El sector del turisme va aportar al PIB el 12,4%, la qual cosa equivaldria a més de 150.000 milions d'euros, en 2019. Per part seua, l'hostaleria va facturar 123.000 milions d'euros, la qual cosa va representar el 6,2% del PIB nacional, en 2018.
Però al març de 2020 va arribar el covid-19 per a frenar en sec als sectors que més aporten a l'economia del nostre país i que són el seu motor principal. No obstant això, són molts els amos de locals que han acostat el muscle i han declinat la idea de cobrar el lloguer de restaurants i bars mentre aquests romangueren tancats.
A més, alguns països europeus com el Regne Unit no recomanen als seus ciutadans viatjar a Espanya per l'alt nombre de contagis i el baix percentatge de persones vacunades. La Federació d'Empresaris d'Hostaleria i Turisme (*FEHT) de Tarragona “ha traslladat als representants del Regne Unit el missatge que Canàries és un destí segur”, expliquen. A més, han dut a terme iniciatives com la que han pactat amb Euro-*Funding per a facilitar l'arribada d'ajudes i fons públics al sector. D'aquesta manera, l'empresa madrilenya “brindarà un servei de consultoria a les empreses que formen part de *FEHT de Tarragona per a la cerca de finançament extern per als seus projectes”, segons asseguren.
L'empresa consultora ha explicat que són més de 700 les companyies que formaran part d'aquest projecte i que comptaran amb consultors d'Euro-Funding amb l'objectiu de “impulsar projectes de transformació, digitalització, transició verda, infraestructures, resilients o innovació a través de fons europeus”.
Suport al sector hostaler
Algunes de les ajudes, segons detallen Euro-Funding i la FEHT, tenen a veure amb eficiència energètica i moltes d'aqueixes empreses, que operen a Tarragona, podran acollir-se a elles. El Pla *Moves II, emés pel Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, o els plans nacionals associats dels fons *Next Generation EU, que encara estan en procés de correcció, seran dues de les ajudes esmentades. A l'hora d'aprovar ajudes i oferir a les empreses que sol·liciten aqueixa contribució, serà cada comunitat autònoma la que haurà d'estipular els requisits per a poder obtindre-la.
La pandèmia ha fet créixer molt més les comandes a domicili, encara que ja estaven en alça
La Comunitat de Madrid, per exemple, destinarà 44 milions d'euros en avals per a reforçar l'hostaleria que seran inclosos en el Pla Obrim Amb tu, la societat constituïda per i per a les pimes i autònoms de la comunitat. Catalunya, per part seua, també va començar al febrer de 2021 a concedir ajudes extraordinàries per a donar suport als col·lectius i sectors econòmics més afectats per les restriccions de la pandèmia, amb l'objectiu de mantindre llocs de treball.
Aquest impuls és necessari perquè els espanyols han reduït la despesa habitual que feien en bars i restaurants. Ara, les tendències en alimentació i beguda han donat un gir. El portal *Food *People LTD, durant la seua VII Convenció Anual, va presentar la seua Guia Internacional de Tendències en Alimentació i Begudes per a 2021-2022, on explica l'auge del menjar a domicili i els canvis en les maneres de cuinar, tant en la llar com fora de casa.
Tenint en compte el temps que hem estat confinats en les nostres llars, o amb la circulació limitada a l'imprescindible, no és estrany que hàgem creat nous hàbits, ja que són 66 dies els necessaris perquè això ocórrega. En aquest sentit, cal esperar que la nostra manera de comportar-nos haja canviat. A mesura que les restriccions es van relaxant, anem adaptant-nos de nou a aquests canvis, i els consumidors busquen xicotetes píndoles per a anar satisfent el seu dia a dia. Segons les observacions de l'empresa tecnològica *MapalOs, el filet amb medul·la òssia, café amb xarop de carabassa, crema batuda o creïlles fregides són alguns dels capritxos que ens donem.
El creixent interés per la cura de la microbiota ha fet que augmente el consum pels aliments que tenen aquest efecte
D'altra banda, la companyia també assenyala que la pandèmia ha fet créixer molt més les comandes a domicili, encara que afirmen que “ja estaven en alça”. Aquesta tendència, a la qual s'hauran d'emmotlar molts restaurants i bars, triomfa perquè se li ofereix al consumidor productes de tota mena, “des de kits de menjars de qualitat restaurant fins a subscripcions i còctels”.
A més, MapalOs sap que l'interés per cuidar la microbiota intestinal ha crescut aquest últim any i subratlla que, per aquesta raó, triomfen productes com el *kimchi (plat coreà realitzat a base de col asiàtica) o la kombucha (te amb sabor àcid). A més, valorem més que mai estar a l'aire lliure, per la qual cosa quan mengem o sopem, ja siga a casa o al carrer, el tipus de menjar també és més senzilla i artesanal.
En aquest sentit, segons aquesta guia sobre tendències alimentoses, les persones ara cuinen més i mengen a l'aire lliure utilitzant, per exemple, forns portàtils o barbacoes, i cuinen verdures a la graella o fan pícnics en el camp. És a dir, s'han tornat més independents i amb una relació social orientada al cercle familiar.
Els congelats han experimentat una major demanda perquè és una manera d'ampliar el rebost d'una manera econòmica i de qualitat
En l'altre extrem, també els congelats han experimentat una major demanda perquè és una manera d'ampliar el rebost d'una manera econòmica i de qualitat. A més, ara hi ha més productes congelats i destaquen el dim sum, els dumplings (comunament coneguts com gyozas, massa farcida) o els kits preparats.
Finalment, MapalOs i Food People LTD també admeten que les plantes són més rellevants que mai, perquè l'estil de vida vegà o vegetarià ha guanyat terreny aquests últims anys. A més, cada vegada hi ha més alternatives a la carn i es busquen plats que fomenten més la verdura.
Consulta la notícia original ACI