'Seria ideal que s'automatitzara', diu d'aquests descomptes el president del Consell de Consumidors i Usuaris, que aquest dimarts es reuneix amb la vicepresidenta Ribera per a abordar la reforma de la tarifa regulada de l'electricitat
El Govern ha obert una consulta pública per a recaptar opinions sobre una reforma de la tarifa regulada de la llum. Europa Press
Els consumidors reclamen al Govern que, entre altres mesures, reforce el bo social elèctric davant l'actual crisi de preus de la llum. Aquests descomptes per a consumidors vulnerables solo els gaudeix 'el 30% dels potencials beneficiaris', critica el president del Consell de Consumidors i Usuaris (CCU), Carlos Ballugera, que reclama menys 'burocràcia' per a la seua tramitació i cree que l''ideal' és que es concedisca de manera automàtica.
Ballugera es reuneix aquest dimarts amb la vicepresidenta tercera i ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, al costat de representants de les organitzacions de consumidors. L'assumpte principal és abordar la revisió de la tarifa regulada del preu voluntari per al xicotet consumidor (PVPC) que ha plantejat el Ministeri per a la Transició Ecològica, encara que l'objectiu del CCU és també traslladar la necessitat d'abordar millores en el bo social.
En plena pugna amb les elèctriques per l'impacte del pla de xoc aprovat al setembre per a intentar contindre l'escalada de preus, el Ministeri ha obert una consulta pública per a recaptar opinions de cara a les possibles mesures a adoptar per a disminuir la volatilitat del PVPC, al qual hi ha acollits més de 10 milions de consumidors, amb vista al procés de transició energètica. El procés s'ha obert a la meitat d'una crisi que ha portat els preus de l'electricitat a nivells sense precedents a Europa per l'encariment del gas i els drets d'emissió de CO₂.
Aquest dimarts, el preu diari del mercat majorista de la llum a Espanya, al qual està referenciat directament el PVPC, se situarà en el seu segon registre més elevat de la història (més de 203 euros). Els futurs del *pool espanyol per al primer trimestre de 2022 apunten ja a un nou rècord de 219 euros. L'assumpte està ja centrant la discussió d'aquesta setmana entre els països membres de la UE.
De cara a aqueixa reunió amb Ribera, Ballugera espera que l'anunciada reforma del PVPC permeta dotar a la tarifa *semirregulada de més 'estabilitat' davant les 'turbulències' dels mercats energètics i cree que 'si serveix per a baixar els preus, serà benvinguda'. La vicepresidenta ha advertit que aqueix canvi podria comportar una major prima de risc a costa del consumidor. La reforma la porten temps demanant les grans elèctriques. Per al Govern, reduiria el cost polític dels constants rècords del denominat *pool.
Però organitzacions com Facua i l'OCU s'han desmarcat d'una proposta que recorda a les antigues subhastes trimestrals amb les quals es fixava la tarifa domèstica, que es van suprimir en 2013 perquè afavorien l'especulació. La Confederació Espanyola de Cooperatives de Consumidors i Usuaris (*Hispacoop), també convocada aquest dimarts, reclama que la reforma del *PVPC s'aborde 'amb cautela' i 'a mitjà termini'.
El president del Consell de Consumidors insisteix en la necessitat d'abordar la 'millora' del bo social eliminant la 'burocràcia' que va aparellada a ell i canviant els criteris de concessió. Al març (últim exercici disponible) hi havia acollits al bo 1,1 milions de consumidors. Tenint en compte l'estimació de *Ballugera, almenys 2,5 milions de llars estarien quedant-se fora dels descomptes. Aquests ascendeixen a un mínim del 25% en la factura d'electricitat. És necessari estar acollit al *PVPC per a gaudir-los.
Una de les eines que contemplava l'Estratègia contra la Pobresa Energètica 2019-2024 era, a més del subministrament mínim d'energia aprovat al setembre, que el bo social es concedira de manera automàtica, com a França o Portugal. Segons el president del *CCU, 'seria ideal que s'automatitzara', però 'el repte és de l'Administració', que seria la que hauria d'identificar als seus beneficiaris. Actualment cal demanar-ho a les comercialitzadores, que són les que sufraguen el seu cost.
'D'esquena' als consumidors
'Li hem traslladat al Ministeri que hi ha una bretxa que no es cobreix. Hi ha un 70% de potencials beneficiaris que no ho estan rebent', insisteix Ballugera, que reclama 'que s'augmente la informació als beneficiaris' perquè 'la tramitació és enrevessada' i 'molts beneficiaris no ho demanen'. El president del *CCU també critica que 'les empreses elèctriques en general romanen completament d'esquena a les persones consumidores'.
Ampliar el rang de beneficiaris i el percentatge dels descomptes del bo social és una de les mesures 'a curt termini' que reclamarà Hispacoop a Ribera en la reunió d'aquest dimarts. Per a abaratir la factura, la confederació reclama també entre altres mesures estendre les rebaixes d'impostos ja aprovades (IVA i Impost Elèctric) o carregar costos no relacionats amb el subministrament als Pressupostos de l'Estat traient-los de la tarifa.
Per part seua, Facua reclama al Govern que impose durant almenys sis mesos un descompte mínim del 50% en la factura elèctrica sotmesa al PVPC, per a limitar l'efecte de les pujades dels preus energètics sobre els consumidors. Demana que aquest descompte s'aplique a la majoria de famílies, excloent només a les de rendes més altes, i siga a càrrec de les principals energètiques que operen a Espanya de manera proporcional a les seues quotes de mercat.
Facua assenyala que 'l'agressió de l'oligopoli elèctric als consumidors i el pols que està mantenint amb el Govern és prou greu com perquè hi haja una intervenció contundent en els preus per part de l'Executiu'. 'Es tracta d'utilitzar una capacitat per a la qual els Estats membres estan facultats per la Directiva 2019/944, de 5 de juny, sobre normes comunes per al mercat interior de l'electricitat'.
Consulta la notícia original AQUI