Actualitat Notícies

El transvasament de clients del mercat elèctric regulat al lliure es va duplicar en 2021 amb 1,25 milions de consumidors
El transvasament de clients del mercat elèctric regulat al lliure es va duplicar en 2021 amb 1,25 milions de consumidors

El transvasament de clients del mercat regulat -tarifa de Preu Voluntari per al Xicotet Consumidor- al lliure es va duplicar l'any passat fins a sumar un total de 1,25 milions de canvis d'usuaris dels 29 milions de consumidors d'electricitat que hi ha a Espanya, segons les xifres publicades aquest dilluns per la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) en el seu informe dels mercats majoristes de llum i gas. En 2020 va haver-hi 575.000 canvis d'una tarifa a l'altra, mentre que en 2019 van ser 660.000.

El mercat regulat està compost per les comercialitzadores de referència, també denominades comercialitzadora d'últim recurs, que formen part dels grups verticalment integrats --Energia XXI (Endesa), Curenergía (Iberdrola), Régsiti (Repsol), Baser COR (EDP), Gas & Power (Naturgy), CHC COR, Teramelcor (a Melilla) i Energia Ceuta XXI (Ceuta)--. Mentre en el mercat lliure estan també altres filials d'aqueixes empreses però amb els noms de la matriu (Endesa Energia, Iberdrola Energia, Repsol, EDP i Naturgy), així com centenars de comercialitzadores denominades ‘independents’ com Holaluz, Pode, Fenie Energia, Aldro o Lucera, entre altres.

La gran diferència entre tots dos resideix que el mercat regulat està indexat al mercat majorista de l'electricitat, per tant, els seus consumidors noten de manera instantània qualsevol volatilitat en els preus. 'Cal recordar que aquest mecanisme, si bé implica que el consumidor es troba exposat a les variacions del mercat de comptat a cada moment, a canvi, no incorpora el cost de cobertura que afigen altres productes disponibles en el mercat que proporcionen una major estabilitat', explica la *CNMC en el seu informe.

No obstant això, en els últims mesos, en els quals el preu del gas natural ha disparat els preus majoristes de l'electricitat, els consumidors que tenien aquesta tarifa han vist incrementar la seua factura. El Govern fins i tot es va plantejar fer canvis, però la *CNMC adverteix que 'si en l'actualitat s'efectuara un canvi en la fórmula del PVPC, incloent cotitzacions a termini, també es reflectiria la tensió de la pujada de preus traslladada a tota la corba de preus'.

Segons el regulador, a l'octubre de 2021, al voltant del 60% dels consumidors elèctrics (uns 18 milions) disposaven d'un contracte de subministrament a preu fix, la qual cosa els va permetre mantindre els preus acordats 'fins a la data de revisió dels seus contractes'. Mentrestant, el 40% dels consumidors amb contractes indexats al preu del mercat majorista van veure incrementar el rebut en un 45% (uns 229 euros més per consumidor, segons les estimacions de la CNMC).

La tarifa PVPC és, a més, l'única que dona dret a demanar el bo social, un descompte en la factura d'entre el 60% i el 70% del rebut per als consumidors considerats ‘vulnerables’. En aquest sentit, després de la pujada dels preus del mercat majorista, la *CNMC advoca per 'analitzar altres alternatives' per a aquests consumidors que oferisquen 'unes condicions de preus més favorables i estables aprovisionant a aquests consumidors a través de contractes de llarg termini'.

En el cas del gas, el Govern va limitar les pujades de preu en la tarifa regulada (*TUR) a un màxim del 15% de la matèria primera en les seues revisions trimestrals. D'aquesta manera, la TUR es va situar entre un 40% i un 100% més barata que l'oferta del mercat lliure més econòmica disponible, segons la CNMC.

Consulta la notícia original ACI

© 2024 - Sernutec - Servicios y Nuevas Tecnologías