Fins fa poc, només alguns aliments estaven obligats a indicar el seu origen. Alguns d'ells eren: la mel; l'oli d'oliva; les fruites i els vegetals frescos; la carn de vedella, porcina, ovina, caprina i ocells de corral (fresca, refrigerada o congelada); el vi; els ous i les aigües minerals naturals. En el cas de la resta dels aliments, era voluntari indicar el lloc de procedència en l'etiquetatge.
La passada jornada, 22 de gener del 2019, va entrar en vigor el Reial decret 1181/2018 aprovat fa uns mesos pel Consell de Ministres segons el qual els fabricants de llet i productes lactis han d'informar els consumidors sobre l'origen de la llet que utilitzen com a ingredient per a la seua elaboració.
En què consisteix aquesta nova normativa?
Aquesta nova normativa s'aplica a la llet de qualsevol animal de proveïment (vaca, cabra i ovella), així com a qualsevol altre producte que continga més de 50% de llet com a ingredient (llet, nata, mantegues, formatges, iogurts, llets fermentades…). En tots dos casos, s'ha d'indicar el país de munyiment i el país de transformació.
L'única excepció a aquesta norma seran els productes emparats sota una denominació d'origen. Ara bé, la indicació del lloc de procedència en aquests productes és voluntària, ja que se sobreentén que aquest ja es contempla en l'etiquetatge.
Perquè la indústria làctia tinga temps per a adaptar-se, hi haurà un període d'aplicació de 2 anys des de l'entrada en vigor del Reial decret. Aquesta normativa és únicament nacional, per la qual cosa només afecta a la llet i als productes lactis que s'elaboren i comercialitzen a Espanya. En cap moment, afecta als lactis que es fabriquen fóra i que es comercialitzen al nostre país.
L'objectiu d'aquesta normativa no és un altre que compensar la balança comercial deficitària dels productes lactis a Espanya, ja que importem 3 vegades més productes lactis de la UE que els que embenem, segons ha indicat l'Observatori del Mercat Lacti de la Comissió Europea. Aquestes dades han provocat que els ramaders porten diversos anys reclamant que s'indique l'origen nacional de la llet i dels seus derivats.
Eat Original: l'origen dels aliments ens importa
En OCU, pensem que és necessària una major transparència a l'hora d'informar sobre les característiques dels aliments, entre les quals es troba l'origen. Per aquests motius, al costat de la Unió de Xicotets Agricultors (UPA) i altres organitzacions de consumidors i agricultors de tota Europa, llancem la iniciativa ciutadana *Eat Original. L'objectiu és demanar a la Comissió Europea i al Parlament Europeu que es replantegen la possibilitat d'augmentar el nombre de productes d'alimentació en els quals hauria de ser obligatori indicar l'origen.
Pot consultar la notícia original ACI