Els riscos que amaguen alguns ingredients molt utilitzats en cosmètics estan en boca de tots: parabenos, triclosan, alergenos de divers tipus... Llegir la llista d'ingredients no ens deixa mes tranquils. Sense caure en quimiofobia ni fer cas de llegendes urbanes, t'ajudem a posar les coses en el seu lloc, saber quin és el risc real, la seua magnitud i a qui afecta.
Ingredients sota sospita
El gel de la dutxa, el desodorant, la crema corporal, el maquillatge… Els productes que usem per a protegir, netejar i cuidar la pell, el cabell, les ungles, etc. són cosmètics. No tenen propietats terapèutiques, però sí una composició química complexa, amb diversos ingredients cosmètics. I no tots són innocus: en la composició dels productes d'higiene i cosmètica s'inclouen a vegades ingredients potencialment perillosos, especialment per a persones sensibles.
Alguns cosmètics inclouen substàncies que, en determinades condicions i certes concentracions, poden tindre efectes indesitjats sobre els usuaris. Algunes de les substàncies que apareixen en les llistes d'ingredients són disruptors endocrins, capaços d'alterar el funcionament de les nostres hormones, influir en el metabolisme o fins i tot tindre efectes en la fertilitat.
Els parabenos són els disruptors endocrins millor coneguts i tenen una pèssima reputació no sempre merescuda. Per exemple, el methylparaben i el ethylparaben, que es troben en tota classe de desodorants, cremes i gels, són inofensius per als adults, però no succeeix igual amb els bebés o els embrions.
El triclosán és un potent antibacteriano, i per això es recorre a ell en molts productes d'higiene cutània… però és millor evitar-ho, perquè se sospita que afavoreix les resistències bacterianes i potser pertorba el sistema hormonal. No obstant això, en dentifricis i col·lutoris bucals, per a combatre la gingivitis, el *triclosán pot tindre sentit.
Les fragàncies. El risc principal dels perfums és que poden provocar al·lèrgies. S'han identificat 26 fragàncies com a susceptibles de causar al·lèrgies o irritació de la pell. A partir de determinada concentració, la seua presència en la llista d'ingredients ha de ser obligatòriament esmentada en l'embalatge.
Substàncies irritants. A més, hi ha substàncies que hem d'evitar perquè poden causar irritació, especialment methylisothiazolinone, que mai hauria d'utilitzar-se en productes que passen molt temps sobre la pell.
L'aigua elimina riscos
Precisament hem de distingir entre productes amb aclarit i sense aclarit, perquè no és igual que la substància romanga durant hores en contacte amb la pell, com amb una crema corporal o facial, el desodorant... o que només ho usem uns minuts per a després aclarir-ho, com el gel o el xampú.
Pot consultar la notícia original *AQUI