Així ho ha va defensar ahir el director general de la Federació Espanyola d'Indústria de l'Alimentació i Begudes (FIAB), Maurici García de Quevedo, qui durant una intervenció en el Senat també ha demanat a les autoritats elaborar “una definició clara i unificada” del que s'entén per desaprofitament, ja que actualment no la hi ha.
Aquest seria el punt de partida a partir del com “desenvolupar una metodologia harmonitzada que permeti obtenir dades reals, fiables, comparables i representatius“, segons ha explicat la patronal en un comunicat en el qual resumeix el contingut del seu discurs.
La ponència del representant de FIAB davant la Comissió d'Agricultura, Pesca i Alimentació en el Senat s'emmarca dins de les compareixences convocades per aquest organisme per conèixer la posició de les diferents baules de la cadena alimentària -agricultors, indústria, distribució, restauració i consumidor- sobre les mesures a prendre enfront del desaprofitament.
Espanya és el setè país de la UE que més aliments tira a les escombraries, amb 7,7 milions de tones a l'any, i per combatre-ho ja es debat al Parlament una proposició de llei (trucada del Bon Samaritano).
Les llars, capdavanteres en desaprofitament
D'acord amb les dades del Ministeri d'Agricultura i Pesca, Alimentació i Medi ambient, el 42 % del desaprofitament de menjar es produeix en les llars, el 39 % en la indústria, el 14 % en la restauració i el 5 % en la distribució.
Des de la FIAB han incidit en la importància de les campanyes de sensibilització dirigides al consumidor amb l'objectiu que aquest tingui en compte les dates de caducitat i de consum preferent per ajustar la seva compra i evitar tirar menjar a les escombraries.
En aquest sentit, han recalcat que la decisió d'establir aquestes dates es basa “en criteris objectius i científics” per garantir la seguretat alimentària.
Maurici García de Quevedo ha recordat també que combatre el desaprofitament suposa un desafiament “global” que afecta “a tots els nivells i baules de la cadena“, per la qual cosa fa falta “un canvi d'actitud de tots els actors” per gestionar els recursos de forma més sostenible i eficient.
Pot consultar la notícia original AQUI