Com cada estiu, els mortals acudeixen als centres comercials per a una mica més que gaudir de l'aire condicionat i els restaurants. Mancant vacances, bones són les rebaixes estivals per als qui desitgen renovar l'armari o adquirir l'últim en tecnologia. Per part seua, els comerciants respiren amb certa cautela enguany, tal com asseguren des de la Confederació Espanyola de Comerç (*CEC), perquè l'increment en els beneficis “no superarà, en qualsevol cas, el 3 per cent interanual”.
Malgrat que l'objectiu és remuntar la irregular campanya de primavera-estiu, que ha estat marcada per les baixes temperatures, les previsions són moderades de cara als pròxims mesos. La principal causa d'aquesta malastruga situació per als venedors és la regulació quant a les rebaixes. Abans de 2012 només existien dos períodes tradicionals: a principis de gener i al juliol, d'acord a la Llei 7/1996 d'Ordenació del Comerç Minorista. No obstant això, tot va canviar des de 2012 amb un gir *liberalista amb l'Article 25 de la citada llei.
A partir de llavors, “les vendes podran tindre lloc en els períodes estacionals de major interés comercial segons el criteri de cada comerciant”, tal com recull el text. De la mateixa manera, “la durada de cada període de rebaixes serà decidida lliurement per cada comerciant”. Encara que moltes marques continuen realitzant per tradició aquestes rebaixes, organitzen les seues en el període de l'any que més els convinga.
Però no en tots els territoris és igual, ja que les normatives de Catalunya i Galícia, més proteccionistes i defensores de les PIMES (Petites i mitjanes empreses), marquen uns límits. En la primera comunitat autònoma els períodes de rebaixes van del 7 de gener al 6 de març (hivern) i de l'1 de juliol al 31 d'agost (estiu). Per part seua, en la segona van del 7 de gener al 7 d'abril (hivern-primavera) i de l'1 de juliol al 30 de setembre (estiu). A més, la durada és d'un mínim d'una setmana i un màxim de dos mesos.
D'aquesta forma, com expressen des de *CEC, “els petits i mitjans comerciants es veuen espentats a competir com poden, però en una clara desigualtat”, perquè les grans superfícies poden permetre's posar descomptes molt més agressius a causa del seu marge de vendes. Com a resposta indiquen que les PIMES “han de centrar-se en oferir productes de qualitat i un servei i atenció personalitzada per a aconseguir una experiència única en el client”.
Les principals compres i les seues queixes
Quant a preferències, els consumidors continuen decantant-se, segons l'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU), pels productes del sector tèxtil, malgrat que gaudeixen d'una àmplia gamma d'ofertes en uns altres com el tecnològic o l'editorial. “Els clients solen adquirir productes que els siguen útils per a les seues vacances d'estiu: vestits de bany, tovalloles…”, matisen.
Entre les queixes més usuals dels usuaris, com exposa OCU, està la no devolució dels diners i que el ben pagat no estiga en perfectes condicions. Així mateix, quant a les operacions per Internet, les reclamacions refereixen al “enviament tardà, males condicions del producte o que, directament, no arribe a conseqüència d'un frau”.
Et Recomanem
Referent a les males pràctiques per part de les empreses, adverteixen que moltes llancen publicitat enganyosa que “distorsiona el comportament del comprador”. Seguint la mateixa línia recorden que aquest tipus de procediments impliquen sancions de els 3.005,06 fins als 601.012,10 euros.
A aquesta mala praxi se sumen els casos en els quals les entitats pugen el preu deliberadament dels articles per a, quan arriben les rebaixes, deixar-los amb el mateix cost inicial. “Indiquen que el producte té un percentatge de descompte concret i realment és menor perquè ho han pujat anteriorment”, critiquen des de Facua.
Com posar una reclamació
En cas que el client note en algun moment estar en desacord amb les polítiques de l'empresa o estar sent estafat, *Facua aconsella exigir un full de reclamacions. A partir d'aquest moment, l'usuari haurà d'emplenar-la en el mateix establiment, on deixarà una de les tres còpies que inclou. Una altra de les mateixes serà per al propi consumidor i la restant haurà de portar-la a l'ajuntament o a l'organisme autonòmic de consum corresponent. “De forma paral·lela, és recomanable presentar una denúncia davant els serveis autonòmics de consum contra l'empresa infractora”, remarquen.
Recomanacions per a no caure fallida i enganys
Com cada any, per a evitar possibles estafes i fraus, així com cuidar la butxaca sense caure en deutes i préstecs de tercers inassumibles, des d'OCU assenyalen diversos consells als consumidors:
Planificar i evitar compres compulsives. Encara que aquestes són unes dates en les quals l'usuari es deixa portar pels impulsos, ha de tindre en compte el seu poder adquisitiu i el que de debò fa falta. Elaborar una llista és una bona manera d'evitar problemes, així com conéixer per endavant el preu antic de l'article que interessa.
Conéixer els drets del client. És important saber que, segons la Llei 7/1996 d'Ordenació del Comerç Minorista, el preu antic de l'article ha de ser el menor de l'últim mes; els productes han d'haver format part de l'oferta de l'establiment durant, almenys, un mes i que la seua qualitat no pot variar a la que tenia abans d'estar rebaixats.
Canvia el preu, no les garanties. L'article ha de mantindre el seu preu original al costat de l'actual i rebaixat o indicar de forma clara quin és el percentatge a descomptar. De la mateixa manera, malgrat la reducció del cost, les garanties postvenda han de ser les mateixes que durant la resta de l'any.
Fixar-se en la lletra xicoteta. Durant les rebaixes d'estiu és habitual que els comerços establisquen unes condicions especials referent a devolucions, pagament amb targeta, vals... Encara que la normativa permet aquests canvis, han d'estar correctament indicats en un lloc visible. A més, és important que el consumidor els revise abans de realitzar la compra.
Guardar el tiquet. Després de l'adquisició de qualsevol tipus d'article és necessària la conservació de la factura o tiquet, ja que és indispensable per a reclamar, retornar o canviar un objecte o servei.
Quant duren les rebaixes en cada comunitats i ciutats autònomes
Consulta la notícia original ACI