Brussel·les demana al fabricant d'automòbils que arribe a acords amb tots els afectats en el bloc comunitari, i no sols amb els alemanys
La Comissió Europea ha reclamat aquest dimarts a la companyia automobilística Volkswagen que compense a tots els consumidors europeus, i no sols als alemanys, per l'anomenat dieselgate, un escàndol que es remunta a 2015, quan es va descobrir que el fabricant alemany trucava les proves mediambientals dels seus vehicles.
L'Executiu comunitari ha exigit aquestes contraprestacions a través d'una declaració signada al costat de la Xarxa de Cooperació per a la Protecció dels Consumidors, que representa a les autoritats nacionals de defensa dels usuaris. En ella, demanen a l'empresa que “es pose en contacte amb els consumidors de tots els Estats membres que encara estan buscant una compensació, per a trobar solucions adequades i tancar aquest capítol evitant més anys de litigis”.
El text reconeix els esforços de Volkswagen a Alemanya, on la companyia va aconseguir un acord “amb gran part dels consumidors que residien en el moment de la compra [del vehicle] a Alemanya”, i exigeix que se seguisca aquest mateix camí en la resta de països europeus. A Alemanya, el grup es va comprometre a pagar 750 milions d'euros per a indemnitzar a 235.000 clients en virtut d'un acord extrajudicial.
Però no ha ocorregut el mateix en la resta de la UE. “A la fi de 2015″, afig el document, “Volkswagen havia venut aproximadament 8,5 milions de cotxes dièsel en el mercat de la UE equipats amb un programari de dispositiu de desactivació que es considerava no conforme amb la normativa europea”.
Una sentència del Tribunal de Justícia de la UE va obrir en 2020 la possibilitat que els clients de Volkswagen pogueren acudir als tribunals nacionals de qualsevol país de la UE per a perseguir una indemnització, en estimar que el mal per comprar un cotxe trucat es produeix en el lloc de compra (qualsevol país europeu), i no sols on es comet el frau de falsejar les emissions.
Al desembre de 2020, una altra sentència d'àmbit europeu dictada pel mateix tribunal va establir que un fabricant d'automòbils no pot instal·lar un dispositiu que millore sistemàticament, durant els procediments d'homologació, el rendiment del sistema de control d'emissions del vehicle, de manera que obtinga una certificació que el vehicle compleix les normes legals d'emissions exigides.
Prenent nota d'aquesta última resolució, la declaració elaborada per la Comissió Europea i les autoritats de protecció de consumidors conclou “que les pràctiques comercials de Volkswagen relacionades amb la comercialització de cotxes dièsel equipats amb aquests dispositius de desactivació també violen la legislació de la UE sobre la protecció dels consumidors”, i que per tant aquests “han de tindre dret a la reparació dels danys causats”.
El comissari de Justícia, *Didier *Reynders, ha denunciat que fins ara “no s'ha compensat a tots els consumidors”. “Hi ha hagut sentències judicials que han posat al descobert el tracte injust de Volkswagen als consumidors”, ha afirmat a través d'un comunicat. “No obstant això, el fabricant d'automòbils no està disposat a col·laborar amb les organitzacions de consumidors per a trobar solucions adequades [...] No sols els consumidors residents a Alemanya, sinó tots els consumidors han de ser compensats”.
Fins hui, segons assegura la Comissió en un comunicat emés aquest dimarts, Volkswagen només ha acceptat compensar als consumidors de la UE que residien a Alemanya en el moment de la compra del cotxe i, a més, el fabricant d'automòbils li ha traslladat a Brussel·les la seua opinió que “no estan justificats” els acords amb els consumidors europeus que resideixen fora de territori alemany. “La posició de l'empresa no ha canviat malgrat les recents decisions dels tribunals nacionals i de la UE, per la qual cosa la Comissió i les autoritats de consum de la UE estan augmentant la pressió”, afig l'Executiu comunitari.
Consulta la notícia original ACI