«Les dades de l'observatori ens confirmen que els espanyols realitzen un consum responsable, més racional, comprem millor i tenim més informació sobre el que anem a adquirir», afirma Liliana *Marsán, responsable del departament d'Estudis i l'Observatori Cetelem. Presentat aquest matí a Madrid, en la qual ja va per la seua XXI edició, l'informe «trenca la tendència dels últims anys» i mostra un descens del nombre de consumidors en pràcticament tots els sectors analitzats encara que la despesa es manté. «Molts factors poden influir per a explicar aquest descens, com a socioeconòmics i polítics, però creiem que no es va a produir un descens en picat en els pròxims anys», aclareix la responsable. Pel que fa a la forma de comprar dels espanyols, «el canal online es posiciona com el més consolidat però la superfície especialitzada manté el seu lideratge en alguns sectors».
Basat en els resultats de 2.200 enquestes realitzades a consumidors per tot el país, l'estudi analitza el seu comportament davant l'adquisició de béns i serveis en diferents sectors així com la seua intenció de compra. Enguany disminueix el percentatge de compradors en els onze sectors analitzats excepte en mobles i complements (puja dos punts) i electrodomèstics i mobles de cuina que romanen estables respecte al 2017. Els espanyols han gastat més diners en el 2018 en esport (un 74% dels enquestats), viatges (un 71%), telecomunicacions/digital (un 67%) i electrodomèstics/tecnologia (un 66%). Per a l'any que ve els consumidors es mostren molt prudents i només augmenten les intencions de compra en quatre dels sectors: electro/tecnologia, dispositius mòbils, mobles i complements i mobles de cuina. On els espanyols tenen previst gastar-se més diners en el 2019 és en viatges i turisme (un 71% dels enquestats), esport (el 63%), dental (60%), electro/tecnologia (60%) i dispositius mòbils (55%).
Quant a la despesa, els espanyols desemborsem més diners en la reforma de la casa amb una mitjana de 3.343 euros, un 15% menys que fa un any. En viatges gastem una mitjana d'1.200 euros, un 5% més que en 2017 i en mobles de cuina i accessoris 769 euros, un 16% més. Ha pujat també la despesa en electrodomèstics i tecnologia, 498 euros de mitjana, i en telecomunicacions/ digital, 401 euros enfront dels 301 euros de fa un any.
Sectors de consum
En aquesta edició de l'observatori s'analitza per separat cada sector de consum. El 66% dels espanyols enquestats ha comprat algun tipus d'electrodomèstic en els últims 12 mesos amb una despesa mitjana de 498 euros. S'han adquirit sobretot xicotets aparells electrodomèstics i productes informàtics. El 48% dels enquestats ha adquirit algun tipus de moble, complement o moble de descans, sobretot complements i articles de decoració. El 23% dels *interrrogados s'ha gastat diners en la compra de mobles de cuina, en la seua major part pel que fa a complements i accessoris. Les reformes és un altre dels sectors que més despesa ha suposat per als espanyols aquest últim any. Un 30% dels inquirits ha tingut aquest desemborsament encara que en la seua major part han sigut reformes xicotetes que els ha permès seguir vivint en la casa.
Pel que fa a dispositius mòbils, un 64% dels enquestats ha tingut aquesta despesa, amb una mitjana de 401 euros. Per tipus de producte són els *smartphones de marques diferents al *Iphone i *Samsung amb un 39% d'esments, els més adquirits, amb una despesa mitjana de 228 euros. Li segueixen els *Samsung amb un 28% i 488 euros de despesa mitjana i en tercer lloc els complements i accessoris, amb un 27% i una despesa mitjana de 58 euros.
En parlar del consum en l'esport, el 73% dels interrogats ha tinguts despeses en aquest sector amb un desemborsament mitjà de 155 euros (la major despesa es deu a tèxtil i calçat). I en els viatges, on afecta a un 68% dels enquestats, la major part dels diners s'ha anat a pagar l'hotel, seguit de l'avió i de l'apartament. També les despeses en el dentista afecten a un gran nombre d'espanyols, amb un desemborsament mitjà de 485 euros. Els implants són els que més pressupost necessiten igual que l'ortodòncia. Una altra despesa significativa per als espanyols és el de les ulleres, tant les graduades com les de sol, amb *na aportació anual mitjana de 315 euros.
L'informe inclou també una anàlisi de les tendències de consum. «Per a adquirir els electrodomèstics i mòbils es consolida Internet com a primer canal de compra», informa Liliana Marsán, mentre que per a adquirir mobles o peces d'esport s'opte per les grans superfícies especialitzades. El 68% dels enquestats té targetes de fidelització i la usa, sobretot en cadena d'alimentació, gasolineres, grans magatzems i cadenes de roba. S'ha notat un nou descens en el nombre de consumidors que admet fer comprat productes en el mercat de segona mà, sobretot llibres i mòbils.
La despesa mitjana mensual de l'espanyol en alimentació és de 328 euros i la despesa mitjana anual en moda de 554 euros. I s'ha constatat un consum més responsables. «Hem preguntat si té en compte la compra responsable i el 41% ens ha dit que sí. Aquests procentajes fa quatre anys estava per sota del 30%», destaca la directora de l'Observatori.
Pot consultar la notícia original ACI