula de permanència (d'haver-la).

És important saber que des de finals de 2018 ja està prohibit que vinguen comercials d'una elèctrica al teu domicili sense el teu consentiment. Tanmateix, això no impedeix que s'exercisca aquesta activitat per telèfon o en llocs públics (com a grans superfícies, per exemple).

Si estàs en el mercat lliure, pots tornar al mercat regulat en qualsevol moment, encara que és convenient saber si el contracte estableix una clàusula de permanència per la qual hages d'assumir el pagament d'alguna quantitat si realitzes el canvi dins d'un termini determinat. En aquest sentit, és oportú valorar si la penalització indicada en el contracte pot ser considerada com a abusiva (en aquest cas seria denunciable). I, ull, perquè encara que la clàusula de permanència no pot superar l'any, és possible que l'hages prorrogada sense adonar-te.

No oblides que és habitual que les ofertes del mercat lliure estiguen condicionades a contractar altres serveis addicionals, com a assegurances d'assistència per avaries en la llar. Així que encara que les tarifes oferides estigueren per davall de les del mercat regulat, pot ser que si la contractes el teu rebut acabe engreixant com a conseqüència d'aqueixos serveis que has de contractar.

Segur que els comercials que et van assessorar per a abandonar el mercat regulat i contractar la tarifa que et van oferir et van ocultar que per a reduir el teu rebut el més important era que revisares si tenies una potència excessivament alta. I és que perds quasi 53 euros a l'any per cada kW de més.

Pots realitzar un canvi de potència sempre que hagen transcorregut un mínim de 12 mesos des de l'anterior (aquest període no s'aplica si has realitzat un canvi de titularitat del contracte). A més, pots contractar la potència en fraccions de 0,1 *Kw segons les teues necessitats, sempre que tingues el comptador integrat en el sistema de *telegestión.

Quan t'oferisquen un contracte amb "tarifa plana", és important conéixer el preu que t'aplicaran, ja que amb l'excusa de tindre la tranquil·litat que tots els mesos pagaràs el mateix i no et trobaràs amb pujades, és possible que globalment acabes pagant més que si tingueres la tarifa regulada (*PVPC).

També cal tindre compte que les suposades tarifes planes poden tindre cert parany i que en realitat consistisquen a pagar la mateixa quantitat cada mes excepte l'últim del període anual que dura el contracte. Aqueix mes, l'elèctrica calcularà tota l'energia que hages consumit fins llavors i li aplicarà una tarifa per cada kWh establida en el contracte: si l'import total és inferior a la suma de totes les quantitats fixes que has pagat cada mes, recuperaràs diners, però si és superior, hauràs de pagar la diferència.

I recorda que si et van donar d'alta en una tarifa elèctrica del mercat lliure com a conseqüència de la visita de comercials que et van enganyar, pots presentar una denúncia en la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (*CNMC) per a sol·licitar que impose una multa a la comercialitzadora. També tens dret a tornar al mercat regulat sense abonar cap penalització. I, per descomptat, si pots demostrar les irregularitats, has de reclamar la devolució de les quantitats que hages pagat de més.

Pot consultar la notícia original ACI

© 2024 - Sernutec - Servicios y Nuevas Tecnologías