Actualitat Notícies

La Justícia europea admet reclamar per clàusules abusives una hipoteca ja executada
La Justícia europea admet reclamar per clàusules abusives una hipoteca ja executada

El Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) va sentenciar aquest dimarts que els consumidors poden sol·licitar en els tribunals reparació per les clàusules abusives d'una hipoteca encara que aquesta haja sigut ja executada i el ben venut, però només en un procediment judicial posterior i diferent.

La cort es va pronunciar així a petició de l'Audiència Provincial de Saragossa sobre el cas d'un consumidor espanyol que havia signat una hipoteca amb Ibercaja que va ser executada en 2015, després de la qual cosa es va vendre l'immoble.

En 2016, el banc va sol·licitar la liquidació dels interessos de la hipoteca, però el consumidor es va oposar al·legant que les clàusules sol i d'interessos de demora del contracte hipotecari eren abusives.

No obstant això, la justícia va rebutjar aquestes pretensions i va ordenar liquidar els interessos perquè el consumidor no s'havia oposat a l'execució i no calia examinar si les clàusules eren abusives.

El consumidor va recórrer llavors davant l'Audiència Provincial de Saragossa, que va decidir preguntar al *TJUE. En la seua qüestió prejudicial, la cort espanyola va indicar que en aquest cas, durant el procediment d'execució, el jutge va fer un control d'ofici sobre les clàusules per a veure si eren abusives, encara que aquest no es reflecteix explícitament en la decisió d'executar la hipoteca. Aquesta decisió reconeix implícitament la validesa de les clàusules.

Revisió posterior de les clàusules

Va explicar, en aquest sentit, que el dret espanyol impedeix tornar a examinar si eren abusives perquè ja es va fer un control i s'aplica el principi de cosa jutjada; i va preguntar al *TJUE si això s'ajusta al dret europeu i quines conseqüències podria tindre una revisió posterior de les clàusules.

El tribunal comunitari va sentenciar que del Dret de la UE s'oposa a aquesta legislació nacional que no permet al jutge examinar d'ofici el caràcter abusiu de les clàusules ni al consumidor, transcorregut el termini per a oposar-se, invocar aquest caràcter abusiu quan el jutge ja va avaluar d'ofici si eren abusives a l'inici del procés d'execució, però la resolució judicial no conté cap motiu que acredite tal examen ni diu que aquest no puga qüestionar-se.

La cort assenyala, no obstant això, que quan el procediment d'execució hipotecària ha conclòs i els drets de propietat han sigut transmesos a un tercer, el jutge ja no pot procedir a un examen del caràcter abusiu de clàusules contractuals que portara a l'anul·lació de la transmissió de la propietat i a qüestionar la seguretat jurídica d'aquesta.

Però precisa que, en aqueixa situació, el consumidor ha de poder invocar, en un procediment posterior diferent, el caràcter abusiu de les clàusules per a poder obtindre la reparació del perjudici econòmic causat per la seua aplicació.

La jurisprudència del TJUE marca que les clàusules hipotecàries considerades abusives han de declarar-se nul·les, amb el que el consumidor té dret al fet que se li retornen les quantitats percebudes indegudament pel banc.

El TJUE va emetre hui a més altres quatre sentències diferents relatives a clàusules abusives en les quals, en general, va confirmar que els procediments nacionals no han de ser un obstacle per a protegir els drets del consumidor i que els jutges nacionals han d'apreciar d'ofici el caràcter abusiu.

Consulta la notícia original ACI

© 2024 - Sernutec - Servicios y Nuevas Tecnologías