No obstant això, les prioritats canvien segons les necessitats concretes de cada segment de població. Així, els millenials valoren més els envasos “on the go”: ergonòmics, fàcils de consumir a qualsevol moment i lloc, així com els que els resten menys temps a l'hora de preparar el menjar, sense haver de renunciar a la qualitat ni al sabor, com els microondables. Per la seva banda, els sèniors, un segment de la població amb gran força de consum, demanda envasos amb facilitat d'obertura i una preparació senzilla, de grandària i pes reduït, i amb un etiquetatge clar i fàcil d'interpretar.
R+D+i per adaptar el packaging als nous estils de vida de la població
Els canvis demogràfics, nous models de família, hàbits de consum adaptats al ritme de vida actual, un consumidor més informat i exigent amb tendència a una dieta més saludable..., són alguns dels factors que han modificat les necessitats del mercat actual. En aquest sentit, l'envàs convenience és una tendència de futur i una exigència ineludible per a la indústria alimentària.
Segons José Ángel Garde, del departament de tecnologies de l'envàs de AINIA, un dels aspectes fonamentals que s'ha tingut en compte en el projecte Convipack, “és la validació de l'envàs convenience per part del consumidor final. Les opinions del consumidor ens permeten contrastar els resultats obtinguts a nivell de laboratori per aconseguir una correlació més estreta entre les prestacions dels materials convenience i les necessitats i requeriments, tant del productor d'aliments, que es troba amb una oferta molt àmplia de materials convenience, però que desconeix el comportament d'aquests materials a l'hora d'adaptar-los al producte que elabora; com del consumidor final”.
Selecció de materials més funcionals i sostenibles que garanteixin la seguretat dels aliments
En AINIA s'estan treballant especialment dues línies de recerca en envasos funcionalizadosper a aliments o envasos convenience. D'una banda, en la selecció de materials d'envàs amb noves funcionalitats i dissenys adaptades a les exigències dels consumidors i per un altre, s'investiguen materials més sostenibles.
Leonor Pascual, tècnic del departament de tecnologies de l'envàs de AINIA, en aquest projecte “hem aconseguit millores en l'obertura de l'envàs, més còmoda i senzilla, i una millor recerrabilidad del mateix. També hem tingut en compte la possibilitat que el producte es pugui cuinar en el propi envàs. Tots dos aspectes molt valorats pels consumidors en els envasos convenience”.
“El consumidor busca comoditat en el packaging. A més, vol que l'envàs li mostri el producte i que aquest sigui saludable i fàcil de preparar. Per respondre a aquests requeriments les empreses d'alimentació han d'apostar per la innovació en nous materials i funcionalitats d'envasos convenience que a més, garanteixin la seguretat dels aliments”, ha afegit Leonor Pascual.
CONVIPACK compta amb suport de IVACE i amb el finançament del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER), en el marc del Programa d'ajudes dirigides a centres tecnològics de la Comunitat Valenciana de R+D en cooperació amb empreses 2017.
Pot consultar la notícia original AQUI