Actualitat Notícies

La pandèmia deixa un nou perfil de consumidor
La pandèmia deixa un nou perfil de consumidor

L'Associació Espanyola de Distribuïdors, Autoserveis i Supermercats (*Asedas) fa balanç després d'un any des del començament de la pandèmia, destacant que aquesta ha deixat un nou consumidor més conscient de valors com la proximitat, l'atenció personalitzada, la higiene o la seguretat.

Així, l'associació assegura que el consumidor és cada vegada més conscient de l'avantatge de la proximitat. Aquesta implica trobar un assortiment complet i variat d'alimentació i productes d'higiene a preus competitius molt prop de les seues cases, la qual cosa permet, entre altres coses, fer la compra a peu. En aquesta oferta, els productes frescos són un pilar fonamental, que es veu complementat per l'alimentació envasada. D'aquesta manera, el supermercat dóna resposta a la creixent preocupació per portar una dieta variada, equilibrada i saludable.

A més, durant la pandèmia s'ha produït un auge dels supermercats en zones rurals, secundat per cadenes regionals i petites empreses de supermercats agrupades en centrals de compra, la qual cosa està sent un factor fonamental per a donar suport al fre a la despoblació d'àrees rurals que, amb la pandèmia, ha despertat l'interés de molts ciutadans. Amb un 19,3% d'obertures d'establiments en 2020, la distribució moderna significa ocupació, emprenedoria i dinamització per als pobles.

Un altre dels factors que ha sorgit després de la pandèmia és la figura del consumidor mixt, que compra tant en el canal físic com digital. Així, la botiga electrònica com a complement de la botiga física serà, segons indiquen les dades de l'IV Observatori de Comerç Electrònic en Alimentació d'Endreçades, la tendència en aquest àmbit. És el que es coneix com la “proximitat digital”.

D'altra banda, les mesures de seguretat i higiene que es van aplicar des del primer moment han fet del comerç en el seu conjunt, i de la distribució alimentària en particular, un dels llocs on els consumidors poden acudir amb confiança, com indica la puntuació de més d'un huit obtinguda en el baròmetre de Aecoc Shopperview.

El factor humà, definit per l'esforç i compromís dels empleats dels supermercats durant aquest any, han convertit als supermercats en un veí més, aprofundint en la idea de servei personalitzat i sent reconeguts i valorats pels ciutadans. El concepte de “servei” va encara més lluny i s'estén a les nombroses accions de responsabilitat social que s'han dut a terme durant 2020, en què s'han batut rècords en quantitat, diversitat i abast de les accions de compromís social, com les donacions d'aliments.

Finalment, el consumidor cada vegada està més conscienciat mediambientalment. Repensar les maneres de consum i de tractament de residus significa avançar en l'economia circular. El gran repte és la millora dels sistemes de recuperació i tractament de materials, mentre es treballa en la reducció i substitució d'envasos. La distribució està fent grans esforços en aquest sentit, que el consumidor comença a percebre.

Consulta la notícia original ACI

© 2024 - Sernutec - Servicios y Nuevas Tecnologías