Actualitat Notícies

La OCU denuncia un fraude en el etiquetado de aceites de oliva que se venden como extra y no lo son
La OCU denuncia un fraude en el etiquetado de aceites de oliva que se venden como extra y no lo son

Per a un consumidor normal és molt difícil diferenciar entre un oli verge extra i un de verge. Els matisos en el paladar són tan subtils que és complicat apreciar la diferència en un tast, sobretot tenint en compte que, a més, el consumidor no sol prendre l'oli sol, sinó amb altres aliments. En el preu sí s'aprecia i l'altra pista que tenim és l'etiqueta.

No obstant això, això últim no sempre és fiable. L'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) ha denunciat un frau en l'etiquetatge de diverses marques d'oli d'oliva que es venen com a verge extra i simplement són verge. En concret, la meitat dels 41 productes analitzats presentava irregularitats sobre aquest tema.

L'OCU porta analitzant la qualitat dels olis durant cinc anys. En aquesta ocasió ha seleccionat 41 envasos que es venen en comerços, en cadenes de supermercats i hipermercats. Són olis "de gran consum". En la mostra els hi ha de marques del súper i també del fabricador.

S'han analitzat en laboratoris per avaluar la seva qualitat i també s'han sotmès a un examen sensorial, que és "on es determina si és extra", expliquen. Són varis els productes que, durant l'anàlisi, "van presentar defectes en el sabor i l'olor". En total 20 de 41. En algun cas fins i tot hi ha hagut alguna adulteració perquè l'oli s'ha barrejat amb un altre tipus.

"La llei és clara: no es permet cap defecte en la categoria de verge extra, ni en els paràmetres físic químics, que han d'estar dins d'un cert rang, ni en les olors i sabors que es detecten a través del tast", assenyalen en l'organització.

L'oli d'oliva verge extra s'extreu per mètodes físics a través de l'oliva, té una acidesa màxima (0,8 graus), aroma afrutat i sense defectes, mentre que el simplement verge sí observa alguns defectes i la seva acidesa és de 2 graus. El d'oliva a seques es barreja

Les associacions Anierac (associació d'industrials envasadores i refinadors d'oli) i Asoliva (associació de la indústria i comerç exportador de l'oli d'oliva) han reaccionat a l'estudi assenyalant que "quan parla de frau, l'OCU es refereix exclusivament a diferències de criteri sensorial entre catadors", denuncien. "En alguns lots existeixen discrepàncies de valoració en olor i sabor fins i tot entre els diferents laboratoris que han participat en l'estudi", matisen.

Assenyala que el mètode del panell de tast "és subjectiu" i, per això, és un mètode "en revisió tant pel Consell Oleícola com per part de les administracions amb l'objectiu de reduir la variabilitat dels seus resultats".

Pot consultar la notícia original ACI

© 2024 - Sernutec - Servicios y Nuevas Tecnologías