El Tribunal Constitucional confirma la nul·litat de la plusvàlua municipal fins i tot per als casos en els quals sí haja existit increment, la qual cosa suposa definitivament el final d'aquest polèmic impost. No obstant això, aqueixa nul·litat no tindrà efectes retroactius, alguna cosa que des d'OCU considerem lamentable, al mateix temps que exigim solucions per als contribuents afectats.
Fins fa ben poc, qualsevol que transmetera un immoble, fins i tot encara que no haguera generat guanys, havia de pagar l'Impost de l'Increment sobre el Valor dels Terrenys de Naturalesa Urbana (*IIVTNU), més conegut com a Plusvàlua Municipal, però ara el Constitucional ha sentenciat aquest impost definitivament. Ja no podran cobrar-t'ho.
Sense guany, no hi ha plusvàlua
En 2017 el Tribunal Constitucional va canviar les coses, en considerar nuls diversos articles de la Llei d'Hisendes Locals, determinant que, si la transmissió del bé no havia generat guanys, no podia cobrar-se aqueix Impost de l'Increment sobre el Valor dels Terrenys de Naturalesa Urbana (*IIVTNU). Després, va declarar la inconstitucionalitat d'aqueix impost quan la quota de l'impost fóra superior al guany obtingut pel contribuent en transmetre l'immoble urbà.
En OCU portàvem temps denunciant la incongruència que suposava haver de pagar l'Impost de Plusvàlua Municipal i ens hem mobilitzat per a ajudar els usuaris a recuperar els seus diners.
El Tribunal Constitucional declara nul el càlcul de la plusvàlua
Ara, el Tribunal Constitucional ha eliminat qualsevol possibilitat que els ajuntaments puguen continuar cobrant l'impost . Aquesta decisió es pren després que el Tribunal Superior de Justícia d'Andalusia plantejara una qüestió d'inconstitucionalitat sobre els articles 107.1, 107.2 a) i 107.4 de la Llei Reguladora de les Hisendes Locals, que són els que determinen que la base imposable de l'impost és el valor cadastral sobre el qual s'aplica un percentatge depenent dels anys que l'immoble ha sigut propietat del contribuent. El Tribunal Constitucional ha sentenciat que efectivament són *incostitucionales, amb el que anul·la la fórmula per a calcular la base imposable de l'impost.
La sentència considera que aquests articles són inconstitucionals i nuls perquè estableixen una forma per a calcular l'impost que determina que sempre existisca increment en el valor dels terrenys, independentment que haja existit o no, i independentment de la seua quantia real.
Però sense efectes retroactius
Lamentablement, quan s'ha donat a conéixer l'esborrany de la sentència ens hem portat una desagradable sorpresa, perquè el Tribunal Constitucional, malgrat declarar la nul·litat dels articles en els quals es basa el càlcul de la plusvàlua, impedeix que els contribuents puguen recuperar aqueixos diners, ja que estableix que
Per al Constitucional, són situacions 'consolidades', però per a OCU són clarament injustes. La nul·litat de la plusvàlua hauria de tindre efectes retroactius.
El 3 de novembre ja es va conéixer el text definitiu de la sentència, que confirma el que ja apuntava l'esborrany: malgrat declarar nul el càlcul de l'impost, veta a quasi tots els contribuents la possibilitat de recuperar l'impost pagat
Com afecta aquesta sentència als usuaris?
Les conseqüències d'aquesta sentència d'inconstitucionalitat del IIVTNU són clares:
Puc sol·licitar la devolució de la plusvàlua?
Perquè lamentablement, la sentència del Constitucional veta expressament la possibilitat de reclamar als qui no hagen recorregut la liquidació i també als qui van pagar mitjançant autoliquidació i no han demanat rectificar.
Per a OCU, els qui van pagar mitjançant autoliquidació presentada en els últims quatre anys sí que haurien de poder sol·licitar la devolució dels diners. A més, entenem que es podran presentar recursos de liquidacions o sol·licitud de rectificacions quan no hi haja increment o aquest resulte confiscatori, sempre que no haja vençut el termini legal per a això.
Criteris municipals dispars
Alguns Ajuntaments, com el de Madrid, Sevilla i Saragossa, han optat perquè els contribuents que hagen transmés un immoble urbà recentment presenten una declaració de la transmissió en lloc de l'autoliquidació i pagament del tribut. Per contra, l'ajuntament de Barcelona continua exigint el pagament d'autoliquidacions, al·legant que la sentència no està publicada en el BOE.
Des d'OCU aconsellem als qui hagen venut, donat o heretat un immoble urbà i es troben que el seu ajuntament els continua obligant a autoliquidar l'impost que presenten l'autoliquidació, però indicant una base imposable i quota zero.
Consulta la notícia original ACI