Facua-Consumidors en Acció adverteix que els usuaris tenen dret al reembossament dels abonaments de temporada dels equips de futbol si els van poder comprar sense tindre com a requisit ser socis del club atés que per les mesures adoptades pel Covid-19 no han pogut acudir a gran part de les trobades per als quals van adquirir aquests bons.
El president del Govern, Pedro Sánchez, va anunciar aquest dissabte en roda de premsa que la temporada de Lliga de futbol -suspesa des de la declaració de l'estat d'alarma- podrà reprendre's a partir del 8 de juny. Segons va confirmar posteriorment el president de la Lliga Nacional de Futbol Professional, Javier Tebes, la previsió és que comence el 12 de juny i que els partits se celebren a porta tancada.
Per tant, els afeccionats no podran acudir als partits que queden i en conseqüència, FACUA recorda el dret de reembossament als usuaris que disposen d'una passada de temporada per a assistir a les trobades que disputen els seus clubs. Els consumidors també poden optar a un bo que puguen canviar per a assistir als partits en les pròximes competicions de la Lliga.
L'associació informa que podran sol·licitar aquestes mesures aquells afeccionats que van poder comprar els abonaments de temporada sense ser socis del club en qüestió. En el cas de socis, podran sol·licitar el reembossament de les passades a aquells clubs que els oferisquen al públic en general, sense distinció o bé quan expressament els seus estatuts o reglaments de funcionament intern ho prevegen com un dret de l'associat, en ser discutible en aquests casos que existisca una relació de consum entre l'usuari i el club de futbol que va emetre l'abonament de temporada.
Així, *Facua sol·licita als clubs que actuen de manera responsable i faciliten la devolució dels abonaments a tots els usuaris que ho sol·liciten sense la imposició de cap trava davant la impossibilitat que gaudisquen de les trobades, i adverteix que negar-se al reembossament podria suposar una clara infracció de la normativa.
Devolució de quotes
L'article 36 del Reial decret llei 11/2020, de 31 de març aclareix en el seu primer apartat que si a conseqüència de les mesures adoptades durant la vigència de l'estat d'alarma els contractes subscrits pels consumidors i usuaris, ja siguen de compravenda de béns o de prestació de serveis, resultaren d'impossible compliment, el consumidor i usuari «tindrà dret a resoldre el contracte durant un termini de 14 dies des de la impossible execució d'aquest».
Segons indica el citat article, aquesta resolució només podrà ser estimada quan no calga obtindre de la proposta o propostes de revisió oferides per cadascuna de les parts, sobre la base de la bona fe, «una solució que restaure la reciprocitat d'interessos del contracte». Les propostes de revisió podran abastar, entre altres, l'oferiment de bons o vals substitutoris al reembossament. A aquest efecte, s'entendrà que no cal obtindre proposta de revisió que restaure la reciprocitat d'interessos del contracte -com aquests bons o vals- quan «haja transcorregut un període de 60 dies des de la sol·licitud de resolució contractual per part del consumidor o usuari sense que hi haja acord entre les parts sobre la proposta de revisió».
Així mateix, el Reial decret llei planteja la possibilitat que en la devolució de l'import abonat es deduïsquen «despeses incorregudes degudament desglossades i facilitats al consumidor». Aquesta devolució haurà de dur-se a terme «en la mateixa forma en què es va realitzar el pagament en un termini màxim de 14 dies».
Consulta la notícia original AQUI