"Freqüentment, els comercials a domicili, que actuen en nom de companyies telefòniques o de gas o electricitat, es guanyen la confiança del consumidor oferint rebaixes en el preu, sense advertir que això comporta un canvi de companyia i de condicions contractuals", ha explicat la directora general de Protecció de Consumidors i Usuaris, Ros *Cihuelo.
I és que els nous contractes que s'ofereixen com a favorables per al consumidor porten associats, moltes vegades, altres serveis no obligatoris i que fan que l'import final de la factura sigui superior al que estava pagant anteriorment l'usuari.
Per això, per evitar la signatura de contractes indesitjats o no reflexius o que es pugui caure en fraus, abusos o enganys, des de Consum aconsellen mesurades com no deixar entrar a casa a persones desconegudes i, en cas que un comercial acudeixi al seu domicili, s'ha de sol·licitar la correcta acreditació de l'empresa que diu representar. També és aconsellable cridar a la companyia com a mètode de comprovació.
És important no proporcionar dades personals tals com a factures, NIF o el compte bancari. En cas que li realitzin una oferta comercial a casa o telefònicament, el ciutadà no està obligat a prendre decisions de forma immediata i, de fet, és recomanable que es prengui el temps necessari per pensar o consultar amb familiars.
La directora general ha recordat que és especialment important anar amb compte en signar documents ja que la signatura compromet a complir el contracte així que, abans de fer-ho o de lliurar un senyal, és important parlar amb persones de confiança. El consumidor té dret al fet que li deixin una còpia dels documents que ha signat i ha d'assegurar-se que continguin clarament les dades de l'empresa, la data de la signatura i les condicions.
En moltes ocasions, el propòsit del comercial en la seva visita és canviar a l'usuari de companyia de gas o de llum i amb això al mercat lliure. "Especialment, en els casos de la llum, volem recordar als consumidors que si canvien al mercat lliure perdrien el dret al bo social", ha afirmat Cihuelo.
Les revisions oficials i preceptives de la instal·lació de gas canalitzat són prèviament anunciades per les companyies i el seu import es paga en el següent rebut del gas, per la qual cosa cal desconfiar d'aquells revisors als quals no s'ha cridat ni s'esperava i pretenen cobrar en metàl·lic i sense pressupost previ.
Finalment, des de Consum han ressaltat que en els contractes de telefonia, gas i electricitat fets a domicili i en les compres a casa, per Internet, telèfon, per catàleg o a distància, l'usuari té un termini de 14 dies naturals per desistir sense haver de donar explicacions.
La Direcció general de Consumidors i Usuaris del Govern d'Aragó ha rebut en 2017 un total d'1.889 consultes i reclamacions sobre telecomunicacions, 979 sobre energia elèctrica i 196 sobre gas.
PERSONES MAJORS
Es posa especial atenció en les persones majors i altres col·lectius vulnerables per evitar fraus, enganys i abusos per part de particulars i de professionals i empreses que no actuen conforme a la legalitat vigent. És per això que la Direcció general de Protecció de Consumidors i Usuaris va publicar una guia en la qual es recullen una sèrie de recomanacions i consells, i que es pot consultar en http://bit.ly/2uzjyafconsumoseguridad. La directora general ha indicat que s'han incrementat les consultes i reclamacions que realitzen els majors de 65 anys la qual cosa pot respondre a un major coneixement dels seus drets, objectiu principal del programa d'educació al consumidor que es duu a terme en tot el territori de la comunitat autònoma.
Consultar la noticia original AQUI