La Llei 5/2019, de 15 de març, reguladora dels contractes de crèdit immobiliari assenyala que en tota publicitat o oferta de préstecs immobiliaris ha de figurar una informació bàsica de manera clara per al consumidor a què es destina.
Així, ha de contindre informació sobre la identitat de qui presta els diners, les garanties que s'estableixen sobre el bé immoble (hipoteca, per exemple), el tipus d'interés, ja siga fix o variable, les despeses que s'inclouen en el cost total del préstec i –de forma ben destacada i clara-, la TAE (taxa anual equivalent).
Així mateix, quan siga procedent, ha d'assenyalar la duració del préstec, el import dels terminis, el total degut pel prestatari, el nombre de pagaments a terminis i –tractant-se de tipus d'interés variables- un advertiment sobre el fet que possibles fluctuacions del tipus de canvi són possibles i poden afectar l'import degut.
També ha de referir-se al sistema d'amortització i la fórmula de càlcul de les quotes d'amortització de principal i d'interessos de manera tal que el prestatari puga verificar amb claredat la correcció dels imports cobrats. Si en el préstec es permetera la opció d'alliberar-se del deute entregant l'immoble al banc –una cosa molt estranya en el nostre sistema-, lògicament també ha de fer-se constar.
Si la celebració d'un contracte accessori, com un segur, fora obligatòria per a obtindre el préstec o per a obtindre'l en les condicions oferides, i el cost d'aqueix servei no poguera determinar-se per endavant, aquesta obligació haurà d'esmentar-se també de manera clara, concisa i destacada, juntament amb la Taxa Anual Equivalent (TAE).
Consulta la notícia original ACI