És una de la recomanacions del regulador després d'analitzar l'avantprojecte de llei per a la defensa dels consumidors i *usuariosEntre les recomanacions també aposta per comprovar la veracitat de les ressenyes i valorar la introducció d'una major concreció en les obligacions a assumir.
La Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) ha publicat un informe en el qual fa suggeriments i recomanacions sobre l'avantprojecte de llei pel qual es modifica la Llei General per a la Defensa dels Consumidors i Usuaris i altres lleis complementàries.
Aquest avantprojecte transposa la Directiva (UE) 2019/2161, coneguda com a Directiva de modernització, i implica modificar tres textos legals: el text refós de la Llei General per a la Defensa dels Consumidors i Usuaris, la Llei d'Ordenació del Comerç Minorista i la Llei de Competència Deslleial.
L'objectiu principal d'aquesta nova norma és eliminar les disparitats existents en el mercat interior, reforçar la seguretat jurídica d'empresaris i augmentar la informació de què disposen els consumidors quan realitzen les seues compres, i, en conseqüència, la seua confiança.
Així, figuren mesures com a requisits més estrictes en la informació precontractual, una regulació més garantista respecte de la constància en la reducció de preus, la consideració de noves pràctiques comercials deslleials per se, i la regulació, per primera vegada, de la qualitat dual dels béns (béns comercialitzats com a idèntics però que presenten característiques diferents) com a possible pràctica comercial deslleial per a avaluar cas per cas.
L'informe realitza alguns suggeriments sobre les crides dels consumidors i usuaris als serveis d'atenció al client (perquè s'eviten rangs de tarifes especials, excepte si són gratuïtes) i proposa considerar els serveis de telecomunicacions com a serveis bàsics d'interés general.
En relació a les mesures previstes en l'avantprojecte, la CNMC recomana que s'aporte informació sobre paràmetres de classificació de productes i serveis.
Per a aportar major seguretat jurídica, el regulador recomana «especificar la raó per la qual aquesta exigència no aplica als proveïdors de motors de cerca en línia».
Comprovar la veracitat de les ressenyes
També comprovar la veracitat de les ressenyes. «Es recomana valorar la introducció d'una major concreció en les obligacions a assumir. Per exemple, exigint subministrar informació sobre les ressenyes que són efectivament publicades (positives i/o negatives, totes o en part) o sobre si les mateixes estan patrocinades».
Així mateix, reforçar la informació oferida al consumidor en el cas de garanties i assegurances en els contractes a distància per a aclarir si els mateixos són obligatoris o voluntaris i evitar així un possible empaquetament de serveis.
Sobre el dret de desistiment dels contractes, el termini màxim general de 14 dies naturals des de la signatura del contracte per a exercir el desistiment pot veure's reduït en la realitat si els operadors retarden la provisió dels elements indispensables per a començar el servei.
«Es recomana que aquest termini comence a partir del moment en què l'empresari facilite els productes necessaris per a l'inici de la prestació de tots els serveis contractats».
Quant a les garanties en els viatges combinats, recomana informar el viatger sobre quina part del seu viatge combinat gestiona cada prestador.
També, sobre la possibilitat de reclamar davant un només dels organitzadors o minoristes, i de reclamar a tots i cadascun dels prestadors pel seu àmbit de gestió.
En el seu informe, la CNMC valora positivament la contribució de l'avantprojecte a millorar una fallada del mercat.
Així, la norma projectada reduirà la falta d'informació dels consumidors, especialment en situacions en les quals poden trobar-se més desprotegits, com és el cas, de la contractació a distància (per telèfon i Internet) o fora de l'establiment comercial.
Consulta la notícia original AQUI