Actualitat Notícies

Exigent i assidu al supermercat: així és el consumidor

El perfil del consumidor actual escull el format supermercat com a lloc per realitzar la seva compra de cada dia i preval la compra de productes frescos i de gran qualitat. Es tracta d'un consumidor crític i exigent, estalviador i preocupat per la seva salut, el desaprofitament d'aliments i la sostenibilitat de la cadena agroalimentària.

Aquestes són les principals conclusions de la ‘Enquesta sobre hàbits de consum 2017’, realitzada a més de 2.500 famílies de tota Espanya per part de la Taula de Participació, grup de treball constituït per les associacions de consumidors CECU, FUCI, UNAE i Llit, en col·laboració amb Mercadona.

En concret, el 61% dels consumidors tria el supermercat com el seu lloc de compra habitual,seguit de l'hipermercat i de tendes especialitzades. La compra de productes frescos s'imposa a la resta, incrementant-se respecte a l'any anterior. A més, pel 72% de la població enquestada, la situació econòmica li ha obligat a canviar part dels seus hàbits de consum i alimentació, si bé es percep, pel seu comportament, una lleu millorança respecte a 2016.

L'informe revela que el que més valorat pel consumidor a l'hora de seleccionar un producte és la qualitat, seguida del preu. Respecte als motius pels quals tria el seu lloc de compra, assenyala que són la qualitat dels productes, el preu dels mateixos i la proximitat de l'establiment.

Quant a la compra per internet, empitjora la seva percepció per la desconfiança de part dels usuaris(un 48% la valora positivament enfront del 57% de 2016). Un 20% diu que la utilitza o la utilitzarà, enfront del 15% de l'any anterior, i un 28% indica que no la utilitzarà perquè segueix preferint veure el producte abans de comprar-ho

Informació suficient
D'altra banda, el consumidor percep que disposa d'informació suficient sobre alimentació. El 71% diu buscar informació sobre un producte abans de comprar-ho i trobar-la, principalment, en la pròpia etiqueta. Demanden etiquetes més senzilles, amb lletres més grans i amb termes menys tècnics.

Els elements informatius que més valoren els consumidors de l'etiquetatge no varien respecte a 2016i són: la data de caducitat, els ingredients, el preu, el lloc d'origen i la informació nutricional. No obstant això, només el 71% diu conèixer la diferència entre la data de caducitat i la de consum preferent encara que, en la realitat, només el 46% coneix realment el seu significat.

Sobre els hàbits d'alimentació, el 75% dels consumidors (un 2% menys que en 2016) considera que són saludables i que la informació nutricional present en l'etiquetatge és idònia, destacant com la més valorada la informació sobre el contingut en greixos, seguit dels sucres i de les proteïnes.

Així mateix, el consumidor es mostra conscienciat i sensible amb el desaprofitament d'aliments. Així, el 91% dels enquestats (3% menys que l'any anterior) considera que el desaprofitament d'aliments és una preocupació molt present i el 83% (4% menys que en 2016) afirma estar fent alguna cosa per evitar-ho. El 60% creu que la responsabilitat del desaprofitament és de “totes les baules de la cadena agroalimentària” i, especialment, dels propis consumidors (20%).

Preguntats per diferents termes relacionats amb la sostenibilitat de la cadena agroalimentària, els consumidors coneixen què són els aliments transgènics i el comerç just, al voltant de la meitat de la població coneix el concepte de petjada ecològica, només un 31% coneix el terme d'aliments irradiats, un 35% el concepte de consum col·laboratiu i únicament una cinquena part ha sentit parlar de la sobirania alimentària.

Finalment, els consumidors espanyols es mostren preocupats i solidaris sobre la producció mundial d'aliments. La meitat dels enquestats creu que al món es produeixen aliments suficients per satisfer les necessitats dels seus habitants i la seva opció preferida (50%) per garantir l'accés a l'alimentació a la major part de la població seria una major gestió i conscienciació sobre el desaprofitament d'aliments, sumada a una compra més racional i eficient dels consumidors.

Pot consultar la notícia original AQUI

© 2024 - Sernutec - Servicios y Nuevas Tecnologías